Obavijesti

News

Komentari 207

Pregledali 15.626 objekata, a skoro 6000 ih je neuporabljivo

Pregledali 15.626 objekata, a skoro 6000 ih je neuporabljivo

Zbog vanjskih utjecaja i oštećenja neuporabljivo je 2292 objekata, a preostali su privremeno neuporabljivi te trebaju detaljan pregled ili hitne intervencije

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Live
Sortiranje događaja
23.30

Od posljedica razornog potresa u Sisačko-moslavačkoj županiji do sada je prijavljeno 33.590  oštećenih stambenih objekata, od čega je pregledano 15.626 objekata, izvijestili su u srijedu navečer iz županije. 

Prema podatcima županije do 13. siječnja, zaključno večeras u 19 sati, utvrđeno je da je zbog 'vanjskih utjecaja neuporabljivo' 186, a zbog 'oštećenja' neuporabljivo je 2106 stambenih objekata

Utvrđeno je i da je 'privremeno neuporabljivo - potreban detaljan pregled' 1 655 objekata, a 'privremeno neuporabljivo - potrebne mjere hitne intervencije'  1 986 stambenih objekata

Nadalje, 'uporabljivo - bez oštećenja' je 410, a 'uporabljivo bez ograničenja' je 3 453 stambenih objekata.

'Uporabljivo s preporukom o postupanju' utvrđeno je za 5 830 stambenih objekata, podatci su Sisačko-moslavačke županije.

22.50

Potpredsjednici Vlade RH Tomo Medved i Boris Milošević u srijedu su obišli Glinu i okolno područje gdje je dosad postavljeno 197 mobilnih stambenih objekata, a s radom je započeo najveći gospodarski subjekt u Glini, Drvni centar.

U razgovoru s gradonačelnikom Gline Stjepanom Kostanjevićem informirali su se o premiještanju prostorija glinske gradske uprave koja će se zbog naknadnih potresa s pričuvne lokacije preseliti u prostore u kontejnerima i tamo nastaviti s radom, objavljeno je na službenoj internetskoj stranici Stožera Civilne zaštite,  potresinfo.gov.hr

Najavljeno je da će od sutra, 14. siječnja, u 12 sati, prehranu stanovništva i u Glini preuzima tvrtka Pleter, a hrana će se, kao i dosada, dijeliti na lokaciji ŠRC Banovac.

Na sastanku se razgovaralo i o smještaju kućanstava u mobilne stambene objekte koji se užurbano postavljaju. Do sada je na području Gline u organizaciji Stožera Civilne zaštite postavljeno 167 mobilnih stambenih objekata, a njih 30 privatnim inicijativama.

Gradonačelnik Kostanjevićem je također izvijestio potpredsjednike Vlade Medveda i Miloševića da je s radom započeo najveći gospodarski subjekt u Glini, Drvni centar Glina.

21.30
20.40

SNV predao kontejner obitelji Paspalj iz Majskih Poljana

Predsjednik Srpskog narodnog vijeća Milorad Pupovac predao je u srijedu kontejner obitelji Paspalj iz Majskih Poljana, donaciju Srpske pravoslavne crkve (SPC) kroz inicijativu SNV-a "Banija je naša kuća", priopćeno je iz SNV-a.

Obitelj Paspalj je dva tjedna živjela u drvenom štaglju na samom kraju sela, spavajući u autu, te su jedini u tom selu na Banovini ostali bez privremenog smještaja.

Sada su dobili smještaj opremljen sanitarnim čvorom, a aktivisti SNV-a osigurat će ostalo. Struju će dobiti od HEP-a, navodi se.

"Zahvaljujući donaciji Srpskog narodnog vijeća (SNV), obitelj Paspalj iz Majskih Poljana danas je dobila kontejner", stoji u priopćenju. Kontejner, doniran od strane Srpske pravoslavne crkve kroz humanitarnu inicijativu SNV-a "Banija je naša kuća", Mili i Nevenki Paspalj predao je Milorad Pupovac, predsjednik SNV-a.

Do utorka, 12. siječnja 2021., u zajedničkoj akciji Srpske pravoslavne crkve i Srpskog narodnog vijeća pod nazivom "Banija je naša kuća" stiglo je 64 kontejnera.

Isporučeno je njih 46 i to u sljedećim banijskim naseljima: Knezovljani, Majske Poljane, Donji Klasnić, Gornja Bačuga, Donja Čemernica, Moštanica, Zrinska Draga, Donji Kukuruzari, Luščani, Petrinjci, Mali Gradac, Martinovići, Dragotina, Donja Mlinoga, Banski Grabovac, Donja Pastuša, Veliki Šušnjar, Drenovac Banski, Veliki Gradac, Gornji Petkovac i Jošavica, navodi se u priopćenju SNV-a.

19.45

U Petrinji počelo cijepljenje i novim cjepivom Moderna

Epidemiolozi su u srijedu na petrinjskom području počeli cijepljenje građana i novim cjepivom Moderna, protiv bolesti Covida-19.

 Kako je riječ o potresom ugroženom području, gdje je rizik širenja koronavirusa povećan, odlučeno je da se cjelokupna prva pošiljka cjepiva Moderna, od 3.600 doza, uputi upravo u Petrinju.

Prvo je novo cjepivo protiv koronavirusa primilo osamdesetak pripadnika hitnih službi i osoba starije od 65 godina. Nakon Petrinjaca, cijepljenje se nastavlja u Popovači gdje će se cijepiti zdravstveni djelatnici.

Budući da je na potresom stradalom području, bilo nemoguće poštivati sve propisane mjere i preporuke epidemiologa, jer je prioritet bio spašavanje ljudskih života, raščišćavanje ruševina i hitni privremeni smještaj ljudi, to je područje dobilo prednost pri cijepljenju.

Široka akcija cijepljenja protiv koronavirusa traje već nekoliko dana. Dosad je u Sisačko-moslavačkoj županiji cijepljeno ukupno oko 3400 osoba. 

Komentari 207