Obavijesti

News

Komentari 114

Josipović: 18. studeni je dan za jednu kolonu i jedno srce

Josipović: 18. studeni je dan za jednu kolonu i jedno srce
1

Sutra pred žrtvom Vukovara svi moramo biti ponizni, bez obzira na to slažemo li se ili ne u političkim pitanjima. Pozivam na zrelo ponašanje, kazao je Ivo Josipović

VIDEO

Predsjednik Ivo Josipović obratio se hrvatskoj javnosti uoči sutrašnjeg dana, obilježavanja Dana sjećanja na žrtvu Vukovara, javlja HRT.

"Sutra pred žrtvom Vukovara svi moramo biti ponizni, bez obzira na to slažemo li se ili ne u političkim pitanjima. Kao predsjednik RH doživljavam sebe kao prvoga među jednakima i bit ću samo jedan čovjek u mnoštvu onih koji će biti sutra u koloni. Svako je mjesto u vukovarskoj koloni jednako vrijedno.

Lani smo vidjeli  udar na državne institucije za koje su, među ostalima, život dali i vukovarski branitelji. Stvaranje konflikta i nereda na mjestu koje je jedan od najvažnijih temelja samostalnosti naše države udar je u temelje naše državnosti. Pozivam na punu političku odgovornost i zrelo ponašanje svih sudionika povorke.

Važno je da žrtvama koje su svoj život ugradile u slobodu koju svi mi danas uživamo iskažemo pijetet. Sutra je dan za jednu kolonu i jedno srce", istaknuo je Josipović. 

Zbog Šešelja poslao pismo u Haag

Ovim obraćanjem predsjednik Josipović želio je i informirati građane kako je napisao pismo predsjedniku Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju, uvaženom sucu Theodoru Meronu te zastupnicima u Europskom parlamentu iz Hrvatske. 

U pismu sucu Meronu predsjednik je istaknuo da kao političar iz države koja nije stranka u postupku ne može propitivati pravnu utemeljenost odluke Haškog suda da na privremenu slobodu iz humanitarnih razloga pusti Vojislava Šešelja.

"Ali, kao predsjednik države na čijem je području i prema čijim je državljanima Šešelj prema optužnici počinio zločine moram istaknuti neke pravne, moralne, pa i političke činjenice vezane za slučaj Šešelj.

Za ostvarenje pravde i povjerenja javnosti, posebno žrtava, u međunarodno pravosuđe, bitno je da svaki predmet u razumnom roku završi presudom, osuđujućom ili oslobađajućom. Predugo vođenje postupka, kakvo je ono u slučaju Šešelj, a i Milošević, rezultira gubitkom povjerenja građana u međunarodno sudovanje.

Pušten na slobodu, Šešelj organizira političke skupove i praćen medijima ruga se međunarodnoj pravdi i žrtvama. Šešelj ponovo govori mržnjom i svojim izjavama i govorima obnavlja ideologiju koja je bila ishodište rata na području bivše Jugoslavije, ideologiju koja je iza sebe ostavila brojne zločine, smrt, razaranja i neizmjernu patnju. Zasigurno, to destruktivno djeluje na sam kazneni postupak koji se vodi u Haagu, unosi strah među ljude, posebno žrtve i svjedoke i dezavuira samu ideju međunarodne pravde", smatra Josipović.

Naglasio je i kako moguće jačanje političkih aktivnosti Vojislava Šešelja i opasnost da njegov govor mržnje ponovo dobije pobornike, može teško narušiti mir i stabilnost u Jugoistočnoj Europi. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 114
VIDEO

VIDEO Našli 4 tijela u bunaru: Sumnja se da se radi o braći koja su putovala i u Hrvatsku
UŽAS U MEKSIKU

VIDEO Našli 4 tijela u bunaru: Sumnja se da se radi o braći koja su putovala i u Hrvatsku

Državno odvjetništvo meksičke savezne države Baje Californije navelo je da će forenzičari analizirati tijela kako bi se utvrdilo radi li se o nestaloj braći.

Detalji horora na Črnomercu: Sin ubio majku pa otišao u kafić
POLICIJA OBJAVILA

Detalji horora na Črnomercu: Sin ubio majku pa otišao u kafić

Sin (28) je oštrim predmetnom zadao više ubodnih rana 68-godišnjakinjoj majci...
Ovo je muškarac osumnjičen za ubojstvo u Zagrebu: Izbo majku pa otišao u kafić i čekao policiju
FOTOGRAFIJA PRIVOĐENJA

Ovo je muškarac osumnjičen za ubojstvo u Zagrebu: Izbo majku pa otišao u kafić i čekao policiju

Zagrebačka policija izvijestila je o detaljima teškog ubojstva na Črnomercu