Obavijesti

News

Komentari 9

Kakav ledeni zaron: Valentina (18) je prava kraljica dubina

Kakav ledeni zaron: Valentina (18) je prava kraljica dubina
4

Valentina Cafolla (18) zaronila je na zaleđenom jezeru Anterselva u Italiji. Dočekao ju je mrak ispod tri sloja leda, no to ju nije spriječilo da postane nova svjetska prvakinja

VIDEO

Valentina Cafolla (18) iz Rovinja zaronila je na zaleđenom jezeru Anterselva u Italiji. Dočekao ju je mrak ispod tri sloja leda, no to ju nije spriječilo da postane nova svjetska prvakinja u ronjenju na dah.

U talijanskoj provinciji Bolzano proteklog je vikenda na manifestaciji Ice Diving Days 2016. nastupila i Valentina Cafolla (18) iz Rovinja. S jednom perajom je zaronila ispod zaleđene površine jezera i prešla 111 metara te tako oborila svjetski rekord, koji je pripadao Turkinji Şahiki Ercümen, koja je ronila 110 metara ispod leda za 2:20 minuta.

- Presretna sam zbog uspjeha. U vodi sam imala pločice na kojima je pisalo koliko metara sam preronila - kazala je Valentina. Dodala je da je svjetski rekord oborila na 1642 metra nadmorske visine. Iako je temperatura vode u trenutku zarona iznosila samo 3 Celzijeva stupnja, Valentina kaže kako joj nije bilo hladno jer je imala dobru opremu.

'U početku je ispod leda bilo mračno, a poslije sam se osjećala magično'

- U početku je ispod leda bilo mračno, a poslije sam se osjećala magično. Dok sam ronila na dah, ni o čemu nisam razmišljala. Mjesecima prije natjecanja sam intenzivno trenirala u vodi i izvan nje, a najdulje koliko mogu izvan vode zadržati dah je pet minuta. Prije zarona sam se morala dobro koncentrirati. Odradila sam nekoliko vježbi disanja koje su nužne da se tijelo umiri.

Ipak, bilo je i uzbuđenja zbog svega - priznala je. Dodala je kako joj je otac puno pomogao da stigne do vrha i postane svjetska rekorderka. Ovaj sport ne smatra opasnim, ako pravilno i dugo trenirate, a ona se njime bavi od 8. godine. Zahvalna je i cijelom svom timu koji joj je osigurao najbolje uvjete.

- Kad sam došla do kraja, izronila sam, a zraka sam još imala. Trenutak u kojem sam udahnula zrak nakon zarona pamtit ću do kraja života. Svi su pljeskali, euforija je bila na vrhincu - rekla je Valentina, koja će i dalje roniti.

Pljeskali joj i grlili je

Kad je Valentina izronila, imala je još zraka. Svi su joj pljeskali i grlili je, a trenutak u kojem je udahnula zrak pamtit će do kraja života

Rupe kao izlaz

Na zaleđenom jezeru bilo je izbušeno šest rupa koje su Valentini služile kao izlaz

Ronila uz jednu peraju

 Prije zarona Valentina je odradila vježbe disanja koje su itekako potrebne da umire tijelo

3°C

U jezeru je bilo vrlo hladno, no Valentina ima dobro ronilačko odijelo

Nadmorska visina 1642 m

Valentina je ronila ispod tri sloja leda na jezeru Anterselva koje se nalazi u Bolzanu u Italiji

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 9
VIDEO

Plenković dobio mandat, donio 78 potpisa; Anušić: 'Plenković odlučuje o mojoj ulozi u Vladi'
IZBORI 2024.

Plenković dobio mandat, donio 78 potpisa; Anušić: 'Plenković odlučuje o mojoj ulozi u Vladi'

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović primio je predsjednika Vlade Republike Hrvatske i predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića u okviru Ustavom predviđenog postupka za davanje mandata za sastavljanje Vlade Republike Hrvatske

Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'
POGLEDAJTE VIDEO

Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'

Nakon što se sastao s Milanovićem, predsjednik mu je kratko rekao: 'Evo, radi klima'. Predaja potpisa trajala je svega 15-ak minuta, a glasnogovornik Milić je na pitanje 'Jeste li dobili mandate' kratko odgovorio 'Jesmo'.
Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'
INTERVJU ZA 24SATA

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'

Plus+ Ne znam jesu li ljudi svjesni u kakvoj smo situaciji sad, a u kakvoj ćemo tek biti za 10 godina. U medicinske škole se upisuje premali broj učenika - otkriva nam glavna sestra KBC-a Split.