Obavijesti

News

Komentari 0

Još jedna županija započela je nastavu Građanskog odgoja

Još jedna županija započela je nastavu Građanskog odgoja
1

Nastavni program koji pridonosi i uspješno promiče nenasilje, toleranciju i solidarnost te kod učenika razvija općeljudske vrijednosti koje se temelje na prihvaćanju različitosti te poštivanju ljudskih prava

VIDEO

Krapinsko-zagorska županija pridružila se županijama i gradovima u kojima se provodi izvannastavna aktivnost 'Građanski odgoj' s kojom su prve počele škole u Rijeci, a kojom se kod učenika razvijaju općeljudske vrijednosti koje se temelje na prihvaćanju i uključivanju različitosti te poštivanju ljudskih prava.

U Krapini su u ponedjeljak sporazum o suradnji Krapinsko-zagorske županije i Grada Rijeke na provedbi nastave 'Građanskog odgoja i obrazovanja' u osnovnim školama potpisali župan Željko Kolar i gradonačelnik Vojko Obersnel.

Riječki gradonačelnik je istaknuo kako je model preuzelo devet gradova i županije te jedna osnovna škola na vlastitu inicijativu - Pula, Pazin, Umag, Labin, Poreč, Rovinj, Sisak, Osijek, Opatija, kao i Istarska, Primorsko-goranska županija te od danas i Krapinsko-zagorska županija te Osnovna škola Ludina iz Sisačko-moslavačke županije.

- Dosta je indikativno kad pogledate popis gradova i županija koje su se odlučile na ovakav iskorak da je to teško ne komentirati s političkog aspekta. Iako mi nije jasno zašto je tome tako, jer program građanskog odgoja u sebi stvarno ne sadrži nikakve političke komponente koje bi nekome trebale smetati - rekao je Obersnel.

 Dodao je kako su čekali da se građanski odgoj uvede s državne razine, ali kako nije, odlučili su ga uvesti sami. Obersnel je napomenuo da su program i udžbenike pripremali stručnjaci te da je projekt prepoznat i od strane Europske komisije, koja je riječki model posebno istaknula u svom izvještaju 2018. godine.

 Župan Kolar je rekao kako je u njihovim školama bilo pojedinačnih aktivnosti na temu građanskog odgoja, ali da sada s tim kreću sustavno.

Ono što radi Rijeka trebala je odrađivati država 

 - Ono što sad radi Grad Rijeka, to je trebala odrađivati država. Polagano se svi uključujemo u taj vlak kojem je lokomotiva Grad Rijeka i vjerujem da kad stvorimo jednu kritičnu masu nas županija i drugih većih gradova koji će se uključiti, da će onda Vlada i resorno ministarstvo morati reagirati i to uvesti kao izvanškolsku ili izvannastavnu aktivnost - kazao je Kolar.

 Istaknuo je kako su Hrvatskoj 'mnoge stvari nisu normalne' te da je ovo 'samo jedan kotačić da stvari postaju normalnije'.

Pročelnica riječkog gradskog Odjela za odgoj i školstvo Sanda Sušanj napomenula je da su krenuli s 35 nastavnih sati odnosno jednim satom tjedno, no da je interes učenika nakon toga bio na udvostručenju satnice. Istaknula je da se nastava provodi kroz radionički tip uz puno terenske nastave, a izvannastavne aktivnosti organizirane su prije ili odmah nakon nastave.

Građanski odgoj i obrazovanje značajno pridonosi i uspješno promiče nenasilje, toleranciju i solidarnost te kod učenika razvija općeljudske vrijednosti koje se temelje na prihvaćanju i uključivanju različitosti te poštivanju ljudskih prava, kao i na razumijevanju života u građanskom društvu.

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk
VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca