Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se

Kako je Kamenički uopće smio sjesti za volan auta od 500 ks?

Marin Kamenički, pod čijim su kotačima u četvrtak stradale dvije osobe u Zagrebu, vozio je Mercedes-Benz C63 S AMG Coupe. No, kako je uopće moguće da tako mlada osoba vozi toliko snažan automobil?

Foto: PIXSELL
248 komentara

Prometni stručnjak Željko Marušić smatra kako iz svakog zla treba pokušati ostvariti neko dobro pa poručuje kako bi nas dvoje mrtvih u stravičnoj prometnoj nesreći u zagrebačkoj Ilici, koju je prouzročio Marin Kamenički (20), moralo potaknuti da se vrati ograničenje snage vozila, kojim mogu upravljati vozači do napunjene 24 godine, i to na 70 kW, odnosno 95 KS.

POGLEDAJTE VIDEO:

ŽELJKO MARUŠIĆ Treba zaštititi građane i trajno ukloniti sve devijantne vozače

Podsjećamo, Sabor je u hitnoj proceduri početkom lipnja 2015. nakon sedam godina iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama izbrisao ograničenje da vozači mlađi od 24 godine ne smiju voziti automobile snažnije od 80 kW (109 KS) koja je vrijedila od 2008. godine. Kao obrazloženje navedeno je usklađivanje zakona s Direktivom Europske unije o vozačkim dozvolama, prema kojoj hrvatska policija nije smjela kažnjavati mlade vozače iz drugih zemalja koji voze snažnije automobile od dopuštenih na hrvatskim cestama. A to je svih godina, koliko je odredba bila na snazi, policija činila.

SUDARILA SE ČETIRI AUTA Kobna brzina: U stravičnom sudaru poginule su dvije žene

- Mjera je nužna, neophodna i provediva. Za strane državljane vrijedili bi propisi prema domicilnim pravilima. Primjerice, na njemačkog državljanina mlađeg od 24 godine ova odredba na hrvatskim cestama ne bi se primjenjivala - smatra Marušić.

U spomenutoj Direktivi 2006/126/EC navedeno je da države članice mogu primijeniti svoje nacionalne odredbe o ograničenju, privremenom oduzimanju, povlačenju ili poništavanju prava na upravljanje vozilom isključivo na strance koji u dotičnoj zemlji imaju prebivalište, što znači da je ograničenje od 80 kW moglo vrijediti, osim za hrvatske državljane, samo za vozače kojima je uobičajeno prebivalište Hrvatska.

To je pak značilo da je uobičajeno prebivalište mjesto u kojem osoba boravi najmanje 185 dana u kalendarskoj godini, zbog osobnih ili poslovnih razloga. Dakle, ograničenje od 80 kW nikad se i nije smjelo primjenjivati u slučaju turista ili vozača na bilo kakvom proputovanju, barem ne otkad smo punopravna članica EU.

Manje poginulih dok je vrijedilo ograničenje

Statistički podaci o poginulim na cestama pokazuju da je 2008. godine, kad je uvedena zabrana da vozači mlađi od 24 godine ne smiju voziti aute snažnije od 109 KS-a, na prometnicama poginulo 664 ljudi. Potom je ta brojka padala iz godine u godinu da bi 2015., kad je ta zakonska odredba ukinuta, broj poginulih na cestama ponovno porastao.

IMA ČAK 500 KONJA Bijesni Mercedes kojeg je vozio Kamenički stoji 850.000 kuna

- Smatram da ne bi trebalo ponovno ograničavati jačinu vozila kojom mogu upravljati mladi vozači. Kod nas često obitelj ima jedno vozilo koje onda koriste i mladi vozači. S dolaskom recesije kod nas je padao i broj poginulih u prometu, a sa izlaskom iz recesije ta brojka ponovno raste. Ograničavanje brzine i povećanje kazni bilo bi svrsishodnije. No važno je reći i da policijske mjere i akcije nisu jedino sredstvo koje nam stoji na raspolaganju. Ministarstvo prometa odgovorno je za prometni sustav pa bi trebalo biti odgovorno i za prometnu sigurnost jer nisu uvijek isključivo vozači krivi za prometne nesreće - smatra vodeći prometni stručnjak Ivan Dadić.

Ovaj auto je vozio Kamenički

Mercedes-Benz C63 S AMG Coupe predstavljen je 2015. godine kao coupe verzija standardne limuzinske inačice Mercedesove C-klase. U ponudi za ovaj model pregršt je benzinskih i dizelskih motora, no vrh ponude je snažni C63 S AMG, kakvog je vozio mladi Marin Kamenički (20).

Njega pokreće 4,0-litreni biturbo motor s osam cilindara koji razvija velikih 510 konjskih snaga i 700 Nm okretnog momenta. To omogućuje ovom automobilu ubrzanje do stotke u 3,9 sekundi i maksimalnu brzinu limitiranu na 250 km/h (bez blokade može ići i preko 300 km/h).

Možda vas zanima i ovo:
Message