Obavijesti

News

Komentari 282

'Putin me jako podsjeća na Staljina i Sovjetski Savez'

'Putin me jako podsjeća na Staljina i Sovjetski Savez'

"Sve što se trenutno događa u Ukrajini i na Zapadu podsjeća me na ono što se dogodilo u Finskoj. Sovjetski diktator Josif Staljin je mislio da će lako podijeliti naciju i napasti Finsku" rekao je predsjednik Sauli Niinisto

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Live
Sortiranje događaja
23.03

NATO: Sve ukazuje na to da Rusija planira "potpuni napad" na Ukrajinu

NATO očekuje da će ruska vojska izvesti sveobuhvatni napad na susjednu Ukrajinu.

"Svi znakovi ukazuju na to da Rusija planira potpuni napad na Ukrajinu", kazao je u subotu glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg u ARD-ovoj emisiji.

Stoltenberg, koji sudjeluje na Konferenciji o sigurnosti u Muenchenu, govorio je o neprestanom gomilanju ruske vojske u blizini granice s Ukrajinom. "Vojnici se ne povlače, kako tvrdi Rusija, već dolaze novi." Kazao je da postoje indikacije da Rusija priprema izliku za napad.

Unatoč prijetnji eskalacije, Stoltenberg ostaje predan političkom rješenju sukoba. "Želimo natjerati Rusiju da promijeni stav i sjedne s nama", rekao je.

Stoltenberg je također odgovorio na poziv ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog za više iskrenosti po pitanju može li se njegova zemlja pridružiti NATO-u.

"Pomažemo Ukrajini da ojača svoju obrambenu sposobnost. Pružamo obuku, opremu i tako pomažemo (na putu) prema euroatlantskim integracijama", rekao je on.

Dodao je da je članstvo Ukrajine u NATO-u moguće, ali da o tome odlučuje još 30 saveznika. Prema njegovim riječima, trenutno nije najvažnije da se Ukrajina pridruži NATO-u, već "je li prihvatljivo da velika sila poput Rusije drugoj zemlji silom određuje što smije i što ne smije činiti".

21.31

Svjetska banka priprema financijsku pomoć za Ukrajinu

Svjetska banke u subotu je priopćila da priprema 350 milijuna dolara pomoći Ukrajini, koju će čelnici grupacije razmotriti do kraja ožujka u sklopu plana o kratkoročnoj i dugoročnoj financijskoj pomoći toj državi.

Na sastanku s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskijem u subotu, predsjednik Svjetske banke David Malpass kazao je da će ona nastaviti pomagati ukrajinskome narodu i ekonomiji dugoročno i kratkoročno.

Čelnici su se sastali u Muenchenu za vrijeme dok ruske strateške nuklearne snage drže vježbe pod nadzorom predsjednika Vladimira Putina. Washington je rusku vojsku na granici s Ukrajinom optužio da je "spremna za napad".

Početna financijska potpora Svjetske Banke bit će praćena daljnjom pomoći i reformama, koje će obuhvatiti i energente i klimu, navodi se u priopćenju. Malpass i Zelenskij raspravljali su i projektima za Ukrajinu, koji uključuju energetsku učinkovitost, infrastrukturu, željeznicu te jačanje gospodarstva i povećanje broja radnih mjesta u istočnoj Ukrajini.

Svjetska banka i MMF u ponedjeljak su kazali da su usprkos tome što financijski pomažu zemlji, privremeno preselili dio zaposlenika iz Ukrajine zbog sve većeg strahovanja od potencijalne ruske invazije.

Tijekom prošle godine, Svjetska banka obustavila je poslovanje u nekoliko zemalja u kojima je došlo do državnih udara, kao što su Mjanmar i Sudan.

21.10

NATO premjestio osoblje iz Kijeva u Lavov i Bruxelles zbog sigurnosti

NATO je premjestio svoje osoblje iz glavnog ukrajinskog grada Kijeva u Lavov na zapadu zemlje i u Bruxelles iz sigurnosnih razloga, rekao je u subotu dužnosnik NATO-a te ujedno potvrdio izvješće norveškog portala VG.

„Sigurnost našeg osoblja je najvažnija, pa je zbog toga osoblje premješteno u Lavov i Bruxelles. Uredi NATO-a u Ukrajini ostaju otvoreni“, izjavio je dužnosnik ne navodeći detalje o broju i poslovima preseljenih.

NATO i države saveznice pomno pratie i procjenjuju situaciju te će nastaviti poduzimati sve potrebne mjere, rekao je dužnosnik.

Lavov se nalazi na krajnjem zapadu Ukrajine, a mnoge zemlje su već premjestile svoje osoblje iz Kijeva.

20.30

Finska usporedila rusko postupanje prema Ukrajini sa sovjetskim prijetnjama

Finski predsjednik usporedio je u subotu trenutačan odnos Rusije prema Ukrajini sa Staljinovim pokušajem prijetnje i podjele Finske prije napada 1939. 

"Sve što se trenutno događa u Ukrajini i na Zapadu podsjeća me na ono što se dogodilo u Finskoj", rekao je predsjednik Sauli Niinisto na konferenciji o sigurnosti u Muenchenu.

"(Sovjetski diktator Josif) Staljin je mislio da će lako podijeliti naciju i napasti Finsku, no dogodilo se upravo suprotno. Ljudi su se ujedinili, što možemo vidjeti i u Ukrajini."

Finska, koja je bila dijelom Ruskog Carstva od 1809. do 1917. godine, oduprla se prvotnom napadu SSSR-a 1939. Ova nordijska zemlja kasnije se, tijekom Drugog svjetskog rata, priklonila nacističkoj Njemačkoj te je dio teritorija koji je posjedovala prije rata putem mirovnih sporazuma pripao Sovjetskom Savezu.

Tijekom hladnog rata Finska je bila neutralna.

19.44

Ministri vanjskih poslova G7 osuđuju kršenja primirja u istočnoj Ukrajini

Ministri vanjskih poslova skupine G7 nazvali su u subotu navečer sve veći broj kršenja primirja u istočnoj Ukrajini "vrlo zabrinjavajućim".

Ministri G7 osudili su u upotrebu teškog naoružanja i neselektivno granatiranje civilnih područja u regiji Donbasa rekavši da to predstavlja kršenje sporazuma iz Minska, osmišljenog 2015. za mirno rješavanje sukoba. 

Pozvali su Rusiju da iskoristi svoj utjecaj na proruske separatiste u istočnoj Ukrajini i ispuni svoje obveze u provedbi sporazuma iz Minska. Ministri su izjavili da su posebno zabrinuti zbog djelovanja samoproglašenih „narodnih republika“ u istočnoj Ukrajini te da strahuju da bi „inscenirani incidenti mogli biti iskorišteni kao izgovor za moguću vojnu eskalaciju“.

Predstavnici G7 pohvalili su izjave ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog na minhenskoj sigurnosnoj konferenciji ranije u subotu gdje je istaknuo da je spreman igrati konstruktivnu ulogu u mirovnom procesu. 

Komentari 282