Obavijesti

News

Komentari 217

Krvave bitke u Soledaru. Wagner: 'Grad je naš!'. Kremlj: Putin je otvoren za razgovor

Krvave bitke u Soledaru. Wagner: 'Grad je naš!'. Kremlj: Putin je otvoren za razgovor

Nemilosrdni ruski napadi na ukrajinski teritorij i na civile nastavljaju se gotovo svakodnevno. I dok Ukrajinci dobivaju vojnu pomoć iz cijelog svijeta, Rusi spremaju novu mobilizaciju

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Live
Sortiranje događaja
23:29

Ukrajina: Borbe se nastavljaju u Soledaru, crta obrane se "drži", tvrdi Zelenski

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je u srijedu da se nastavljaju borbe u Soledaru, gradiću na istoku Ukrajine za koji plaćenička skupina Wagner tvrdi da ga je osvojila, te da se crta obrane na tom području "drži".

"Teroristička država i njezini propagandisti pokušavaju se pretvarati" da su osvojili Soledar, rekao je Zelenski u svom dnevnom obraćanju, "ali borbe se nastavljaju".

"Činimo sve kako bismo učvrstili ukrajinsku obranu bez ikakva prekida, čak ni na jedan dan" u istočnoj Doneckoj oblasti, gdje se crta obrane "drži", rekao je.

Glavni stožer u Kijevu također je objavio da se borbe za Soledar nastavljaju.

Ruska vojska želi cijelu regiju Donecka staviti pod svoju kontrolu napadima na Bahmut i prekidom opskrbnih ruta prema susjednom Soledaru, priopćilo je u srijedu ukrajinsko vojno zapovjedništvo u Kijevu.

"Borbe se nastavljaju", stoji u priopćenju.

Ranije je glasnogovornik istočne skupine ukrajinske vojske Serhij Čerevati demantirao ruske izvještaje da je gradić zauzet.

Sudbina Soledara je neizvjesna budući da o njoj dolaze oprečne tvrdnje s ukrajinske i ruske strane. (hina)

20.41

IAEA: Pregovori oko sigurne zone u nuklearki Zaporižje sve teži

Otkad je nuklearna elektrana Zaporižje pod ruskom kontrolom, pregovori oko posredovanja u uspostavi sigurne zone postaju sve teži zbog uplitanja vojske u pregovore, rekao je u srijedu čelnik UN-ove agencije za nuklearni nadzor.

Glavni direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafael Grossi kaže kako nije nemoguće, ali da to nisu laki pregovori. Putin se trenutno ne planira sastati s Grossijem, kazali su iz Kremlja.

VIŠE PROČITAJTE OVDJE

18:33

Demantij iz Ukrajine

Iako su Wagnerovci proglasili pobjedu i javili kako su zauzeli Soledar, ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski to demantira. Poručio je kako u gradu i dalje traju borbe, javlja Reuters.

18.29

Rusija postavila novog glavnog zapovjednika u Ukrajini

Ruski ministar obrane Sergej Šojgu imenovao je u srijedu načelnika glavnog stožera Valerija Gerasimova za glavnog zapovjednika ruske vojne kampanje u Ukrajini.

Ova promjena, posljednja u nizu reorganizacije vojnog vodstva, trebala bi pridonijeti učinkovitosti vojnih operacija u Ukrajini koje traju već više od 10 mjeseci.

Rusija je listopadu imenovala Sergeja Surovikina, poznatog pod nadimkom "General Armagedon" zbog navodne nemilosrdnosti, za glavnog zapovjednika na bojišnici, koji će sada biti zamjenik Gerasimova.

VIŠE PROČITAJTE OVDJE

17.30

Estonija Rusiji: 'Do veljače smanjite broj diplomata u Talinnu!'

U priopćenju u kojem estonska vlada traži od Rusije da smanji broj diplomata na osmero u Talinnu, i time izjednači broj s estonskim diplomatima u Moskvi, Rusija nije reagirala pozitivno.

Estoniji je Rusija poručila da je ovo akt 'rusofobije' i da se Estonija već dugo svrstava u jednu od 'najneprijateljskije nastrojenih zemalja' prema Rusiji.

VIŠE PROČITAJTE OVDJE

Komentari 217