Obavijesti

News

Komentari 106

Kakva je poruka? Obećali novi smjer, a vratili su se u prošlost

Kakva je poruka? Obećali novi smjer, a vratili su se u prošlost
8

Novi predsjednik HDSSB-a Dragan Vulin obećao je modernizaciju stranke i okret prema budućnosti. No sad se vidi da Branimir Glavaš još uvijek vodi glavnu riječ

VIDEO

Sokolska garda HDSSB-a neodoljivo podsjeća na gardu kakvu je u Mađarskoj osnovao ekstremno desni Jobbik.

Ta stranka sebe naziva "pokretom za bolju Mađarsku". Njihova stranačka vojska krenula je od 56 gardista u crnome. Podržalo ih je oko 3000 članova. Ubrzo su članovi Mađarske garde povećali svoje članstvo, počeli su napadati Rome u njihovim naseljima. Sud je prije šest godina zabranio Mađarsku gardu, ali to nije spriječilo Jobbik da i dalje ima svoju "vojsku". Pokret mađarske garde registrirali su kao "udrugu za promicanje tradicionalnih vrijednosti".

24sata

Uniforme Glavaševe garde podsjećaju na one mađarskih ekstremista

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Jobbik inače smatra da Mađarskoj pripada i dio Slavonije i Baranje, a upravo tamo sad će djelovati Glavaševa novoosnovana stranačka garda.

Jobbik, za razliku od HDSSB-a, nije regionalna stranka, a njihovi stavovi koji se protive imigracijskoj politici, manjinama i žele očuvanje tradicionalnog mađarskog društva pali su na plodno tlo. Na izborima prije pet godina profilirali su se kao treća politička stranka u Mađarskoj s osvojenih 16,7 posto glasova.

U Hrvatskoj nikad niti jedna stranka nije osnivala slične postrojbe, ako se izuzme HSP u vrijeme Domovinskog rata. A-HSP je početkom ove godine pokušao nešto potpuno amaterski osnovati, ali njihove trupe su trebale same donijeti svoje “spit fire” jakne, čizme i hlače.

A-HSP je marginalna stranka, dok je HDSSB parlamentarna. Prije godinu dana na čelo HDSSB-a došao je mladi inženjer Dragan Vulin. U svojim nastupnim govorima bio je puno pomirljiviji od bivšeg šefa Branimira Glavaša. Obećavao je modernizaciju stranke, brigu o budućnosti, mladima i gospodarstvu Slavonije.

No s druge strane, Glavaš je na svom profilu na Facebooku već nekoliko puta odaslao poruke mržnje. Objavio je fotografije obješenih ljudi uz poruku da su tako prošli jer su lažno svjedočili. Policija je to shvatila kao prijetnju svjedocima na novom suđenju. Priprijetio je i Miloradu Pupovcu kad je ovaj podijelio selotejp na konferenciji za novinare aludirajući time na Glavaševe zločine. Pozirao je i uz vino na čijoj je boci lik nacističkog vođe Adolfa Hitlera.

>>> Od petka na kioscima novi Express: Pročitajte ekskluzivne transkripte koji otkrivaju zašto je Tuđman 1991. strahovao od privatne vojske Branimira Glavaša

Express
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 106
VIDEO

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer

Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a
Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović je najavio svoju konferenciju
POSTIZBORNI PREGOVORI

Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović je najavio svoju konferenciju

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1