Obavijesti

News

Komentari 103

Vučić otkrio: Srbija će do 2022. raditi rusko i kinesko cjepivo

Vučić otkrio: Srbija će do 2022. raditi rusko i kinesko cjepivo

Bosna i Hercegovina nastavlja bilježiti rast dnevnog broja novozaraženih koronavirusom pa je tako u četvrtak potvrđeno 1338 novih slučajeva, dok je 28 ranije zaraženih osoba preminulo u protekla 24 sata

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Live
Sortiranje događaja
23.44

Novavax cjepivo 96 posto učinkovito

Cjepivo protiv covida-19 tvrtke Novavax Inc bilo je 96 posto učinkovito u sprječavanju zaraze uzrokovane izvornom verzijom koronavirusa u kasnoj fazi ispitivanja provedenog u Ujedinjenom Kraljevstvu, priopćila je tvrtka u četvrtak, približavajući se korak bliže regulatornom odobrenju. 

Cjepivo je također imalo učinkovitost od oko 86 posto u zaštiti od zaraznije varijante virusa koja je prvi put otkrivena, a sada prevladava u Ujedinjenom Kraljevstvu. 

Cjepivo je imalo učinkovitost od oko 55 posto u odvojenom, manjem ispitivanju u Južnoj Africi, gdje su dobrovoljci bili prvenstveno izloženi drugoj novijoj, zaraznijoj varijanti koja tamo cirkulira i širi se svijetom.

U oba ispitivanja cjepivo je bilo 100 posto učinkovito u prevenciji teškog oboljenja i smrti.

Rezultati konačne analize ispitivanja u Velikoj Britaniji uglavnom su bili u skladu s privremenim podacima objavljenima u siječnju, koji su također pokazali da je cjepivo Novavaxa 96 posto učinkovito protiv izvorne verzije koronavirusa i oko 86 posto učinkovito protiv britanske varijante.

Tvrtka očekuje da će te podatke koristiti za podnošenje zahtjeva za odobrenje u raznim zemljama. Nije jasno kada će zatražiti odobrenje u Sjedinjenim Državama ni hoće li američki regulatori tražiti da dovrši ispitivanje koje je ondje u tijeku.

22.46

Biden potpisao plan obnove gospodarstva od 1900 milijardi dolara

Američki predsjednik Joe Biden potpisao je u četvrtak svoj plan obnove gospodarstva u iznosu od 1900 milijarda dolara, nekoliko sati prije jako očekivanog govora o pandemiji i nadama u kampanju cijepljenja. 

Pedesetog dana mandata Biden drži prvi svečani govor u 20 sati iz prestižne "East Room" u Bijeloj kući.

"Govorit ću o svim izazovima prošle godine i najvažnije o onom što će slijediti.  Ima pravih razloga za nadu, obećajem vam", istaknuo je. "Nazire se svjetlo na kraju tunela".

Unatoč protivljenju republikanaca koji osuđuju loše ciljanu potrošnju, demokrati, većinski u Zastupničkom domu, prihvatili su u srijedu plan od 1900 milijarda dolara, vrtoglavi iznos jednak talijanskom BDP-u. 

Hvaleći povijesnu pobjedu za Amerikance, Joe Biden je potpisao taj tekst u četvrtak i putovat će kako bi ga branio. U utorak bi trebao otići u Pensilvaniju, zatim u petak u Atlantu.

Gotovo 530.000 umrlih  

Bidenov govor naciji odražva se godinu dana od odluke Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) da covid-19 proglasi pandemijom.

U pandemiji je u Sjedinjenim Državama umrlo gotovo 530.000 ljudi i prvo svjetsko gospodarstvo nazadovalo je lani za 3,5 posto, što je SAD-u najgora godina nakon Drugog svjetskog rata. 

Pošto je Kongres dao zeleno svjetlo milijuni Amerikanaca će primiti izravne čekove pomoći ukupne vrijednosti od 400 milijarda dolara. 

Tim planom se produljuju do rujna iznimne naknade za nezaposlene.

Uz to taj plan izdvaja 126 milijarda dolara za obrazovanje te 350 milijardi za savezne države i lokalne zajednice.

Bijela kuća je najavila da želi kupiti 100 milijuna dodatnih doza Johnson & Johnson cjepiva, što bi udvostručilo broj doza koje su Sjedinjene Države naručile od te farmaceutske tvrtke.

U videu "Ovisi o vama", bivši živući američki predsjednici Jimmy Carter, George W. Bush, Bill Clinton i Barack Obama su u četvrtak ujutro pozvali sve Amerikance da se cijepe.

Bivši predsjednik Donald Trump se iz svog kluba Mar-a-Lago na Floridi oglasio u sasvim drukčijem tonu.

"Nadam se da će se svi Amerikanci prisjetiti kada prime cjepivo protiv covida-19, da barem 5 godina ne bi primili tu divnu injekciju da ja nisam bio predsjednik", napisao je u kratkoj poruci. 

"Nadam se da će se svi sjetiti", ponovio je nakon poraza po isteku prvog mandata, ali nije isključio ponovno kandidiranje 2024. godine.

22.00

Srbi će proizvoditi dva cjepiva

Srbija će do kraja ove godine početi proizvodnju kineskog cjepiva Sinopharm i ruskog Sputnjika V, objavili su u četvrtak predsjednik Aleksandar Vučić i ministar bez portfelja Nenad Popović.

Vučić je proizvodnju kineskih cjepiva objavio iz Abu Dhabija, gdje je s čelnicima Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) dogovorio gradnju zajedničke tvornice s Emiratima i Kinom, a početak proizvodnje očekuje se 15. listopada.

Ranije danas početak proizvodnje cjepiva Sputnjik V najavio je srbijanski ministar bez portfelja Nenad Popović, poslije razgovora s ruskim ministrom industrije i trgovine Denisom Manturova, a prva faza proizvodnje odnosno pakiranja Sputnjika V trebala bi početi do 20. svibnja.

Vučić je u uključenju za Radio-televiziju Srbije, tijekom posjeta Emiratima, rekao da će u roku od dva tjedna biti organizirano "javno potpisivanje" te da je riječ o  "potpuno greenfield" projektu nove tvornice Sinopharm cjepiva.

"Imat ćemo velike količine cjepiva za nas, ali i za cijelu regiju, a ono što sam naučio večeras jest da ćemo morati - pa makar po samoj cijeni koštanja - davati cjepiva regiji jer to što mi budemo naše ljude izliječili ili preventivno djelovali - ne vrijedi ako u regiji postoji problem", rekao je Vučić za RTS. 

Srbija trenutačno koristi četiri cjepiva - Pfizer-BioNTech, Sputnjik V, Sinopahrm i AstraZeneca, a s više od 1,7 milijuna ukupno primijenjenih doza i dalje je među vodećim zemljama u svijetu i regiji po broju cijepljenih i docijepljenih na 100.000 stanovnika. 

20.16

Francuzi opet imaju problema

 Broj oboljelih od covida na intenzivnoj skrbi u četvrtak je dosegnuo 3922, najviše u tri i po mjeseca, a po broju umrlih Francuska je sedma u svijetu, objavilo je ministarstvo zdravstva i dodalo da će nastaviti primjenu AstraZenecinog cjepiva.

U protekla 24 sata umrlo je 265 osoba čime je ukupan broj umrlih  89.984 pa je Francuska sedma po broju smrti od koronavirusa u svijetu, objavilo je ministarstvo.

Po broju potvrđenih zaraženih - 4.050 milijuna, Francuska je šesta u svijetu.

Ministar zdravstva Olivier Veran rekao je da je stanje osobito zabrinjavajuće u široj regiji Pariza, s visokim brojem oboljelih na odjelima intenzivne skrbi. 

Na tjednom briefingu Veran je rekao da se pripremaju premjestisti "desetke, možda stotine" pacijenata iz pariške regije u druge pokrajine.

Svakih 12 minuta po jedna osoba primljena je na odjel intenzivne skrbi, rekao je, kako prenosi agencija Reuters.

Nadalje je kazao da francuske zdravstvene vlasti ne vide razloga za obustavu cijepljenja AstraZenecinim cjepivom kao što su učinile neke europske države.

"Prednosti cjepiva AstraZenece veće su od rizika", rekao je Veran.

Danska, Norveška, Italija i Island u četvrtak su "iz opreza" obustavili upotrebu cjepiva protiv covida-19 AstraZenece zbog sumnji da izaziva zgrušavanje krvi, usprkos izjavama proizvođača i europskog regulatora koji tvrde da je cjepivo sigurno.

U četvrtak je objavljeno da u izolaciju odlazi francuski ministar vanjskih poslova Jean-Yves Le Drian jer je bio u kontaktu s osobom iz obitelji koja je pozitivna na covid.

Le Drian (73), treba se testirati na koronavirus u četvrtak navečer, a sljedeći test obavit će idući tjedan u srijedu, tjedan dananakn kontakta s pozitivnom osobom. 

Ministar Le Drian koji je drugi po redu u francuskoj vladi, u četvrtak je bio domaćin sastanka na temu bliskoistočnog mirovnog procesa na kojem su bili njemački, jordanski i egipatski kolege,a u srijedu se sastao s posebnim američkim izaslanikom za klimu Johnom Kerryjem.

19.27

Slovački ministar zdravstva podnio ostavku

 Slovački ministar zdravstva Marek Krajci objavio je u četvrtak da podnosi ostavku kako bi smirio političku krizu nastalu zbog optužbi za loše upravljanje pandemijom covida-19.

"Dvije manje koalicijske stranke ostanak u vladi uvjetuju mojom ostavkom. Nipošto ne želim ometati rad vlade i podnosim ostavku", rekao je ministar novinarima. 

Vladajuća koalicija desnog centra sastavljena od četiri stanke pod pritiskom je zbog svoje politike prema covidu-19 jer je stopa smrtnosti po stanovniku Slovačke druga najviša na svijetu, iza susjedne Češke. 

Dvije stranke, SaS i Za Ludi, inzistiraju na rekonstrukciji vlade formirane u ožujku 2020. na čelu s Igorom Matovičem, koji je istodobno i šef stranke OLaNO, nakon sporne kupovine dva milijuna doza ruskog cjepiva Sputnjik V.

Matovič je kritizirao "nemoralnu odluku naših partnera u koaliciji" i ocijenio da Krajci mora ostati na dužnosti ministra zdravstva u jeku kampanje cijepljenja Sputnjikom V.  

"Ne želimo da bilo tko blokira upotrebu ruskog cjepiva", dodao je.

Slovačka, članica Europske unije s 5,4 milijuna stanovnika ima najvišu stopu zaraza covidom-19 na svijetu, prema službenim podacima agencije France presse. 

Komentari 103