Obavijesti

News

Komentari 13

Kanaderi nisu uspjeli ugasiti vatru: Biokovo još u plamenu...

Kanaderi nisu uspjeli ugasiti vatru: Biokovo još  u plamenu...
3

Moglo se požar obuzdati već u nedjelju da je bilo više organiziranosti, poručuju planinari. U utorak navečer je vatra s južne strane Biokova prešla na sjevernu stranu

VIDEO

Već deveti dan gori Biokovo i nažalost u večernjim satima utorka plameni jezici su s južnih strana Biokova prešli na sjevernu stranu planine. Dva kanadera su tijekom cijelog dana vodenim bombama pokušavali zaustaviti vatrenu stihiju u čemu nisu uspjeli. Kako saznajemo opožarena je ogromno prostranstvo Parka prirode Biokovo površine veće od osam kvadratnih kilometara. Podsjetimo požar je izazvan udarom groma 20. kolovoza.

Dva udara su bila sa sjeverne strane i jedan sa južne. Dva sjeverna žarišta kako su nam rekli planinari ugašena su upravo intervencijom planinara koji su se nalazili u planini. Što je pošlo po zlu sa južne strane na predjelu Zarašeljka za sada nitko ne govori. Križevac, Škropac, Studenci, Šibenik, Motika sada izgledaju, poručuju planinari kao "spaljena zemlja". Vatra je progutala ogromne borove šume, nestale su endemske biljke, životinje su u strahu pred vatrom napustile svoja staništa.

Sada je vatrena stihija prešla planinske vrhove i zahvatila sjevernu stranu na predjelu Čulini, Jezero i širi se prema Radića stanovima. Zašto se je čekalo puna tri dana od 20. do 23. da se započne sa organiziranim gašenjem požara, kojeg su do tada gasili samo planinari obranivši i planinarski dom na Lokvi. Moglo se požar obuzdati već u nedjelju da je bilo više organiziranosti, poručuju planinari.

Vatrogasci su nadljudskim naporima pokušavali zaustaviti vatrenu stihiju, u pomoć su im priskočile i zračne snage Air-tractori i kanaderi. Nažalost ništa se u širenju vatre nije moglo učiniti. Mnogi ovih dana upiru prstom u djelatnike Parka prirode Biokovo, ali i u Hrvatske šume. Stanovnici Zabiokovlja u utorak navečer tužno su promatrali plamene jezike kako gutaju bukove i borove šume, a samo sati dijele vatrenu buktinju da zahvati planinska prostranstva sjevernih padina gdje se nalaze i stoljetne endemske biokovske jele.

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 13
VIDEO

Ubojstvo na Črnomercu! Sin ubio majku, policija ga privela
24SATA NA MJESTU DOGAĐAJA

Ubojstvo na Črnomercu! Sin ubio majku, policija ga privela

Osumnjičeni muškarac je priveden. U tijeku je očevid i kriminalističko istraživanje, objavila je policija.

Sin (28) izbo majku (68) u kući. Susjedi u šoku: 'Ovo je mirna ulica, strašno je što se dogodilo'
HOROR U VRAPČU

Sin (28) izbo majku (68) u kući. Susjedi u šoku: 'Ovo je mirna ulica, strašno je što se dogodilo'

Nesretnu ženu napao je u subotu u jutarnjim satima u domu na zapadu Zagreba. Uhićen je, a o motivima policija zasad ne želi spekulirati
Muškarac ubio majku, drugi oca, treći izbo poznanika, pustio da danima umire u mukama...
UBOJSTVO ZA UBOJSTVOM NA ČRNOMERCU

Muškarac ubio majku, drugi oca, treći izbo poznanika, pustio da danima umire u mukama...

U samo tri mjeseca, dogodilo se više stravičnih incidenata na zagrebačkom Črnomercu. U najnovijem od njih, u subotu ujutro, sin je izbo majku (68)