Obavijesti

News

Komentari 4

Kamena muljaža: Preplatili su strojeve, uzeli EU novac. Trojici Hrvata prijeti 5 godina zatvora

Kamena muljaža: Preplatili su strojeve, uzeli EU novac. Trojici Hrvata prijeti 5 godina zatvora

Europski tužitelji navode da su osumnjičeni prikrivali vrijednost kupljene opreme koja je niža od prikazane. Šteta za EU proračun je 59.000 eura, a trojcu prijeti od 6 mjeseci do 5 godina zatvora, ako ih osude

VIDEO

Europski tužitelji prijavili su troje ljudi i dvije tvrtke Županijskom sudu u Zagrebu zbog subvencijske prijevare i krivotvorenja isprava kod kupnje strojeva za obradu mramora te viličara. Kako navode, šteta za proračun EU je 59.000 eura, a proglase li ih krivima, trojcu prijeti od šest mjeseci do pet godina, zajedno s kaznom za optužena trgovačka društva u iznosu do 1.327.220,00 EUR.

Priopćenje EPPO-a prenosimo u nastavku

Ured europskog javnog tužitelja u Zagrebu podnio je Županijskom sudu u Zagrebu optužnicu protiv tri osobe i dva trgovačka društva zbog dva kaznena djela subvencijske prijevare i krivotvorenja isprava.

Radi se o dva poziva na podnošenje prijedloga za kupnju strojeva, u okviru projekta povećanja produktivnosti proizvođača mramornih i granitnih proizvoda, koji se sufinancira iz Europskog fonda za regionalni razvoj EU-a.

Prvooptuženika se, kao direktora četvrtooptuženog trgovačkog društva, kao korisnika bespovratnih sredstava, tereti da je s unaprijed odabranim ponuditeljima – ostalom dvojicom optuženika – dogovorio prijevarne aranžmane za kupnju dvaju strojeva: linije za poliranje mramora i granita te viličara. U oba slučaja optuženi su za provođenje postupaka nabave pod protutržišnim uvjetima, prikrivajući da je stvarna vrijednost kupljene opreme stvarno niža od prikazane, a u jednom slučaju prikrivajući i da nabavljena oprema nije nova, dovodeći time u zabludu Hrvatsku agenciju za mala i srednja poduzeća, inovacije i investicije (HAMAG-BICRO), kao agenciju odgovornu za isplatu sredstava. Također, optuženi su i za podnošenje agenciji krivotvorenih dokumenata kojima su pravdani troškovi posredničkom tijelu.

Šteta koja je postupanjem optuženika prouzročena proračunu EU-a iznosi 444,970.75 HRK (59.000 EUR), a četvrtooptuženo trgovačko društvo koje je počinjenjem predmetnih kaznenih djela pribavilo protupravnu imovinsku korist je prije podizanja optužnice vratilo dio nezakonito primljenih sredstava.

Ukoliko budu proglašeni krivima, optuženicima prijeti zakonom propisana kazna zatvora od šest mjeseci do pet godina zatvora, zajedno s novčanom kaznom za optužena trgovačka društva u iznosu do 1.327.220,00 EUR.

EPPO je neovisan ured javnog tužitelja Europske unije, odgovoran je za istragu, kazneni progon i podizanje optužnice za kaznena djela protiv financijskih interesa EU-a.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 4
VIDEO

Spasio tisuće, na kraju se ubio: Uništili snimke koje je ostavio
FELJTON: ČERNOBIL, 5. DIO

Spasio tisuće, na kraju se ubio: Uništili snimke koje je ostavio

Valerij Legasov je tvrdio da je vlast tajila greške u dizajnu reaktora, ali i prethodne nesreće u drugim elektranama. Dvije godine nakon černobilske katastrofe se objesio

VIDEO Skupocjenim BMW-om troje mladih sletjelo s ceste u Zagrebu: 'Odletjela je guma'
KAOS U ZAGREBU

VIDEO Skupocjenim BMW-om troje mladih sletjelo s ceste u Zagrebu: 'Odletjela je guma'

ZAGREB - Više mladih sudjelovalo je u lakšoj prometnoj nesreći sa skupocjenim BMW-om M2 oko 18:30 sati na Zagrebačkoj aveniji. Kako javlja naša čitateljica, vozač je nakon nesreće skinuo registrarske oznake na kojima piše 'ZG WANTED', a dodaje i da mu je odletjela desna stražnja guma. "Ugrozio je ostale sudionike u prometu u skupocjenom autu", kaže nam. Iz policije su nam potvrdili kako imaju informacija o nesreći, te kako nema ozlijeđenih osoba nego je nastala materijalna šteta.
'U Hrvatskoj je bilo stroncija u zraku, a on uzrokuje leukemiju'
FELJTON: ČERNOBIL, 6. DIO

'U Hrvatskoj je bilo stroncija u zraku, a on uzrokuje leukemiju'

Kada se vijest o černobilskoj katastrofi pojavila na našim prostorima svi su se pitali koliko je zračenje i nikome nije bilo svejedno. Krak radioaktivnog oblaka išao je prema Hrvatskoj...