Obavijesti

News

Komentari 43

Kako se Plenković sakrio iza otkopčanog šlica Mire Bulja

Kako se Plenković sakrio iza otkopčanog šlica Mire Bulja
1

Priča o otkopčanom šlicu Mire Bulja uklopila se u cirkusku atmosferu Hrvatskog sabora, kojoj je i Plenković davao svoj obol, a koja savršeno pomaže HDZ-u da sakrije sve svoje afere i zgadi politiku biračima oporbe.

VIDEO

"Premijer Plenković danas je posebno nervozan", komentirala je SDP-ova Mirela Ahmetović. 

"Mogu razumjeti nervozu, ne samo kolegice Ahmetović, nego i većeg dijela oporbe koja je pokušavala cijeli dan ići u rušenje Vlade", odgovorio je HDZ-ov Damir Habijan.

Svatko je jučer, eto, bio malo nervozan.

A onda je otkopčani šlic Mire Bulja okupirao medijske izvještaje s Aktualnog prijepodneva u Hrvatskom saboru i makar malo relaksirao tu političku nervozu u Saboru.

U prvom redu, kod HDZ-a i Andreja Plenkovića.

Toalet humor

Jer, što se saborske rasprave više pretvaraju u cirkus - s primjesama toalet humora - to je stabilnija vladavina Andreja Plenkovića. 
I premijer Plenković će u očima svojih birača, ali i birača oporbe koji moraju gledati Buljov otkopčani šlic ili pratiti eskapade Karoline Vidović Krišto, čiji posao u danu nije obavljen ako - poput nekad Ivana Pernara - ne zaradi izbacivanje iz Sabornice, biti uglađeniji i stabilniji.

Koliko god se preznojavao.

Koliko god bježao od odgovora, rugao se pitanjima, sprdao s napadima, izbjegavao poput Muhamada Alija udarce saborske oporbe balansirajući na konopcima.

Saborsko rešetanje, nažalost, nikoga još dosad nije srušilo, pa neće ni Plenkovića. Problem je samo ako ga ovakvo rešetanje bude ojačalo. 

Stvarnost ruši vladu

Jer događaji ruše Vladu. Stvarnost ruši Vladu. Afere ruše Vladu. Inflacija, pandemija, obnova, suše, poplave, korupcija, kriminal, poskupljenje, osiromašenje i druge biblijske pošasti ruše Vladu. 

Navodno i ulica ruši Vladu.

Aktualno saborsko prijepodne, naročito kakvo smo gledali jučer, može samo osnažiti Vladu, zgaditi ljudima političku raspravu, promovirati ridikule i radikale, osramotiti saborsku oporbu, pa čak i omogućiti Plenkoviću da se nekaženjeno, onako pristojan, ispravan i korektan, spusti na razinu govora mržnje i posegne za najnižim replikama, nazivajući Peđu Grbina "onim iz Kragujevca".

Hrvatski sabor namjerno se pretvara u cirkus jer je cirkus u interesu HDZ-a.

Kao što je HDZ već Sabor pretvorio u cirkus s kupovanjem žetončića, trgovanjem mandatima, ubijanjem parlamentarizma.

Saborske rasprave nemaju nikakvu konkretnu svrhu niti cilj.

Lažni ratovi

Oporba se pravi da napada, premijer se pravi da se brani. Cilj je postaviti pitanje koje je samo sebi svrhom, budući da se odgovor ne očekuje jer nikada neće ni doći, a premijer umjesto odgovora lansira replike i petparačke doskočice, prožete ponekom uvredom.

Stoga se Buljov otkopčani šlic dobro uklopio u takav narativ, kao i u Buljov politički stil i opus, premda bi zanimljivo bilo vidjeti koliko bi Jandroković i mediji pridavali pažnju otkopčanom šlicu, recimo, Andreja Plenkovića.

Oporba može, stoga, govoriti da je Plenković nervozan, a HDZ uzvraćati da je zapravo nervozna oporba koja ne može srušiti Plenkovića. No nervozni mogu biti birači: i kompromitiranog i korumpiranog HDZ, i raznolike i rasturene saborske oporbe. Za koga, pobogu, mogu glasati?

HDZ-u odgovara cirkus. Odgovara mu gađenje. Odgovara mu valjanje u blatu. Odgovara mu promocija ridikula i radikala, populista i terorista, zastupnika s otkopčanim šlicom i zastupnice u potrazi za incidentima.

Jer u sjeni tog cirkusa može graditi svoju kuću strave. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 43
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.