Obavijesti

News

Komentari 52

Kako otkriti lažne novčanice? Možete ih osjetiti pod prstima

Kako otkriti lažne novčanice? Možete ih osjetiti pod prstima
1

Najviše se krivotvori 50 eura, a ima i lažnih kovanica od 5 kuna. Nova novčanica šuška, kažu stručnjaci za otkrivanje lažnog novca, a pod prstima se osjeti da je oznaka vrijednosti novčanice ispupčena

VIDEO

Najčešće se otkrivaju lažni euri i kune, malo manje američki dolari i britanske funte, dok su krivotvorine ostalih valuta sasvim rijetke, kažu u policiji. 

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

00:25

- Jugoistočna Europa žarište je izvora krivotvorenog novca, a tijekom turističke sezone više ga je u optjecaju i češće se otkriva. Strani gosti često između originalnih novčanica imaju i krivotvorine, a to ne znaju - objašnjavaju u policiji. 

Od 2012. do 2016. policija je otkrila 8007 krivotvorenih novčanica eura, među kojima je najviše, 4898, bilo apoena od 50 eura. Slijede novčanice od 20 (1148 komada) pa 100 eura (750). Krivotvoritelje domaće valute najčešće su lovili s novčanicama od 200, otkrili su ih 1088, te 500 kuna (980 komada). Oca domovine Antu Starčevića policija je gledala na krivotvorenim novčanicama 313 puta, a ukupno su krivotvorine svih hrvatskih novčanica otkrili 2795 puta. 

Prošle i pretprošle godine otkrivene su i krivotvorene kovanice od pet kuna, ukupno 15 komada. Nije jasno kako se nekome isplati krivotvoriti kovanicu pa priča podsjeća na krivotvoritelje iz stripa “Alan Ford” koje je svaka lažna novčanica od 20 dolara koštala 22,5 dolara. Pitali smo Hrvatsku narodnu banku koliko bi krivotvoritelje mogla stajati izrada kovanice od pet kuna, ali rekli su da ne mogu odgovoriti jer izrada krivotvorene kovanice ovisi o više međusobno povezanih aspekata.

Poslovni dnevnik je prije četiri godine pitao Hrvatski novčarski zavod koliko stoji proizvodnja legalne kovanice od kune, no rekli su im da je to tajna. Sami su izračunali da je pet grama bakra, nikla i cinka, koliko treba za kovanicu od kune, tad vrijedilo 3,29 kuna, a tome treba pridodati trošak rada, opreme, uređaja pa kuna vjerojatno košta pet kuna. Kovanica od pet kuna ima masu od 7,45 grama, pa samo sirovina, prema računici za kunu, vrijedi 4,9 kuna i krivotvoriteljima je, ako žele da lažna kovanica nalikuje na pravu, šansa za zaradu vrlo mala. 

U HNB-u kažu da se kod nas tijekom cijele godine otkrije više krivotvorenih eura nego kuna, a u sezoni je ta razlika još veća i zato upozoravaju javnost da eure mijenjaju isključivo kod ovlaštenih institucija. Brošura o prepoznavanju sumnjivog novca može se naručiti na www.hnb.hr/novac/zastita-od-krivotvorenja.

Vještak za novčanice lani nam je objasnio kako prepoznati lažnu novčanicu. 

- Pod prstima se osjeti elastičnost pamučnog papira. Nova novčanica šuška. Stara izgubi to svojstvo, no to je tek prvi korak provjere. Mora se osjetiti i reljefnost papira, ispupčenim tiskom otisnuti su vrijednost novčanice, brojevima i slovima, te ime banke. Ako se okrene prema svjetlu, na 200 kuna vide se lik Stjepana Radića i zaštitna nit s mini tekstom. U srebrnom četverokutu vidi se portret Radića koji titranjem mijenja položaj i gleda na jednu pa na drugu stranu - rekao je vještak za novčanice.

10 savjeta policije što učiniti ako vam se čini da je novac lažan:

1. Ostanite pribrani;  

2. Ne dovodite se u opasnost;

3. Ne upuštajte se u prepirku;

4. Provjerite ima li novčanica potrebna zaštitna obilježja;

5. Recite da trebate nešto provjeriti pa obavijestite policiju;

6. Pokušajte zapamtiti izgled osobe;

7. Ne vraćajte sumnjivu novčanicu;

8. Pokušavajte odugovlačiti do dolaska policije;

9. Ako pokuša otići, ne sprečavajte ga, a ako krene autom, zabilježite registarsku oznaku i marku auta;

10. Zovite policiju.

Svake godine 1000 lažnjaka

Od 2012. do 2016. hrvatska policija je otkrila 4898 krivotvorenih novčanica od 50 eura, gotovo tisuću na godinu.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 52
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.