Obavijesti

News

Komentari 145

Novi soj korona virusa ušao je u Njemačku još u studenome?

Novi soj korona virusa ušao je u  Njemačku još u studenome?
10

U Hrvatskoj je danas zabilježeno 316 novih slučajeva zaraze, a umrlo je 68 ljudi. U Osječko baranjskoj županiji 47 je novozaraženih, a preminulo je 6 pacijenata. U Krapinsko zagorskoj 30 je zaraženih i četvero mrtvih

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Live
Sortiranje događaja
22.45

 Novi soj koronavirusa otkriven u Britaniji izgleda da je u Njemačkoj prisutan od studenog, utvrdili su liječnici naknadno provjeravajući uzorke starijeg pacijenta koji je u međuvremenu umro, izvijestio je list Die Welt u ponedjeljak.

Stručnjaci na medicinskom fakultetu u Hannoveru uspjeli su potvrditi varijantu B1.1.7  virusa u uzorcima dobivenim od pacijenta koji je imao komorbiditete, izvijestio je list pozivajući se na regionalnog ministra zdravstva njemačke savezne držane Donje Saske.

Berlinska bolnica Charite potvrdila je prve nalaze, dodaje se u izvješću.

Za novi soj koronavirusa koji se brzo  širi Britanijom se smatra da je zarazniji, no prve analize sugeriraju da ne izaziva teže simptome od sojeva koji su do sada kružili.

Njemačka država Baden-Wuerttemberg prošlog je tjedna objavila da su lokalne vlasti detektirale novi soj i kod jedne osobe  koja je došla zrakoplovom iz Britanije u Frankfurt 20. prosinca.

Putnik je želio posjetiti rođake a bio je pozitivan na testiranju napravljenom po njegovom dolasku. Članovi obitelji su ga dovezli automobilom s frankfurtskog aerodroma i do tada je u izolaciju u njihovoj kući.   

21.50

Španjolska je u ponedjeljak navečer prešla prag od 50.000 smrtnih slučajeva uslijed zaraze covidom-19, dok je broj zaraženih na 100.000 stanovnika pao prvi put u gotovo tri tjedna, pokazuju podaci ministarstva zdravstva.

Od četvrtka su potvrđena 24.462 nova slučaja. Od početka pandemije Španjolska ima gotovo 1,88 milijuna zaraženih. Umrlo je još 298 ljudi, ukupno 50.122, pokazali su prvi podaci nakon početka cijepljenja protiv covida-19.

Stopa zaraze na 100.000 stanovnika u protekla dva tjedna pala je sa 263 slučaja na 246 u četvrtak. Od 10. prosinca i stope zaraze od 189 slučaja, ta je brojka kontinuirano rasla.

Šef Hitne službe Fernando Simon rekao je na konferenciji za medije da brojke pokazuju "stabilizaciju" zaraze i smanjenje broja umrlih. 

Ipak, upozorio je da bi se podaci mogli revidirati idućih dana jer su božićni blagdani vjerojatno utjecali na podatke kojima raspolažu regionalne vlasti. 

19.00

Mađarska je primila 6 tisuća doza ruskog cjepiva za koronavirus, objavio je u ponedjeljak mađarski ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto. 

Još uvijek se ne zna kad će Mađarska početi cijepiti građane ruskim cjepivom. 

"Pošiljka će se prevesti u Nacionalni centar za javno zdravstvo gdje će mađarski stručnjaci odlučiti kako će se cjepivo koristiti“, rekao je Szijjarto. 

Prema pravilima Europske unije, rusko cjepivo Sputnjik V mora odobriti Europska agencija za lijekove (EMA) prije no što izađe na tržište bilo koje od 27 država članica. 

Plan Budimpešte da testira, pa možda i proizvodi rusko cjepivo, korak je bez presedana u EU-u koji je dodatno pogoršao odnose s Bruxellesom. 

Rusija i Mađarska su prošli mjesec dogovorile da će mađarski liječnici i zdravstveni stručnjaci istražiti proizvodni proces i laboratorijsko testiranje Sputnjika V. 

Mađarska je u subotu počela cijepiti zdravstvene radnike cjepivom Pfizera i BioNTecha, dan ranije od drugih članica. 

Szijjarto je kazao kako vlada radi na što bržem nabavljanju cjepiva za Mađarsku, bilo od zapadnih ili istočnih proizvođača. 

18.30

Situacija s koronom u Europi se razbuktala. Do danas, u Španjolskoj je preminulo 49.824 ljudi od korone, od koji 24.739 u domovima za starije.

Velika Britanija potvrdila je u ponedjeljak rekordnih 41.385 novih zaraza tijekom 24 sata dok se zemljom širi novi, zarazniji soj koronavirusa. 

Umrlo je još 357 ljudi, objavljeno je na vladinom portalu za koronavirus. 

"Ova visoka stopa zaraze sve više zabrinjava u trenutku kad su naše bolnice najranjivije", rekla je Yvonne Doyle, direktorica državne Agencije za javno zdravstvo Engleske. 

Britanski premijer Boris Johnson i njegovi savjetnici objavili su da se novi soj koronavirusa, koji bi mogao biti do 70 posto zarazniji, brzo širi u Britaniji, iako se ne smatra smrtonosnijim i opasnijim. 

Pojava novog soja potaknula je uvođenje strožih ograničenja za London i jugoistočnu Englesku, a planovi popuštanja mjera za božićne blagdane su izmijenjeni ili potpuno odbačeni.

Johnson je prošli tjedan rekao da je da su pred Britanijom teška vremena zbog širenja novog soja koronavirusa, a ministri su naveli da će se možda morati još nešto poduzeti. 

16.30

U Srbiji je u posljednja 24 sata na korona virus testirano 11.190 građana, od kojih je 2.559 pozitivno na virus.

Nažalost, preminula su 43 oboljela.

Na respiratorima u bolnicama širom Srbije nalazi se 288 pacijenata.

Nove mjere u Srbiji:

Na upravo završenoj sjednici Kriznog stožera odlučeno je da 31.12.2020. godine i 1. siječnja 2021. ugostiteljski objekti rade do 18 sati, saznaje Kurir.

Maloprodajni objekti radit će ta dva dana do 20 sati.

Dosadašnje mjere se, osim za ta dva dana, produžavaju do 11. siječnja. To znači da 29. i 30.12. sve radi do 20.00, kao i od 2. do 11. siječnja.

To je samo potvrdilo ono što se i očekivalo, da nema organiziranog dočeka Nove godine u Srbiji.

Komentari 145