News

Komentari 34

Još traje suđenje: ‘Škaro nakon svega ne bi trebao nikakve veze imati s olimpijskim sportom’

Još traje suđenje: ‘Škaro nakon svega ne bi trebao nikakve veze imati s olimpijskim sportom’

TVRDI DA JE NEVIN Unatoč optužbama za silovanje Damir Škaro dolazi na sjednice HOO-a. Nažalost nije jedini moćnik kojemu se tolerira nasilje

Olimpijski sport je nešto što bi trebalo biti najčasnije. Činjenicu da je osoba nevina dok nije osuđena kod nas svi iskoriste, ali to su vrlo osjetljive stvari i smatram da ne bi trebao biti vezan uz olimpijski sport.

Izjavila je to aktivistkinja za ljudska i ženska prava Sanja Sarnavka komentirajući slučaj Damira Škare.

Škaro, bivši boksački olimpijac optužen za spolno uznemiravanje i silovanje, sudjelovao je u četvrtak na 61. sjednici skupštine Hrvatskog olimpijskog odbora kao delegat Hrvatskoga kluba olimpijaca. Njegovo ponovno pojavljivanje u javnosti uznemirilo je žrtvu, koja ima duboke traume zbog onoga što je proživjela. Škaro tvrdi da je nevin i ne vidi ništa sporno u dolasku na skupštinu.

Suđenje Škari zbog optužbi za spolno uznemiravanje i silovanje zaposlenice AK Siget na Županijskom sudu u Velikoj Gorici počelo je u rujnu prošle godine. Zbog zaštite žrtve zatvoreno je za javnost. Sljedeće ročište zakazano je za rujan. Terete ga da je tijekom lipnja do početka kolovoza 2019. prilazio zaposlenici AK Siget kojoj je bio šef te ju spolno uznemiravao, a jedne subote u kolovozu je i silovao. Predsjednica Zakladne uprave i jedna od osnivačica Solidarne podsjetila je i na slučaj bivšeg požeško-slavonskog župana Alojza Tomašević, koji je s pravomoćnom presudom za obiteljsko nasilje nad suprugom otvarao škole i obilazio građane. Izmjenama Zakona o lokalnim izborima spriječeno mu je da se ponovno kandidira.

- To samo pokazuje u kakvom tužnom društvu živimo. Ni država ni društvo nisu spremni osuditi nasilje iako svi ponavljaju onu frazu o nultoj toleranciji na nasilje. Mi kao društvo još nismo spremni reći ‘ne’ nasilju - smatra Sarnavka. (ht)

Najčitaniji članci