News

Komentari 8

Julija se danima skrivala u Mariupolju bez grijanja i vode: 'Osjećala sam se bespomoćno'

Julija se danima skrivala  u Mariupolju bez grijanja i vode: 'Osjećala sam se bespomoćno'

Drugog ožujka isključili su sve osim plina, a onda su i plin isključili nekoliko dana kasnije, rekla je, U to je vrijeme vani temperatura pala čak na -7 stupnjeva Celzijeva

Julija Karpenko (17) i njezina obitelj tjednima su po zimi i niskim temperaturama živjele bez grijanja u svom domu u Mariupolju, skrivajući se jer je lučki grad na jugoistoku Ukrajine bio pod nemilosrdnom vatrom ruskih snaga, piše CNN.

S majkom je uspjela pobjeći u Berlin, dok su njezini očuh, baka i djed te psi ostali u Ukrajini.

- Nisu htjeli otići - kazala je.

Drugog ožujka isključili su sve osim plina, a onda su i plin isključili nekoliko dana kasnije - rekla je, U to je vrijeme vani temperatura pala čak na -7 stupnjeva Celzija.

>> PRATITE RAT U UKRAJINI IZ MINUTE U MINUTU OVDJE <<

- Morali smo spavati u jaknama, imali smo pet pulovera i majica na sebi, i spavali smo ispod svih deka koje smo imali - ali svejedno mi je bilo hladno - kazala je.

Topili su snijeg da bi imali vodu, kazala je, a svijeće su koristili da bi imalo svjetla u svom malom skloništu.

Zbog stalnih napada je bila pod psihičkim stresom.

- Nisam mogla vidjeti svoje prijatelje, nisam mogla razgovarati s njima, mogla sam razgovarati samo sa svojom obitelji. To je osjećaj bespomoćnosti, i to je osjećaj da ne znaš kada će završiti... kada ne čuješ ništa osim zvuka bombardiranja. Samo se osjećaš sve jadnije. Znaš da nigdje nije sigurno - objasnila je.

Nakon što je napustila Mariupol, Rusi su bombardirali zgradu u kojoj je živjela s obitelji, a veliki dio je izgorio, rekla je. Na video snimkama se vidi da gotovo ništa od zgrade nije ostalo.

U Njemačkoj Julija planira nastaviti svoje obrazovanje.

Najčitaniji članci