Obavijesti

News

Komentari 120

Do medicinske marihuane na recept tek za četiri mjeseca?

Do medicinske  marihuane na recept tek za četiri mjeseca?
1

S obzirom na malo tržište, do sada niti jedan proizvođač gotovog lijeka na bazi indijske konoplje nije iskazao interes za registraciju lijeka, priopćilo je ministarstvo

VIDEO

Iako će od četvrtka biti moguća legalna kupovina kanabisa u medicinske svrhe, čini se kako će oni kojima je kupnja dozvoljena, ipak još malo pričekati. Naime, kako je priopćilo Ministarstvo zdravlja u Hrvatskoj još nije registriran niti jedan lijek.

- S obzirom na malo tržište, do sada niti jedan proizvođač gotovog lijeka na bazi indijske konoplje nije iskazao interes za registraciju lijeka u Hrvatskoj - priopćilo je Ministarstvo zdravlja. 

Ipak, nije sve 'propalo'. 

No, pacijentima kojima bude preporučen i propisan gotov lijek koji sadrži THC Ministarstvo zdravlja će isto tako učiniti dostupnim dajući veledrogerijama dozvolu za uvoz

- Pacijentima kojima bude preporučen i propisan gotov lijek koji sadrži THC Ministarstvo zdravlja će isto tako učiniti dostupnim dajući veledrogerijama dozvolu za uvoz.  Istovremeno sa stupanjem na snagu ovog Pravilnika, u njegovu se realizaciju uključio i Imunološki zavod koji je u pregovorima s proizvođačima za uvoz sirovine za hrvatsko tržište - stoji među ostalim u priopćenju Ministarstva zdravlja.

Tek za četiri mjeseca?

Čini se da će se do medicinske marihuane na recept moći doći tek za četiri mjeseca. 

Tako barem tvrdi dr. Vjekoslava Amerl Šakić, specijalist obiteljske medicine i članica izvršnog odbora KoHOM-a. Ona je za Index kazala da u četvrttak tek stupa na snagu Pravilnik koji daje zakonske okvire za mogućnost propisivanja medicinske marihuane. 

- Dok Ministarstvo zdravlja ne donese odluku, odnosno dozvolu za početak propisivanja – nema propisivanja medicinske marihuane. Tu će odluku MIZ donijeti tek kada se bude uvezla prva supstanca i kada ju naši laboratoriji budu obradili te kada prođu svi  mehanizmi na kojima će i bolnički i obiteljski doktori i pedijatri, dakle svi koji mogu propisivati taj pripravak naučiti odgovore na pitanja kako, kada i zašto, jer za sada se ne zna niti doziranje niti je poznato u kojim će koncentracijama pripravak biti dostupan na tržištu  Tek kada sve to bude provedeno MIZ će dati odluku da se pripravak može propisivati - pojašnjava dr. Amerl Šakić. Prema njoj, ako sve bude išlo po planu, do medicinske marihuane na recept moći će se doći tek za oko četiri mjeseca.

Pacijenti će plaćati punu cijenu?

Također, dr. Amerl Šakić kaže da HZZO neće snositi troškove pripravka te će ga u cijelosti plaćati pacijent.

Podsjetimo, medicinsku marihuanu na recept moći će dobiti oboljeli od multiple skleroze, karcinoma, epilepsije i AIDS-a.

Lijekovi koji sadrže THC moći će se propisivati na recept u količini potrebnoj za liječenje do najviše 30 dana, a ukupna količina propisanog THC-a ne smije biti veća od 0,75 grama. Pravilnik, uz lijekove, predviđa galenske pripravke (na temelju recepta) i magistralne pripravke (masti, otopine, čajevi).

Doktori medicine obvezni su na recept za magistralni pripravak propisati količinu THC-a za pojedinačnu dozu, vrstu biljne droge i biljnog pripravka iz koje će se izraditi magistralni pripravak, broj pojedinačnih doza, ljekoviti oblik, te doziranje i način uporabe. Za pripravu magistralnog pripravka za medicinsku inhalaciju koristit će se osušeni cvatući vršni dijelovi biljke Canabis sativa.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 120
VIDEO

Ubojstvo na Črnomercu! Sin ubio majku, policija ga privela
24SATA NA MJESTU DOGAĐAJA

Ubojstvo na Črnomercu! Sin ubio majku, policija ga privela

Osumnjičeni muškarac je priveden. U tijeku je očevid i kriminalističko istraživanje, objavila je policija.

Sin (28) izbo majku (68) u kući. Susjedi u šoku: 'Ovo je mirna ulica, strašno je što se dogodilo'
HOROR U VRAPČU

Sin (28) izbo majku (68) u kući. Susjedi u šoku: 'Ovo je mirna ulica, strašno je što se dogodilo'

Nesretnu ženu napao je u subotu u jutarnjim satima u domu na zapadu Zagreba. Uhićen je, a o motivima policija zasad ne želi spekulirati
Muškarac ubio majku, drugi oca, treći izbo poznanika, pustio da danima umire u mukama...
UBOJSTVO ZA UBOJSTVOM NA ČRNOMERCU

Muškarac ubio majku, drugi oca, treći izbo poznanika, pustio da danima umire u mukama...

U samo tri mjeseca, dogodilo se više stravičnih incidenata na zagrebačkom Črnomercu. U najnovijem od njih, u subotu ujutro, sin je izbo majku (68)