Obavijesti

News

Komentari 189

Ženeva ide u lockdown do kraja studenog, škole ostaju otvorene

Broj zaraženih u Europi raste iz dana u dan. Zbog toga su Francuska, Njemačka, Austrija i Velika Britanija proglasile lockdown do početka prosinca kako bi se pandemija primirila

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Live
Sortiranje događaja
22.00

Ženeva od ponedjeljka u lockdownu

Ženeva i Ženevski kanton od ponedjeljka idu u parcijalni lockdown, nakon što je u kantonu nekoliko dana zaredom zabilježeno više od 1000 novih slučajeva korona virusa dnevno. Kafići, restorani i sve trgovine koje ne prodaju osnovne potrepštine zatvaraju se u ponedjeljak u sedam sati navečer i ostaju zatvoreni do 29. studenog. Škole će ostati otvorene, a zatvaraju se i kina, muzeji, koncertne dvorane, teretane, bazeni i klizališta.

16.50

U Srbiji opet velike brojke, imaju 1449 novooboljelih

U Srbiji je u zadnja 24 sata testirano 6.539 građana, od kojih je 1.449 pozitivno.

Preminulo je šest oboljelih, a na respiratoru su 52 pacijenta. Ovo je inače dosad najveći postotak zaraženih u odnosu na broj testiranih i iznosi 22,16 posto. Broj zaraženih po gradovima: Beograd 684, Novi Sad 111, Kragujevac 100, Kraljevo 45, Valjevo 38, Niš 28, Bor 23, Zrenjanin 21.

BiH

Broj novozaraženih kotonavirusom u BiH u nedjelju je za četvrtinu manji nego dan ranije, ali skoro jednako toliko je bilo i manje testiranih osoba tijekom vikenda, dok je preminulo 13 pacijenata, izvijestile su zdravstvene vlasti koje upozoravaju na porast broja oboljelih od Covid-19.

Prema podacima ministarstva civilnih poslova BiH u nedjelju je zaraza virusom SARS-CoV-2 potvrđena kod 1415 osoba, od čega je 829 pozitivnih bilo u Federaciji BiH, u Republici Srpskoj potvrđen je kod 582 osobe, a u Brčko Distriktu je još petero novozaraženih.

Najviše pojedinačno novozaraženih je u Sarajevu, njih 250. U posljednja 24 sata preminule su četiri osobe u Federaciji BiH, te još devet  u Republici Srpskoj.

Od pojave prvoga slučaja zaraze u BiH je do nedjelje registrirano ukupno 51.505 oboljelih.

Zbog porasta broja oboljelih i hospitaliziranih od koronavirusa dramatično upozorenje u nedjelju su objavili iz Sveučilišnog kliničkog centra Republike Srpske koji su pozvali stanovništvo da poštuju epidemiološke preporuke.

"Ukoliko se ovakav trend prijma pacijenata nastavi, ni najbolje opremljene prostorije i najodgovorniji ljudski resursi neće moći spriječiti katastrofu velikih razmjera“, navodi se u apelu ove zdravstvene ustanove koja poziva građane na držanje distance, nošenje zaštitinih maski te dezinfekciju prostora i higijenu ruku kako bi se širenje virusa zaustavilo.

12.50

Masovno testiranje u Slovačkoj: Prvog dana testirano više od 2,5 milijuna ljudi

Gotovo polovici ukupne populacije Slovačke uzet je bris prvog dana masovnog testiranja na covid-19 kojim vlada nastoji usporiti širenje koronavirusa i izbjeći strogi lockdown. 

Njihov projekt promatraju druge države koje traže načine kako bi se usporilo širenje koronavirusa i izbjeglo preopterećenje zdravstvenih sustava.

Ministar obrane Jaroslav Nad rekao je u nedjelju da je u subotu testirano 2,58 milijuna Slovaka. Njih 25.850, odnosno jedan posto, pozitivno je na koronavirus i moraju u karantenu. 

Članica Europske unije s 5,5 milijuna stanovnika planira testirati što je moguće više ljudi, osim djece mlađe od 10 godina. 

Mobilizirano je više od 40.000 zdravstvenih djelatnika, vojnika, policije, administrativnih radnika i volontera na oko 5.000 lokacija na kojim se provode testiranja. 

Navode da je testiranje bilo dobrovoljno, ali je vlada objavila da će uvesti 'lockdown' za one koji se ne dođu testirati, uključujući zabranu odlaska na posao. 

Premijer Igor Matovič rekao je da se ispričava zbog vršenja pritiska na Slovake, ali je dodao da je zahtjev za testiranje opravdan.

"Sloboda mora ići ruku pod ruku s odgovornošću prema onima koji su slabiji - onkološkim pacijentima, starijima, osobama s drugim bolestima", rekao je Matovič na konferenciji za medije. 

Slovačka je imala tek nekoliko tisuća slučajeva na proljeće i ljeto zbog brzog uvođenja ograničenja. 

No broj slučajeva je proteklih tjedna značajno narastao i strahuje se da bi se zemlja mogla naći u sličnoj situaciji kao Češka koja ima najveću stopu smrtnosti u dva tjedna u Europi. 

Projektu su se usprotivili neki stručnjaci koji sumnjaju u smisao te jednokratne mjere. Neki su upozorili na korištenje antigenskih testova koji su manje precizni od laboratorijskih PCR testova i mogli bi pokazati više lažno negativnih, ali i lažno pozitivnih rezultata.

Vlada planira drugu rundu testiranja sljedeći vikend kako bi uhvatila propuštene slučajeve i one koji se u međuvremenu zaraze. 

Slovačka je u nedjelju potvrdila 2.282 nova slučaja otkrivenih PCR metodom pa je broj porastao na 59.946 zaraženih, a u ukupan broj zaraženih nisu uključeni slučajevi dosad potvrđeni u projektu nacionalnog testiranja. 

Umrlo je ukupno 219 ljudi. 

KRAPINSKO-ZAGORSKA

U protekla 24 sata evidentirane su 92 nove osobe s područja Krapinsko-zagorske županije pozitivne na koronavirus. Radi se o osobama s prebivalištem na području sljedećih jedinica lokalne samouprave: Grad Donja Stubica (3), Grad Klanjec (3), Grad Krapina (12), Grad Oroslavje (6), Grad Pregrada (6), Grad Zabok (2), Grad Zlatar (5), Općina Bedekovčina (3), Općina Desinić (6), Općina Đurmanec (7), Općina Gornja Stubica (2), Općina Hrašćina (3), Općina Hum na Sutli (3), Općina Jesenje (2), Općina Kraljevec na Sutli (2), Općina Krapinske Toplice (2), Općina Kumrovec (1), Općina Lobor (5), Općina Mače (1), Općina Marija Bistrica (2), Općina Mihovljan (1), Općina Petrovsko (1), Općina Radoboj (3), Općina Sveti Križ Začretje (3), Općina Tuhelj (6), Općina Veliko Trgovišće (1) i Općina Zagorska Sela (1). Ukupan broj aktivnih slučajeva zaraze osoba s prebivalištem na području Krapinsko-zagorske županije iznosi 1.045. U samoizolaciji se nalazi 641 osoba.

Komentari 189