Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
91 komentara

Josipović se vraća u SDP: Sad je vrijeme za ujedinjenje ljevice

Mi ćemo kao stranka prestati postajati i ujedinjujemo se, članovi prelaze u SDP i uključuju se u rad SDP-a. Ja ću biti član i voditi Odbor za ljudska prava, civilno društvo i društveni razvoj, kaže Josipović

Hrvoje Jelavić/Pixsell
Foto: Hrvoje Jelavić/Pixsell
91 komentara

U četvrtak će s Davorom Bernardićem potpisati sporazum o ujedinjenju i priključenju njegove sadašnje stranke Naprijed Hrvatska. 

- Sada je trenutak da se ljevica ujedini i stabilizira i da se zaustavi taj trend rastapa koji je očit. Upravo zato smo se mi, kao mala stranka koja je manje važna na političkoj sceni, ali koja ipak ima oko 1100 socijaldemokrata, odlučili priključiti SDP-u. Tim više što je veliki dio nas i bio u SDP-u, a socijaldemokracija je naša opcija - rekao nam je Ivo Josipović pojasnivši kako sutrašnjim danom, danom potpisivanja ovog sporazuma, Naprijed Hrvatska prestaje postojati. 
 
- Mi ćemo kao stranka prestati postajati i ujedinjujemo se, članovi prelaze u SDP i uključuju se u rad SDP-a. Ja ću biti član i voditi Odbor za ljudska prava, civilno društvo i društveni razvoj - kaže Josipović i otkriva nam kako je najprije pregovore vodio s GLAS-om Anke Mrak-Taritaš koji su propali u prijateljskom tonu. 

- Naime, mi smo bili svjesni da se ovo mrvljenje ljevice ne može dobro odraziti pa smo vodili razgovore s GLAS-om jer nam je srodna stranka. Nije socijaldemokratska nego liberalna, ali smo vrlo blizu po uvjerenjima. Pred sam kraj pregovora nismo se mogli dogovoriti u kolikoj mjeri će ta zajednička stranka biti liberalna, a koliko socijaldemokratska. Ali smo pregovore završili kao prijatelji, iznimno poštujem Mrak-Taritaš - kaže dodajući kako su se tada javili iz SDP-a.

- Pozvali su nas i ja sam odmah pristao jer nam je SDP po programu puno bliži - kaže Josipović pojašnjavajući zašto se nakon predsjedničkog mandata nije vratio u SDP.

- SDP je imao problema zbog politike koju je vodilo prijašnje vodstvo. Ja sam se zalagao za više reformi, ali kao predsjednik nisam uspio nagovoriti tadašnje državno vodstvo da se ide u ozbiljnije reforme. Predlagao sam promjene u strukturi države, efikasniju lokalnu upravu, smanjivanje broja županija... ali kad sam vidio da za to nema interesa, nisam nalazio razloga vraćati se u stranku - kaže.

Danas smatra da Davor Bernardić, unatoč unutarstranačkim sukobima, radi dobar posao i ima dobar program te je zato sada odlučio vratiti se. 

- Mislim da predsjednik Bernardić ima sluha za takve stvari, da će se zalagati za politiku reformi i da će se stanje u SDP-u stabilizirati. Ovo vodstvo ima snage ponuditi ljudima kvalitetne reforme - poručuje Josipović naglašavajući kako se SDP-u nije priključio prije sastavljanja liste za europske izbore jer ne trguje osobnim interesima. 

SDP-u na tim izborima predviđa tri mandata. 

- Mislim da je to realno očekivati. A da li će biti jedan više, za što isto postoji mogućnost ili jedan manje, to je na biračima. Ali ja sam optimist, zadnje ankete pokazuju stabilizaciju stranke, a lista SDP-a je izvrsna i vrlo kvalitetna, ima što ponuditi EU i Hrvatskoj - zaključuje Josipović. 

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message