Obavijesti

News

Komentari 32

Još malo i Peđa Grbin neće više imati koga isključiti iz SDP-a

Još malo i Peđa Grbin neće više imati koga isključiti iz SDP-a
1

Isključenjem Viktora Gotovca iz SDP-a predsjednik Peđa Grbin navodno spašava koaliciju s Možemo!, a time i svoju poziciju na čelu sve slabijeg SDP-a. Ako se tako kontrolira stranka, onda te stranke više neće biti.

VIDEO

Peđa Grbin opet je izbacio nekoga iz stranke.

Nije smijenio, sklonio ili drugačije sankcionirao Viktora Gotovca, predsjednika zagrebačke organizacije SDP-a. Ne, u odlučnoj egzekuciji izbacio ga je iz stranke.

Zašto? Zato što se ponašao nekolegijalno, ali ne prema SDP-u, nego prema koalicijskim partnerima iz Možemo! u Zagrebu. Gotovac je "postupio nekolegijalno" prema partneru o kojem ovisi politička budućnost Peđe Grbina, a onda valjda i SDP-a. 

Tako izgleda panika.

Ali nije tako izgledala panika ovoga ljeta u Puli - Grbinovoj Puli - kad je SDP, zajedno s HDZ-om i nezavisnom listom gradonačelnika Filipa Zoričića, smijenio predsjednicu Gradskoj vijeća iz platforme Možemo!. I tako prvi puta doveo HDZ na vlast u tom gradu.

Pulski poučak

Nitko u pulskom SDP-u nije zbog toga platio glavom. Iako bi se i to moglo nazvati "nekolegijalnim ponašanjem" koje tada, kako je objasnio Grbin u slučaju Viktora Gotovca, također nije bilo "ni socijaldemokratski, a ni demokratski".

Ako se u Zagrebu spašavala koalicija SDP-a i Možemo!, ne samo na gradskoj, nego i nacionalnoj razini, zašto se onda nije spasila u Puli? Grbinovoj Puli.

Viktor Gotovac izbačen je iz stranke jer je raskinuo koalicijski sporazum s Možemo! u glavnom gradu, premda je mogao snositi neke druge sankcije, poput smjene sa čela zagrebačke organizacije. To izgleda kao pretjerano panična reakcija na akutnu političku krizu, ali opet reakcija koja je postala glavno obilježje djelovanja Peđe Grbina.

Kako izgleda kontrola

Zanimljivo, Viktor Gotovac preuzeo je zagrebački SDP nakon što je Peđa Grbin izbacio Gordana Marasa i raspustio organizaciju, vraćajući u članstvo ljude na kapaljku, a sada je najurio i Gotovca.

"Vidite da imam kontrolu nad strankom", pohvalio se Grbin jučer pred novinarima.

Ako se tako kontrolira stranka, onda je jasno da te stranke uskoro više neće biti.

SDP se sve manje hvali primanjem novih članova i otvaranjem novih ogranaka, a sve više objavljuje i objašnjava izbacivanje lokalnih dužnosnika i zastupnika, isključivanje iz članstva, kažnjavanje i discipliniranje. A to nije, kako sugerira Grbin, demonstracija snage, nego slabosti.

Nesigurni lideri

Samo se nesigurni lideri, kakav je svojedobno bio i Zoran Milanović, osjećaju sigurnijima i snažnijima na svojoj funkciji tako što iz stranke izbacuju protivnike, suparnike, kritičare, neposlušnike i okružuju se lojalnim sljedbenicima i poslušnicima.

Još malo i Grbin više neće imati koga izbaciti iz stranke. 

Kad već njega nisu izbacili dok je otvoreno prkosio predsjedniku Davoru Bernardiću.

Ovakva stranka ne može biti privlačna budućim članovima, za aktualno članstvo je nepouzdana i nesigurna, dok je za birače simbol raspada, svađa i sukoba. Tko bi glasao za ovakvu stranku?

Ako je isključivanje iz stranke prva i najvažnija metoda Grbinova discipliniranja stranačkih neposlušnika, onda u njoj neće ostati nitko osim poslušnika.

Panika u SDP-u

No ovakva panična reakcija nije išla samo u smjeru stabiliziranja Peđe Grbina, nego i spašavanja SDP-ove koalicije s Možemo!. 
Grbin se mora hvatati za sve tanje slamke i čuvati kao oko u glavi sve opcije koje mu pružaju bilo kakvu šansu da se dokopa vlasti.

Nekad se to ostvaruje udarom na Možemo! kao u Puli, nekad spašavanjem koalicije s Možemo! kao u Zagrebu.

Sve slabiji SDP pokazao je koliko je ovisan o o trenutno snažnijem i probitačnijem partneru. Nekad je SDP bio taj koji je dominirao u koalicijskim pregovorima i držao manjinske partnere na sigurnoj udaljenosti, koristeći ih tek toliko da popune praznine u rejtingu. A danas SDP čak isključuje iz stranke svoje predsjednike gradskih organizacija koji su naljutili partnere iz Možemo!.

HDZ likes this

Rejting SDP-a je tragičan, ali sudeći po tome kako se vodi stranka mogao bi biti dovoljan za politički opstanak Peđe Grbina i njegovih najbližih suradnika, koji će na idućim parlamentarnim izborima ugrabiti svoja mjesta u Hrvatskom saboru. 

Ako je HDZ uživao u samoubilačkoj akrobaciji Viktora Gotovca s raskidom koalicije u Zagrebu, uživat će još više u autodestruktivnom vođenju stranke Peđe Grbina. 

POGLEDAJTE VIDEO: KATARINA PEOVIĆ IZBAČENA IZ SABORA

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 32
VIDEO

Što se to kuha u Mostu? Svađa supružnika Raspudić i Miletića oko liste za Europski parlament
ŽELE NAPUSTITI STRANKU?

Što se to kuha u Mostu? Svađa supružnika Raspudić i Miletića oko liste za Europski parlament

Potvrde ni demantija ovih informacije još nema, a nitko od dužnosnika Mosta ne odgovara na telefonske pozive.

Policija došla privesti čovjeka u Našicama, on skočio i poginuo!
S PRVOG KATA

Policija došla privesti čovjeka u Našicama, on skočio i poginuo!

Policija iz Našica jutros oko 7 sati je pokušala realizirati dovedbeni nalog koji je Županijski sud u Osijeku raspisao za 47-godišnjakom kojeg je trebalo dovesti u Zatvor u Zagrebu
VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca