Obavijesti

News

Komentari 152

Kalmeta: Iza optužnice stoji Cvitanovo dodvoravanje Mostu

Kalmeta: Iza optužnice stoji Cvitanovo dodvoravanje Mostu
1

Kalmeti je "čašu prelila" današnja optužnica Uskoka za film "Prometna renesansa Hrvatske" koji pokazuje što je sve napravljeno u prvom mandatu njegova "minstrovanja"

VIDEO

Zadarski gradonačelnik i bivši ministar mora, prometa i infrastrukture Božidar Kalmeta ocijenio je u ponedjeljak da je druga Uskokova optužnica protiv njega podignuta kako bi se glavni državni odvjetnik Dinko Cvitan dodvorio Mostu.

- Po mom dubokom mišljenju, a koje nije napamet izrečeno, optužnica protiv mene u aferi Remorker je proširena godinu dana nakon što su svi ostali već bili uhapšeni i to je napravio Dinko Cvitan po nalogu Zorana Milanovića. A ovo danas je gospodin Dinko Cvitan također napravio, ali iz razloga kako bi se dodvorio Mostu. Očito želi ostati i dalje državni odvjetnik -  kazao je Kalmeta u izjavi Hini.

Podsjetio je da je nakon što mu je 10. studenoga potvrđena prva optužnica najavio da će doći vrijeme kada će kazati "što je bilo i kako je sve teklo". No, "čašu mu je prelila" današnja optužnica za film "Prometna renesansa Hrvatske" koji pokazuje što je sve napravljeno u prvom mandatu njegova "ministrovanja".

- Sve što sam napravio bilo je moje pravo. Kada se naručuju hrvatski filmovi koji blate Domovinski rat, koji proglašavaju Hrvatsku genocidnom onda je sve u redu, a kada se napravi jedan film koji će pokazati što je u Hrvatskoj napravljeno i koji je izuzet iz javne nabave, imaju se drugačiji kriteriji - kazao je Kalmeta.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Njegov odvjetnik Krešimir Vilajtović kazao je da se glavna teza optužbe bazira na konstataciji da je Kalmeta naručio film i platio ga, bez postupka javne nabave, znajući da za to nema potrebe.

'Otkad Uskok procjenjuje ima li potrebe za nekim filmom?'

- Radi se o netočnoj i s druge strane proizvoljnoj tvrdnji Uskoka. Naime, ne znam iz kojih dokaza je izvučen zaključak da se radi o filmu za kojim nije bilo potrebe. Moram reći da se radi o vrlo slobodnom zaključivanju, jer govorimo o periodu kada je bio bum cestogradnje, kada se ozbiljno ulagalo u infrastrukturu - kazao je Vilajtović.

Dodao je da Uskok nije taj koji procjenjuje ima li za nekim filmom potrebe jer su o tome bili ovlašteni odlučivati ministar i njegovi suradnici.

- Po toj logici i mnogi bi drugi bili optuženi, znamo da su više milijuna plaćeni neki drugi filmovi - ustvrdio je Vilajtović, ističući da je ministarstvo u tom slučaju bilo izuzeto iz postupka javne nabave te da ga nisu morali primijeniti.

Uskok je Kalmetu optužio da je bez postupka javne nabave s tvrtkom Fimi media dogovorio produkciju filma "Prometna renesansa Hrvatske", čime je ministarstvo kojem je bio na čelu navodno oštetio za više od 600 tisuća kuna. Riječ je o drugoj korupcijskoj optužnici protiv Kalmete, a prvu u tzv. HAC-ovom kraku afere Remorker je 10. studenoga u cijelosti potvrdio zagrebački Županijski sud. Njegova obrana tvrdi da u tom slučaju protiv Kalmete nema dokaza te da on ne može biti osuđen.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 152
VIDEO

Novi detalji potrage: Izbrisane poruke na majčinom mobitelu, slikala kćer Danku iz 3 kuta...
NOVA SAZNANJA?

Novi detalji potrage: Izbrisane poruke na majčinom mobitelu, slikala kćer Danku iz 3 kuta...

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora

Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka
VIDEO: CURICA NESTALA U SRBIJI

Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka

BANJSKO POLJE, SRBIJA - Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag. Roditelji djevojčice ponovno su pozvani u policijsku postaju, ali za sada još nema informacija je li to povezano s kopanjem zemljišta oko kuće gdje je malena Danka nestala.
FOTO Ovo su muškarci koji su lagali da je Danka (2) kod njih: U kuću u BiH upali su specijalci
SNIMILI VIDEO NA TIKTOKU

FOTO Ovo su muškarci koji su lagali da je Danka (2) kod njih: U kuću u BiH upali su specijalci

Muškarci su tražili 50.000 KM za objavu informacija o nestaloj Danki Ilić (2)