Obavijesti

News

Komentari 87

Juretić: 'Iskreno rečeno, nikad nisam željela biti ministrica...'

Juretić: 'Iskreno rečeno, nikad nisam  željela biti ministrica...'
1

'Voljela bih nešto lakše raditi, od 27. godine stalno vučem nešto, i računala sam na to da budem negdje, da netko za mene nešto radi... Ali opet, splet okolnosti je takav...'

VIDEO

Nisam mislila, niti sam željela biti ministrica, iskreno rečeno, rekla je Bernardica Juretić, ministrica socijalne politike i mladih u Studiju 4 na HRT-u, odgovarajući na pitanje kako se snašla na funkciji ministrice, te je li ikada mislila da će biti na toj poziciji. 

'Ministarstvo pokriva sve, od kolijevke pa do groba'

- Voljela bih nešto lakše raditi, ja od svoje 27. godine stalno vučem nešto, i računala sam na to daj Bože, da budem negdje da netko za mene nešto radi, a ne da ja uvijek budem negdje broj 1. Ali evo, opet, splet okolnosti je takav, ako sam potrebna i ako ću moći nešto napraviti... Posla se ne bojim, sektor mi nije potpuno nepoznat, ali nisam ekspert za cijeli sektor, jer Ministarstvo pokriva sve. Ja se šalim da smo mi od kolijevke do groba, ali tako zaista je - kazala je ministrica. 

Bit će 1000 eura za bebe: Nekome će dobro doći

Ponovila je da će biti novca za mjeru od 1000 eura za svako novorođeno dijete.

- Tisuću eura za bebe će biti, ali se nadam da neće biti samo to. Natalitetna politika nije samo 1000 eura, ali to je sigurno jedan dobar znak ove Vlade da se na njih misli. Unatoč krizi, bitno nam je, nekome to možda neće značiti ništa, ali nekome će dobro doći, da si kupi opremu za dijete ili da si možda plati podstanarstvo za par mjeseci - kazala je Juretić dodajući da su potrebni mnogo širi zahvati ukoliko se želi promjeniti demografska slika Hrvatske.  Ipak, pojasnila je da je prethodno nužno izglasati proračun kako bi se moglo pristupiti izradi zakonskog okvira za dugo najavljivanu pronatalitetnu mjeru.

Bez rezanja socijalnih prava, upitan Obiteljski zakon

Komentirajući proračun ministrica je ponovila kako se nada da neće biti rezanja socijalnih prava.

Rekla je da je program Ministarstva poboljšati sustav socijalne skrbi, a za to je potrebno mijenjati temeljni zakon.

- Što se tiče Obiteljskog zakona, stiglo je nekoliko tužbi da je neustavan, a mi ćemo osnovati stručnu radnu skupinu, koja će analizirati dosadašnju primjenu tog zakona - kazala je ministrica Juretić.

'Preispitat će se odluke o oduzimanju djece'

Osvrnula se i na slučajeve obitelji Rusan iz okolice Križevaca te obitelji Božić iz Maslenice kod Zadra, u kojima je, nadležnim centrima za socijalnu skrb, uputila preporuku za ponovno preispitivanje odluka o oduzimanju djece.  

- Ministarstvo poštuje sudske odluke i kao takve ih nema namjeru preispitivati. Međutim, Ministarstvo ima i obvezu nadzora nad radom centara za socijalnu skrb pa stoga nema ničeg spornog ukoliko se još jednom preispita je li učinjeno sve u najboljem interesu djece - rekla je Juretić. 

Također, naglasila je kako ima povjerenja u rad nadležnih centara za socijalnu skrb te kako ne želi da se zbog spomenutih slučajeva Ministarstvo počne doživljavati kao redovna instanca na kojoj bi se  riješavali pojedinačni slučajevi.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 87
VIDEO

Pratite kako veliko nevrijeme stiže u Hrvatsku: Za cijelu državu na snazi je meteoalarm
PROMJENA VREMENA NA PUTU

Pratite kako veliko nevrijeme stiže u Hrvatsku: Za cijelu državu na snazi je meteoalarm

Kiša je već zahvatila dijelove Visa, Korčule i Pelješca, kao i dio samog sjevera države. Brojni stanovnici Hrvatske koji Praznik rada provode u prirodi nadaju se kako će ih kiša izbjeći, barem još neko vrijeme...

VIDEO Potres kod Slunja snimila nadzorna kamera: 'Prvo je jako udarilo, a onda se sve treslo...'
4.3 PO RICHTERU

VIDEO Potres kod Slunja snimila nadzorna kamera: 'Prvo je jako udarilo, a onda se sve treslo...'

RAKOVICA - Odmah sam pregledao snimke nadzorne kamere s vikendice u Rakovici. Potres se jasno vidi. Prvo je jako udarilo, a onda se tlo kratko zatreslo. To je udaljeno samo 2 kilometra od epicentra, javio nam je čitatelj koji je poslao snimku potresa magnitude 4.3 po Richteru koji je u srijedu u 5.38 zatresao na granici s BiH, samo 15 kilometara od Slunja.
Evo kad u Hrvatsku stiže kiša: Provjerite stanje po gradovima
VELIKA PROGNOZA

Evo kad u Hrvatsku stiže kiša: Provjerite stanje po gradovima

Promjenljivo oblačno i nestabilno. Uz umjeren razvoj oblaka mjestimice kiša i pljuskovi s grmljavinom osobito poslijepodne i navečer. Ponegdje pljuskovi mogu biti jače izraženi, stoji u prognozi DHMZ-a za srijedu...