Obavijesti

News

Komentari 140

"Kad pomislimo da nikako ne može sramotnije, tu je HDZ..."

"Kad pomislimo da nikako ne može  sramotnije, tu je HDZ..."
1

'Čin prepun pijeteta prema žrtvama pretvorio se u bestidnu političku manipulaciju i iskorištavanje poginulih, ubijenih i nestalih mještana Sotina u predizborne svrhe'

VIDEO

U vukovarskom prigradskom naselju Sotin danas je otkriveno spomen-obilježje podignuto u znak sjećanja na 68 Sotinjana ubijenih i nestalih u Domovinskom ratu. 

- Međutim, ono što je trebalo biti čin prepun pijeteta prema žrtvama i moralna dužnost prema budućim generacijama pretvorilo se u bestidnu političku manipulaciju i najbezobzirnije iskorištavanje poginulih, ubijenih i nestalih mještana Sotina u predizborne svrhe. Zaslužni redatelji te sramotne predstave u Sotinu su HDZ i njegovo lokalno vodstvo - priopćilo je u srijedu Ministarstvo branitelja.

- Naime, nakon što je Uprava za zatočene i nestale Ministarstva branitelja u travnju 2013. godine u još jednoj masovnoj grobnici u Sotinu pronašla posmrtne ostatke 13 nestalih Sotinjana, Ministarstvo je, zajedno s bivšom gradskom vlasti u Vukovaru, odlučilo u Sotinu postaviti spomen-obilježje za sve ubijene i nestale mještane. U tu svrhu je u srpnju 2014. godine ministar Matić donio Odluku o sufinanciranju izgradnje, postavljanja ili uređenja spomen-obilježja žrtvama stradalim u Domovinskom ratu u Republici Hrvatskoj kojom je Savezu udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja odobreno 40.000 kuna za izgradnju Spomen-obilježje sotinskim žrtvama - stoji u priopćenju. 

Ministarstvo navodi da oni, kao jedan od partnera u projektu, na današnje otkrivanje spomen-obilježja 'u režiji gradonačelnika Penave'nisu ni dobili pozivnicu, a dio obitelji ubijenih i nestalih Sotinjana, kao i udruge koje ih predstavljaju nisu se, između ostalog i zbog toga, odazvali. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Ta činjenica jasnije od ičega pokazuje kako je današnji čin organizatora prozret kao sramotna manipulacija mrtvima u svrhu predizbornog pumpanja rejtinga vlastite stranke. Ono što nakon ovoga ostaje za pamćenje jest da je HDZ danas u Sotinu - kao stranka koja se busa da je „stožerna stranka hrvatskog naroda“ i jedina koja razumije patnje i boli hrvatskih branitelja i stradalnika Domovinskog rata – odbačen od većine članova obitelji poginulih, zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja - stoji u priopćenju Ministarstva.

- Gradonačelnik Penava je danas u Sotinu konfabulirao i kako, citiramo: „Država je ostala gluha na vaše potrebe i ostali ste sami u svojim nastojanjima traženja pravde za vaše žrtve. Ako vas je Hrvatska ostavila same, Vukovar je uz vas.“ Njemu za podsjećanje, upravo je Uprava za zatočene i nestale Ministarstva branitelja pronašla mjesta masovnih grobnica u Sotinu, upravo je Uprava, zajedno sa Zavodom za sudsku medicinu i kriminalistiku u Zagrebu, organizirala identifikaciju posmrtnih ostataka osoba ekshumiranih iz masovnih grobnica i upravo je Ministarstvo branitelja, u suradnji s bivšom gradskom upravom, odobrilo 40.000 kuna za podizanje spomenika ubijenim Sotinjanima. Na koncu, ne želeći da nas itko, makar i u primisli, dovodi u kontekst moralne i političke kaljuže gradonačelnika Penave i HDZ-a u kojoj se poginuli i nestali hrvatski branitelji te njihove ožalošćene obitelji tako bezobzirno koriste u predizborne svrhe, želimo obavijestiti javnost kako otkazujemo prije nekoliko mjeseci dogovoreno otkrivanje spomen-obilježja na mjestu masovne grobnice u Mikluševcima u Vukovarsko-srijemskoj županiji te ćemo ga otkriti odmah nakon što budu objavljeni prvi službeni rezultati nadolazećih izbora. Vjerujući kako će članovi obitelji, rodbina i prijatelji pokopanih u masovnoj grobnici razumjeti novonastalu situaciju, iskreno im se ispričavamo zbog pomjeranja termina te im izražavamo svoju duboku sućut - priopćilo je Ministarstvo branitelja

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 140
VIDEO

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'
NAKON IZBORNE NOĆI

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'

Kao i do sada, ja ću se i u ovoj situaciji do kraja držati slova i duha hrvatskog Ustava - napisao je Milanović

Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a
Slaže li se Vlada PP? Penava je rješenje za ostanak HDZ-a na vlasti. Ovo su glavne prepreke
PENAVA 'NA IZVOL'TE'

Slaže li se Vlada PP? Penava je rješenje za ostanak HDZ-a na vlasti. Ovo su glavne prepreke

Plus+ Ako je Penava spreman uzeti sve što mu Plenković ponudi, u zamjenu za Pupovčev “skalp”, onda imamo vladu