Obavijesti

News

Komentari 82

Josipović: U SDP-u ne bi svi bili sretni da im se priključim

Josipović: U SDP-u ne bi svi bili sretni da im se priključim
1

Ivo Josipović svoje poslijednje dane na Pantovčaku provodi radno. Kako i sam kaže, obavlja poslove koji su nužni, koji moraju ići bez obzira na promjene na čelu države

VIDEO

Ivo Josipović zadnje dane na Pantovčaku provodi radno. Kako kaže, obavlja poslove koji su nužni, koji moraju ići bez obzira na promjene na čelu Države. 

- Osim tehničkih stvari tu je i ono što se zove pakiranje svojih stvari i tu smo pri kraju. Gospođa Grabar Kitarović preuzet će svoju dužnost idućeg četvrtka ujutro i ja joj želim puno uspjeha u obavljanju ove odgovorne dužnosti, istaknuo je Josipović  za Media Servis rekavši kako je uglavnom spakirao knjige i neke CD-e. Otkrio je i kako će izgledati primopredaja dužnosti.

- Pretpostavljam da će biti i onako kako je bilo kad sam ja preuzimao dužnost. Upoznat će se dosadašnji djelatnici i oni koji će preuzeti (mislim na one savjetničke funkcije). Svatko će upoznati svog 'partnera' s radom, reći će koja je to dokumentacija, pokazat sve i nakon toga ćemo se razići, oni koji su do sada bili u uredu će otići, a novi će biti tu, pojasnio je Josipović.

Potpisao je i razrješenja svojih savjetnika.

- Potpisao sam razrješenja i to se sada treba objaviti. Moje je mišljenje da svi koji su politički imenovani moraju otići s politikom koja odlazi. Svi oni koji su, bez obzira jesu li u radnom odnosu ili nisu, su dobili ili će dobiti već potpisane odluke o razrješenju. Tu nije riječ samo o onima koji su ovdje profesionalno savjetnici, već i članovima mojih savjeta, i ovim koristim priliku da im zahvalim na predanom i odgovornom radu. To su također i tzv. povjerenici koji rade negdje drugdje, ali koji su dio svog rada poklonili meni i RH, rekao je Josipović.

'Bio sam dobar predsjednik'

Kad je riječ o inauguraciji, sve ide kako treba, rekao je i osvrnuo se na svoj protekli mandat. 

- Smatram da sam bio dobar predsjednik, ustvrdio je Josipović rekavši kako misli da je sva svoja obećanja ispunio.

- U mom mandatu nije bilo nikakvih afera vezano za obavljanje moje dužnosti, ocijenio je Josipović.

Mislim da je moj posao bio korektno obavljen, rekao je Josipović ustvrdivši kako je politika takva da se nekome taj posao sviđa, a drugima ne. Na ocjenu kako mu se prigovarala "politika nezamjeranja" rekao je kako će se s tim problemom susresti i nova predsjednica.

'Moj odnos prema Vladi je bio ispravan'

- I mediji su me prozivali da ne želim napadati Vladu, stalno se pokušavalo generirati sukob, ali ja to nisam želio, predsjednik nije taj koji zamjenjuje oporbu, poručio je Josipović ustvrdivši kako smatra da je njegov odnos prema Vladi bio ispravan.

'Imao sam puno inicijativa'

- Prestankom moje predsjedničke funkcije prestaju i one mogućnosti koje predsjednik ima, a koje su u pravilu dobar zagovor, dobre ideje itd., ali bez operativnih mogućnosti, ali se otvaraju neke nove. Ja više nisam predsjednik koji mora biti koncilijantan prema svakome. Od idućeg četvrtka mogu zagovarati neku politiku na drugačiji način nego što sam to mogao kao predsjednik, kaže Josipović koji je rekao da je kao predsjednik imao puno inicijativa.

'Pozivam Vladu da uzme još neku od mojih mjera'

- Podsjetit ću na 20 mjera za ublažavanje dužničke krize i sredine 2013. Vidjeli ste - Vlada na početku ništa nije htjela, a sada malo po malo ih predstavlja kao svoje, neka, meni je to drago, neka se uvode te mjere, rekao je, a na pitanje je li ga Vlada kopirala, odgovorio:

- Meni to nije žao, samo mi je žao što to nisu učinili 2013., jer danas bi puno manje ljudi patilo pod dužničkom krizom. Ima još zgodnih ideja, pa ja evo pozivam Vladu da uzme još nešto od tih 20 mjera. Evo sada gledam kako su planirali i osobni stečaj, nije dobro. (Ne sviđa vam se?) Ne! Može se puno bolje i efikasnije kad je riječ o ovoj ideji o razduživanju građana" smatra Josipović.

O izmjenama Izbornog zakonodavstva

Aktualni predsjednik smatra i kako je SDP preuzeo od njega izmjene Izbornog zakonodavstva, a o njihovom prijedlogu s jednim preferencijalnim glasom kaže:

- To je korak naprijed, ali nedovoljan korak naprijed. Ja bih bio sklon većim promjenama, ustvrdio je Josipović.

Osvrćući se na amandman koji je SDP na kraju odlučio uvesti, a vezano uz zabranu kandidiranja pravomoćno osuđenim osobama na bezuvjetnu kaznu zatvora dulju od šest mjeseci, Josipović je podsjetio na promjene koje je želio uvesti u Ustavu, odnosno da se oni koji su osuđeni ili čak pod optužbom privremeno ili trajno ne mogu kandidirati na izborima. No ističe kako, da bi to imalo smisla, mora postojati smislena veza između kaznenog dijela i moralnog tereta funkcije koja se obavlja.

- Ja bih osobno bio sklon, posebno kad je riječ o odsluženoj kazni. Nema ovo sad veze ni s gospodinom Čačićem, govorim načelno. Dakle, dok traje kazna ne bi da se itko kandidira ili sudjeluje u vlasti, ali kad se odsluži kazna, ja razlikujem djela koja nose teret vezan za moguće obavljanje dužnosti i političke funkcije i ona koja taj teret ne nose" smatra Josipović.

O političkoj budućnosti

- Ne mogu zaboraviti gotovo milijun i sto tisuća glasova koje sam dobio - to je snaga koja želi reforme i zbog toga osjećam odgovornost i pred njima i pred onima koji su glasovali za gospođu Grabar Kitarović iz motiva koji nisu samo pitanje reformi već samo političkih reformi, rekao je predsjednik Ivo Josipović u intervjuu Media servisu.

Iako najavljuje nastavak borbe za reforme u društvu, Josipović ističe kako još uvijek nije odlučio na koji će način nastaviti svoju političku budućnost.

Kad je riječ o SDP-u, nekih konkretnih ponuda nije bilo.

- Vjerojatno ne bi bili svi ni sretni iz raznoraznih razloga: neki vas prepoznaju kao konkurenciju, netko kao zastupnika nekih ideja koje netko u SDP-u ne vidi kao prave ideje. Dakle, mogu biti različiti razlozi. Ali na kraju krajeva ja se sam mogu vratiti u SDP, nitko mi ne brani da apliciram, kao što su mi uostalom i sami poručili iz SDP-a. Hoću li to učiniti, vidjet ćemo, rekao je Josipović dodajući da je rano govoriti možemo li ga očekivati na idućim parlamentarnim izborima.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 82
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa