Obavijesti

News

Komentari 237

'Kada sam čula da je ostavila Katarinu, htjela sam je udaviti'

'Kada sam čula da je ostavila Katarinu, htjela sam je udaviti'
4

Nije to bio prvi put da tako negdje ode, sama ili sa djecom i da je nema po nekoliko dana. Znala se po noći, dok djeca spavaju, iskrasti i otići negdje, kaže baka o snahi (22)

VIDEO

Kad sam čula što je učinila, htjela sam je udaviti, kazala nam je baka malene Katarine, sedmomjesečne bebe pronađene u kolicima pokraj župnog ureda u Brestju u zagrebačkim Sesvetama. 

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

02:51

Upravo je ona prepoznala svoju unuku na fotografiji koju je objavila policija i javila im se. Iako je i njezin sin nakon kriminalističke obrade u policiji dobio kaznenu prijavu zbog povrede prava djeteta, kaže da ne opravdava njegove postupke i da trebaju odgovarati za to što su učinili. Naime, policija je kazneno prijavila i majku (22) i oca (35) djeteta, s time da su majku prijavili i za napuštanje djeteta. Zbog opasnosti utjecaja na svjedoke roditelji su završili u pritvoru u Remetincu. Na odluku se mogu žaliti.

Žali jedino što su socijalni radnici, nakon razgovora s njima u kući u kojoj žive, odveli i drugo unuče, njihova starijeg sina (3).

- Rekli su da dijete ne može biti s nama jer nema svoju sobu. Uostalom, suprugova mirovina je mala, a s nama živi i naš najstariji sin, koji je invalid - objasnila je i dodala da je dječak bez otpora otišao sa djelatnicima Centra za socijalnu skrb koji su ga smjestili u dom gdje su zbrinuli i njegovu sestricu. 

'Nigdje nije radila, znala je dobiti socijalnu pomoć'

Kobnog četvrtka, snaha im je rekla da ide zubaru. Kada se s bebom nije vratila kući nisu se zabrinuli jer su bili uvjereni da je sa kćeri otišla kod sestre. 

- Nije to bio prvi put da tako negdje ode, sama ili sa djecom i da je nema po nekoliko dana. Znala se po noći, dok djeca spavaju, iskrasti preko noći i otići negdje. To je bilo dok je sin radio po terenu. Ona pak nikad nigdje nije radila. Znala je dobiti socijalnu pomoć, a šest mjeseci je dobivala i porodiljni dok nije izgubila pravo na njega - objasnila je baka.

Priznaje da i njezin sin ima problema s alkoholom i kaže da su ga nekoliko puta nagovarali da ide na liječenje. Tvrdi da je počeo piti nakon sto se "spetljao" sa snahom prije sedam godina. Kako je ona tad još bila maloljetna, vjenčali su se tek nakon što je navršila 18 godina i to u tajnosti, njima nisu ni rekli. 

- Nikad nismo upoznali nikoga od snahine obitelji, ni njezinu majku, koja je prije nekoliko godina preminula, ni njezinu sestru. One su obje odmalena bile prepuštene ulici, nitko za njih nije brinuo, zato nije završila ni osnovnu školu - govori baka.

Kaže da snaha nije mnogo marila za djecu, no uvijek bi ih sredila kad bi izlazila negdje. Tako je bilo i tog četvrtka. Curica se od majke, kaže ona, od rođenja nije odvajala i bila joj je jako privržena. I njezin braco je, pruža, vrlo inteligentan i drag dječak.

Ima problema s govorom zbog čega su im govorili da dijete odvedu logopedu, no oni su, kaže, smatrali da za to nema potrebe. Priznaje da teško žive, no to ne može biti razlog da netko samo ostavi dijete. 

'Neka idu u zatvor, svatko mora odgovarati za svoje postupke'

- Pa i ja imam sina u kolicima i nikad mi nije palo napamet da ga odguram do neke crkve i tamo ostavim da se drugi  brinu za njega. Neka idu u zatvor, svatko mora odgovarati za svoje postupke - odlučna je baka.

Kaže da će pokušati srediti sobu za djecu kako bi ih mogli uzeti sebi, no da to ne mogu napraviti preko noći. Unuke planira posjetiti u domu čim bude mogla, kao i sina, za kojega jučer još nije znala gdje se nalazi i hoće li završiti u pritvoru. Žive u skromnoj katnici na širem zagrebačkom području.

Kuća na kraju slijepe ulice još nema fasadu, a ispod stepenica u dvorištu ugledali smo stara kišobran kolica u kojima je majka ostavila svoje dijete u Brestju.  

Priopćenje DORH-a

Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu ispitalo je dvoje hrvatskih državljanina (1995. i 1982.) zbog osnovane sumnje da su počinili kaznena djela napuštanja djeteta iz članka 176. Kaznenog zakona i povrede djetetovih prava iz članka 177. stavak 1. i 2. KZ-a. (28. 7. 2017.)

Postoji osnovana sumnja da je prvoosumnjičenica u kasnim večernjim satima 20. srpnja 2017., u nakani da trajno napusti dijete, ostavila samo i bez nadzora svoje sedmomjesečno dijete na neosvijetljenom i usamljenom mjestu ispred jednog župnog ureda na području grada Zagreba.
Ujedno, postoji osnovana sumnja da su oboje osumnjičenika od početka 2014. do 25. srpnja 2017., kao roditelji dvoje maloljetne djece niske kronološke dobi, počinili kazneno djelo povrede djetetovih prava, i da je prvoosumnjičenica ostavljala djecu bez nadzora i skrbi odrasle osobe u višestruko ugrožavajućim situacijama, a da drugoosumnjičenik nije prijavio nadležnim službama nestanak sedmomjesečnog djeteta, niti je poduzeo druge radnje u cilju pronalaska i zbrinjavanja djeteta.

Protiv oboje osumnjičenika sucu istrage Županijskog suda u Zagrebu podnesen je prijedlog za određivanje istražnog zatvora zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke (članak 123. stavak 1. točka 2. Zakona o kaznenom postupku) i zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela (članak 123. stavak 1. točka 3. Zakona o kaznenom postupku), što je sudac djelomično prihvatio i protiv oboje osumnjičenika odredio istražni zatvor zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke (članak 123. stavak 1. točka 2. Zakona o kaznenom postupku).

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 237
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.