Obavijesti

News

Komentari 12

Još stignete na more: Sunčano i vruće za produljeni vikend

Još stignete na more: Sunčano i vruće za produljeni vikend
8

Početak lipnja, odnosno klimatološki početak ljeta obilježit će baš pravo ljetni ugođaj - obilje sunca, iznadprosječna toplina te tu i tamo poneki pljusak duž obale

VIDEO

I tijekom mnogima produljenoga blagdanskog vikenda nastavlja se pretežno sunčano i iznadprosječno toplo vrijeme - gotovo pravo ljetno, ali ne i stabilno. Dapače, sljedećih će dana pljuskova vjerojatno biti i na istoku zemlje, pa i ponegdje na Jadranu, a najviše i dalje u zapadnim krajevima unutrašnjosti, javlja HRT.

Pritom se temperatura zraka zraka može za samo sat ili dva sniziti i za oko 10 °C, kao što je, primjerice, bilo u srijedu u Kninu - s 29 °C na 19 °C, uz oko 50 litara kiše po četvornome metru, što je uz dosadašnju količinu pridonijelo novom ekstremu - najkišovitijem svibnju u Kninu od 1949. godine, od kada postoje mjerenja na toj meteorološkoj postaji DHMZ-a. Čak 218 litara po četvornome metru, prema još neslužbenim mjerenjima. Dosadašnji rekord bio je iz 1978. godne - 194 litre.

I po srednjoj mjesečnoj temperaturi zraka ovaj je svibanj u nekim mjestima ekstreman, kao primjerice u Dubrovniku, Rabu, Senju i Zadru, pa čak i u Hvaru, gdje se mjeri već 160 godina. Posljednji svibanjski dan tom će popisu gotovo sigurno dodati još poneku postaju, primjerice Zagreb Maksimir.

Pretežno sunčano, ponegdje i vruće, ali i nestabilno

A evo i podrobnije prognoze za četvrtak i sljedeće dane Tanje Renko, dipl. ing., iz Sektora za vremenske analize i prognoze DHMZ-a:

"I u četvrtak će u Slavoniji, Baranji i Srijemu prevladavati sunčano vrijeme uz slab vjetar, većinom istočni. Ujutro ponegdje može biti kratkotrajne magle, a poslijepodne je uz lokalno jači razvoj oblaka tek malo vjerojatan poneki pljusak, ponajprije u gorju.

8
| Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL/Ilustracija



U središnjoj Hrvatskoj će lokalni pljuskovi u poslijepodnevnim satima biti vjerojatniji, a moguće i izraženiji te se mogu protegnuti i u noć. Veći će dio dana prevladavati sunčano vrijeme uz slab vjetar te će i dalje biti vrlo toplo, vruće pa i sparno.

I u gorju te u unutrašnosti Istre velika je vjerojatnost za lokalne pljuskove i grmljavinu u poslijepodnevnim satima, a po kotlinama Like ujutro će ponovno biti kratkotrajne magle. Duž obale sjevernog Jadrana i na otocima prevladavajuće sunčano, a tek rijetko poneki pljusak iz unutrašnjosti može doći i do obale. Bit će i dalje tiho ili uz slab vjetar, duž obale danju većinom jugozapadni i zapadni.

Na srednjem Jadranu i u unutrašnjosti Dalmacije prevladavajuće sunčano veći dio dana, a uz dnevno zagrijavanje poslijepodne će u unutrašnosti, posebice uz granicu s Bosnom i Hercegovinom biti sve više oblaka iz kojih će lokalno pasti i kiša praćena grmljavinom. Nakon mjestimičnog burina, danju slab do umjeren vjetar s mora koje će biti sam malo valovito.

I na jugu Jadrana, gdje je temperatura mora već na dosta mjesta 25 °C, bit će još jedan gotovo pa ljetni dan. U unutrašnjosti poslijepodne mogućnost za poneki pljusak."

Pravi ljetni ugođaj

"Na kopnu do kraja ovoga tjedna te početkom idućega pretežno sunčano, vrlo toplo i vruće, no i dalje ne sasvim stabilno. Mjestimični, većinom kasnoposlijepodnevni pljuskovi bit će vjerojatniji u petak na istoku, a u nedjelju na zapadu, dok će u subotu i izostati.

Idućih dana vrijeme se i na Jadranu neće znatnije mijenjati - početak lipnja, odnosno klimatološki početak ljeta obilježit će baš pravo ljetni ugođaj - obilje sunca, iznadprosječna toplina te tu i tamo poneki pljusak duž obale. Pritom će vjetar biti slab do umjeren, u noći i ujutro ponegdje uz obalu bura, danju maestral, noseći osvježenje s mora, čija će temperatura još malo porasti."

Visoka koncentracija peluda

Koncentracija peludi trava bit će visoka u središnjoj Hrvatskoj, no nekima može smetati i u mnogim mjestima umjerena koncentracija peludi drveća i korova.

Vrlo visok UV indeks

UV indeks, mjera jakosti sunčeva zračenja, bit će većinom vrlo visok, pa ne zaboravite na zaštitu, osobito ako ste dulje izvan "debele" hladovine.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 12
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.