Obavijesti

News

Komentari 306

Junetina je iz Litve i Poljske, a svinjetinu uvoze iz Nizozemske

Junetina je iz Litve i Poljske, a svinjetinu uvoze iz Nizozemske
1

Zemlja podrijela EU: U Intersparu prodaju svinjsku lopaticu bez kosti po 23,99 kn/kg. Meso je u nekim pakiranjima 100% hrvatsko, a drugo stiže iz Mađarske...

VIDEO

Otkad je Ministarstvo poljoprivrede počelo objavljivati u kojim su trgovačkim centrima povukli koje meso i od kojeg proizvođača, trgovci meso prodaju po akcijskim cijenama ne bi li na taj način privukli kupce.

Kumice na tržnicama ne boje se pak nikakve inspekcije jer kažu da imaju samo domaće proizvode:

POGLEDAJTE VIDEO:

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

01:03

U zagrebačkom Lidlu tako svježa patka stoji 19,99 kuna po kilogramu, ali riječ je o patki čija je zemlja podrijetla Mađarska. U istoj trgovini prodaju pureći file i odojak koji su proizvedeni u Poljskoj, a na policama Lidla su i, primjerice, juneće tripice iz Njemačke. Na deklaraciji mljevenog mesa, ćevapa i pljeskavica piše da ih proizvodi PPK mesna industrija Karlovac.

U Kauflandu je miješano mljeveno meso na akciji i 400 grama može se kupiti za 13,99 kuna. No pod “zemlja podrijetla” piše samo “EU”. Juneće meso za gulaš, koje je već narezano na komadiće, stiže iz Poljske, juneći but bez kosti iz Litve, a pureća prsa iz Italije.

U Intersparu prodaju mljevenu svinjetinu iz Mađarske, a kilogram stoji 21,99 kuna. Na uslužnom pultu kupcima se nudi i svinjetina iz Nizozemske, a juneća lopatica i koljenica su iz Poljske. Na pakiranju juneće potrbušine koju prodaju u Intersparu navode zemlju rođenja, zemlju uzgoja te zemlju klanja životinje. Konkretno, pod “zemlja rođenja” goveda od kojeg prodaju potrbušinu piše samo “EU”. Dakle, može biti bilo koja od europskih zemalja, a pod zemljom uzgoja i klanja stoji “Hrvatska”.

- Ako je kod nas zaklano, tad barem znamo da svježe meso nije dugo putovalo do trgovina ili stajalo negdje na granici - komentirali su kupci. Oznake kakve na meso stavljaju u Intersparu stavljaju i na pakiranja mesa u Billi. Primjerice, juneći but koji prodaju “rođen” je u Češkoj, ali je životinja uzgojena i zaklana u Hrvatskoj.

Naljepnica “100 posto hrvatsko” stoji samo na onim proizvodima, gdje je i zemlja rođenja, i zemlja uzgoja, i klanja Hrvatska. Na pakiranju teletine piše da je zemlja rođenja i uzgoja Rumunjska, a u Hrvatskoj je tele samo zaklano, dok na pakiranjima ćevapa i mljevenog mesa iz Bille uopće ne piše iz koje je zemlje meso od kojeg je proizvod napravljen.

Savjetnici potrošača tvrde da kupci deklaracije trebaju redovito čitati, kao i pitati trgovca ako im je neka od informacija uskraćena. Također, proizvođači smiju na proizvodima pod zemlja podrijetla staviti tek EU, pa kupac tad može sam zaključivati o kojoj je zemlji riječ.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 306
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk
VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca