Obavijesti

News

Komentari 25

Kandidati za čelnika SDP-a odgovarali na pitanja članova

Kandidati za čelnika SDP-a odgovarali na pitanja članova
9

Osim pitanja o problemima s bivšim članovima, okupljene je zanimalo i pitanje je li Hrvatska uopće sekularna država na što se svi mahom složili da treba ograničiti utjecaj Crkve u politiku

VIDEO

Ususret unutarstranačkim izborima u SDP-u, sedam kandidata za predsjednika te stranke okupilo se u splitskom hotelu Park gdje su odgovarali na pitanja svojih članova, a jedno od njih je glasilo što misle o Zoranu Milanoviću. Najoštrija je bila kandidatkinja Vesna Škulić koja je istaknula kako se njoj osobno nije svidjelo njegovo autokratsko vođenje stranke, činjenica da se nije spuštao na teren te njegovo skretanje udesno. 

- Milanović nije dobio legitimitet da bude bahat prema članovima stranke i stranka ne smije biti talac nečijeg karaktera – kazala je Škulić. Davor Bernardić je odgovrio diplomatski rekavši kako želi vratiti klimu razgovora i slušanja jer je predsjednik jak koliko su jaki i njegovi ljudi dok je Orsat Miljanić istaknuo kako mu je Milanović prijatelj no da se uvijek bojao one rečenice više.

Na skup je stigao i splitski SDP-ov veteran Marin Jurjević kojega je zanimalo smatraju li je li raspuštanje cijelog ogranka stranke u Splitu bilo u redu. No, nakon što je postavio pitanje došlo je do pobune od nekih okupljenih koji su dobacivali što će sad to pitanje.

- Ja sam bio protiv toga i nije me bilo strah to reći – rekao je Bernardić, koji je više puta tijekom debate isticao kako njega nije strah reći što misli i da je dijalog u stranci važan. 

- Ogranak je raspušten zbog onih koji su napravili štetu i to je bila ispravna odluka – kazao je Ranko Ostojić. S njim se složio i Tonino Picula dok je Orsat Miljanić kako raspuštanje ne bi trebalo biti pravilo jer se problemi ne trebaju rješavati preko leđa članova stranke. 

Okupljene na debati zanimalo je i što bi u teoriji učinili da se Aleksandra Kolarić i Ivo Baldasar odluče vratiti u SDP. 

- Mene zanima kako ćemo privući nove ljude, no ne smije biti mjesta za svakakve – kazala je Karolina Leaković dok je Gordana Sobol da će se o onima koji su oblatili stranku ili otišli pod skute druge stranke odlučivati na lokalnoj razini. 

- Neće imati podršku oni koji javno pljuju SDP, a to vrijedi i za Kolarić i za Baldasara – kazao je Bernardić s čim se složio i Miljanić. Ostojić je pročitao načelo za ponašanje članova stranke zaključivši da "onaj tko je član ili članica nisu ujedno i drug i drugarica". 

Osim pitanja o problemima s bivšim članovima, okupljene je zanimalo i pitanje je li Hrvatska uopće sekularna država na što se svi mahom složili da treba ograničiti utjecaj Crkve u politiku. Ostojić je istaknuo kako je on za reviziju Vatikanskih ugovora dok je Miljanić istaknuo kako se treba suprotstaviti konzervativnoj revoluciji. 

Na pitanje o braniteljima Bernardić je kazao kako neće dozvoliti da jedna stranka privatizira Domovinski rat, dok su na pitanja o gospodarskom rastu i reformama svi kandidati mahom kazali kako baš oni imaju recept za tu problematiku.

Unutarstranački izbori za predsjednika SDP-a bit će 19. studenog, po načelu "jedan član, jedan glas". Iz utrke se povukao se Domagoj Hajduković pozvavši članove da svoj glas daju Davoru Bernandiću.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 25
VIDEO

Čudo u Zagrebu: Zaletio se u šleper, od auta nije ostalo ništa, a on prošao s lakšom ozljedom!
EKSKLUZIVNE FOTOGRAFIJE

Čudo u Zagrebu: Zaletio se u šleper, od auta nije ostalo ništa, a on prošao s lakšom ozljedom!

Vozač (58) nije prilagodio brzinu te je udario u šleper koji je bio zaustavljen na semaforu na Jadranskoj aveniji: U nesreći je vozač auta zadobio lakše ozlijede te je prevezen u KBC Zagreb

UŽIVO Vatrogasci izašli na veliki prosvjed, svirale sirene. Odali su počast preminulim kolegama
PROSVJED U ZAGREBU

UŽIVO Vatrogasci izašli na veliki prosvjed, svirale sirene. Odali su počast preminulim kolegama

Vatrogasci su odlučili izaći na ulice nakon što su pojedini osnivači javnih vatrogasnih postrojbi najavili zatvaranje postrojbi
Plenković se tajno sastao s DP-ovcima u kafiću kod Vukovara. Radić: 'Nismo se još dogovorili'
IZBORI 2024.

Plenković se tajno sastao s DP-ovcima u kafiću kod Vukovara. Radić: 'Nismo se još dogovorili'

Prošlo je šesnaest dana od parlamentarnih izbora, ali izborna slagalica i dalje nije završena. HDZ i DP nastavljaju pregovore