Obavijesti

News

Komentari 124

Josipović: Svaki 17. radnik ne može živjeti od svoje plaće

Josipović: Svaki 17. radnik ne može živjeti od svoje plaće
1

Predsjednik Josipović je istakao kako je u Hrvatskoj od početka gospodarske krize izgubljeno oko stotinu tisuća radnih mjesta i gotovo petina industrijske proizvodnje

VIDEO

Predsjednik Ivo Josipović i ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić danas su u Termama Tuhelj u Tuheljskim Toplicama bili na otvorenju Sedmog kongresa Saveza samostalnih sindikata Hrvatske. 

Predsjednik Josipović je istakao kako je u Hrvatskoj od početka gospodarske krize izgubljeno oko stotinu tisuća radnih mjesta i gotovo petina industrijske proizvodnje.

- Danas svaki 17. radnik u Hrvatskoj radi za minimalnu plaću od tri tisuće kuna bruto, od koje se sigurno ne može živjeti. Gotovo 70 tisuća ljudi radi, a ne prima plaću, a dvije trećine zaposlenih prima plaću manju od prosječne. Nezaposlenost mladih dosegnula je 52 posto. Šest godina krize iscrpile su mnoge građane i poduzetnike – rekao je Josipović. 

Dodao je kako je pred nama mnogo izazova, no on je optimist jer u Hrvatskoj ima puno dobrih tvrtki i u porastu je izvoz. No, postoje i mnogi osiromašeni krajevi poput primjerice Slavonije, Like i Korduna.

- Osnovni cilj nam je privući tvrtke i otvoriti nova radna mjesta s novim tehnologijama kako naša djeca više ne bi morala odlaziti u inozemstvo – rekao je Josipović te zaključio da se u Hrvatskoj mora uspostaviti socijalni dijalog kako bi bili spremni odgovoriti izazovima koji nas očekuju.

Ministar Mirando Mrsić rekao je kako Vlada i sindikati jedni drugima moraju pogledati u oči i dogovoriti se da se zajedno krene u promjene kako bi se stvorila bolja Hrvatska.

– Živimo u teškim vremenima koja zahtijevaju i teške odluke. No, Vlada ne može provoditi te odluke bez podrške i suradnje sa socijalnim partnerima – rekao je Mršić.

Novosel: Sva obećanja ostala su samo mrtvo slovo na papiru

Predsjednik SSSH Mladen Novosel rekao je kako su nakon parlamentarnih izbora u prosincu 2011. godine, očekivanja od Kukuriku koalicije bila velika. No, otrježnjenje je stiglo vrlo brzo.

-  Planom 21 obećali su povećanja prava radnika i sindikata, razvoj radničke participacije i participativnog društva. No, danas iz Vlade čujemo kako su dobili izbore i da ih pustimo da odgovorno rade. Tako su sva obećanja ostala samo mrtvo slovo na papiru. Nova je Vlada brzo pokazala da nema rješenja, pokazala je nevjerojatnu sklonost stvaranju neprijatelja u svim dijelovima hrvatskog društva, socijalne je partnere marginalizirala, kolektivne je ugovore suspendirala zakonima, a odredbe pojedinih zakona pak mijenjala drugim zakonima  – rekao je Novosel.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 124
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske
Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"