Obavijesti

News

Komentari 46

UŽIVO Diljem obale poplavljene ceste, tržnice i kafići. U Bakru zabilježena povijesna plima

UŽIVO Diljem obale poplavljene ceste, tržnice i kafići. U Bakru zabilježena povijesna plima
34

Za većinu obale je na snazi crveni meteoalarm zbog jakog vjetra, oborina i opasnosti od grmljavinskog nevremena. Zbog jakog juga su u prekidu brojne katamaranske linije, problemi su i u prometu

 

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Live
Sortiranje događaja
19.47

U Trogiru i u Starom Gradu na Hvaru poplavljene rive

Zbog plime, na području Trogira u utorak poslijepodne more je poplavilo rivu i staru gradsku jezgru te dio predgrađa Pasika, a poplavljena je i riva u Starom Gradu na Hvaru te donji dio tog grada. 

Plima je na trogirskom području danas bila ekstremna te se more nakon 15 sati prelijevalo na rivu i staru gradsku jezgru te na dio predgrađa Pasika, rekli su za Hinu u trogirskome Dobrovoljnome vatrogasnom društvu (DVD). Dodali su kako je voda u staroj gradskoj jezgri ušla i u neke podrume.

Interveniralo je desetak vatrogasaca, koji su pokušavali ispumpavanjem smanjiti količinu vode. Kako su rekli u DVD-u, vatrogasci su se predvečer povukli s poplavljenog terena jer ispumpavanje nije pomoglo budući da je riječ o većoj količini vode koja  će se povući s plimom.

 Po njihovim procjenama, voda bi mogla ostati cijelu noć na poplavljenom dijelu Trogira ako se plima ne bude povlačila.

Plima je poplavila rivu u Starom Gradu na Hvaru i donji dio tog grada, a vatrogasci su nemoćno pokušavali poboljšati stanje jer se radio većim količinama izlivene vode, izvijestili u DVD-u Stari Grad. I večeras je plima i voda će ostati dok se ona ne počne smanjivati, rekli su vatrogasci.

Olujno nevrijeme praćeno jakim jugom zahvatilo je danas priobalne županije, poplavljene su rive i ceste te je bio niz vatrogasnih intervencija uslijed odrona i poplava. Zbog olujnog vjetra zatvorene su brojne ceste diljem zemlje, a u prekidu je bila većina trajektnih i katamaranskih linija. Neki otoci i dalje su odsječeni od kopna.

18.51

Ravnateljstvo civilne zaštite: Brojne intervencije zbog nevremena u više županija

Ravnateljstvo civilne zaštite izvijestilo je o posljedicama olujnog nevremena koje su u priobalnim županijama u srijedu zahtijevale vatrogasne intervencije uslijed odrona i poplava, a zbog olujnog vjetra zatvorene su brojne ceste diljem zemlje te prekinute neke trajektne linije.

Županijski centar civilne zaštite Šibensko-kninske županije zaprimio je tijekom dana nekoliko dojava vezanih uz nepovoljne vremenske prilike. Radilo se o padu stabala na cestu, poplavljenim prometnicama, začepljenim odvodnim šahtovima, manjim odronima kamenja na prometnicama te jedan poziv vezan uz ispumpavanje objekta. Dojave su se odnosile i na porast razine mora u šibenskom Docu, koji je za sada uzrokovao plavljenje prometnice bez ugroze objekata.

U Zadarskoj županiji zbog velike plime otrgnuta je veća brodica s lučkoga veza, o čemu je obaviještena Lučka kapetanija Zadar. Brodica je dopremljena do luke i nije bilo štete.

ŽC 112 Dubrovnik također je primio više poziva vezanih za kamenja i grane po prometnicama i u vezi prodora razine mora u prizemlje dviju kuća. Od vatrogasaca DVD-a Ston zatražene su vreće s pijeskom, kako bi se spriječilo daljnje prodiranje morske vode.

U Istarskoj županiji nekoliko je primljenih dojava vezanih uz pad stabala na cestu i odrone kamenja. Dvije dojave odnosile su se na veću količinu vode po cestama Pule i Vodnjana. Bez opskrbe električnom energijom bila su mjesta na području Općine Gračišće.

Olujno jugo koje je puhalo na području Splitsko-dalmatinske županije uzrokovalo je pad stabala na DC8 i lokalnim prometnicama, dok je nekoliko grana stabala palo i na vozila na području grada Splita. Od 13 sati sati voda i more počeli su ulaziti u podrume kuća i poslovnih prostora na području Omiša, Segeta i Kaštel Sućurca. U Omišu se rijeka Cetina izlila na dio grada - Punta, Smokvica, dio Priko. Od 14,45 sati zatvorena je cesta LC6166 Omiš-Kučiće.

Slično je bilo i u Primorsko-goranskoj županiji, gdje je tijekom dana na području Rijeke i okolice zbog olujnog vjetra ŽC 112 Rijeka zaprimio nekoliko dojava o srušenim stablima. Na intervenciji su bili vatrogasci JVP Rijeka, ozlijeđenih osoba nema. DVD Rab imao je u srijedu ujutro dvije intervencije: ispumpavanje mora u centru mjesta Raba (Stari grad i Trg) i privezivanje broda na Palitu.

Zbog nevremena, u prekidu su trajektne linije Stinica – Mišnjak, Brestova – Porozina i Lopar – Valbiska, katamaranske linije Mali Lošinj – Cres – Rijeka i Novalja – Rab – Rijeka te brodska linija Mali Lošinj - Unije – Susak.

Zbog olujnog vjetra, A6 Rijeka-Zagreb između čvorova Delnice i Kikovica otvorena je samo za osobna vozila; na autocesti A7 između čvorova Draga i Šmrika zabrana je za I. skupinu vozila, a na Jadranskoj magistrali (DC8) između Bakra i Senja, Krčkom mostu kao i na dionici ceste čvor Križišće-(A7)-Križišće (DC501), lokalnoj cesti Kraljevica (DC8)-čvor Križišće (A7) i dodatno za II. skupina vozila.

Zimski uvjeti proglašeni su na svim cestama Delnica i Čabra kao i na A6 između Bosiljeva II. – Kikovice i DC3 između Vrbovskog i Kikovice.

Sve žurne službe, lokalna komunalna poduzeća i cestovne službe upućene su na teren i rade na sanaciji štete. Djelatnici Ravnateljstva civilne zaštite u suradnji s čelnicima jedinica lokalne samouprave kontinuirano prate situaciju te će, u slučaju potrebe, poduzimati daljnje mjere.

18.24

U Splitu poplavljene ceste, otežan promet

Split i okolicu pogodilo je u utorak jako kišno nevrijeme, a zbog dizanja razine mora uslijed niskog atmosferskog tlaka poplavljene su ceste zbog čega je ponegdje bio otežan promet.

Većina poziva koje su uznemireni građani uputili vatrogascima odnosila su se na stajaću vodu na cestama te izlijevanje mora koje je zabilježeno u Trogiru u blizini starog čiovskog mosta gdje je dionica od 150 metara ceste i zatvorena.

U jutarnjim satima na cesti iz mjesta Dubci u općini Zadvarje prema Splitu na dvije je kolničke trake palo stablo kojeg su naposljetku uklonili vatrogasci koji su i u splitskom Nazorovom prilazu micali stablo koje je palo na osobno vozilo.

Voda na prometnicama i ulicama zabilježena je i u Starigradu, Jelsi i Milni na Hvaru kao i na otoku Braču.

Prema riječima Rade Popadića iz Crometeo, udruge koja okuplja hrvatske amatere meteorologe, cijela je Dalmacija u središtu jesenske Genovske ciklone.

"Do 17 sati dvije se postaje ističu po broju oborina na dnevnoj bazi, i to postaja Roglići na Biokovu, gdje je palo 103 litara po četvornom metru, u Vrgorcu i Biteliću kod Hrvaca zabilježeno je 90 litara kiše po četvornom metru, a situacija u Splitu je različita. I dok je na istoku grada palo desetak litara kiše po kvadratu, na zapadu je zabilježeno 20“, ističe Popadić.

Zbog nepovoljnih su vremenskih uvjeta, prema izvješću HAK-a, u prekidu su katamaranske linije Vis - Split, Jelsa - Bol - Split, brodska linija Ubli - Vela Luka - Hvar - Split i trajektne Ubli - Vela Luka - Split, Split - Vela Luka - Ubli sa polaskom iz Splita u 5 sati, Vis-Split kao i brzobrodske linije s polaskom iz Milne za Split preko Rogača, s polaskom iz Splita za Rogač te polaskom iz Rogača za Split u 15,30 sati i ona s polaskom iz Splita za Rogač i Milnu.

U prekidu su i brodska linija Komiža-Biševo, katamaranska linija Korčula-Hvar-Split, trajektna linija Sućuraj- Drvenik kao i trajektna linija 638 Sumartin-Makarska.

Zbog izrazito nepovoljnih vremenskih uvjeta na srednjem i sjevernom Jadranu brod "Marko Polo" će na međunarodnoj liniji L053 Split - Ancona umjesto večeras u 19:45 isploviti iz Ancone sutra u 6:30 sati. Ukrcaj putnika i vozila biti će u predviđeno vrijeme. Dolazak broda u luku Split je u 15 sati, javlja HAK.

17.55

Poplavili dijelovi Šibenika, najgore opet u Docu

Zbog kiše koja pada od ponedjeljka kasno navečer do sredine utorka, poplavili su dijelovi Šibenika i druga mjesta duž Šibenske rivijere, a ponovno je najgore prošao stari dio grada Dolac, čiji se stanovnici godinama bore s poplavama za svake obilnije kiše i nevremena. 

Prema informacijama Centra 112 Šibensko-kninske županije, podigla se razina mora, koje je poplavilo šibensku rivu, a najgore je prošao stari dio grada Dolac.

Iz Županijskog centra 112 rekli su kako su imali nekoliko dojava te da se ništa se ne može učiniti, nego pričekati da se more povuče.

Dolčani su rekli kako su danas iz svojih uglavnom ugostiteljskih objekata te iz stanova sami ispumpavali vodu i postavljali tzv. zečje nasipe, a pod vodom su se našli novopodignuti zidovi te automobili koji su teže prolazili tim dijelom grada.

Također su rekli kako poplave očekuju posljednja četiri dana te da su se dosad one događale uglavnom noću.

„Zečji nasipi su naša stvarnost“, rekla je je jedna od stanovnica šibenskog Doca.

Osim Šibenika, zbog veće količine oborina, na području Šibensko-kninske županije poplavile su rive i obližnje prizemnice u Jezerima, gdje su na intervenciju izašli i članovi DVD-a iz Tisnoga. Poplavljene su i rive Zatona i Rogoznice. 

Državni hidrometeorološki zavod najavljuje i za srijedu moguće poplave riva zbog obilne kiše, te lokalno moguće bujične i urbane poplave. Očekivane količine oborina kreću se od 70 do 100 milimetara.

17.33

Omiš: Izlila se Cetina i poplavila dio staroga grada

Zbog obilnih oborina, nabujala je rijeka Cetina, koja se u utorak poslijepodne izlila kod Omiša i poplavila dio staroga grada, gdje 20 vatrogasaca ispumpava vodu, izvijestili su iz Dobrovoljnoga vatrogasnog društva iz Omiša.

"Primili smo dojavu u 14,05 da se Cetina izlila na predjelu Smokvice u starom dijelu grada pa je na teren izašlo 20 vatrogasaca koji pumpama uklanjaju vodu", rekli su za Hinu u omiškome DVD-u.

Voda je prodrla i u neke podrume u tom dijelu Omiša.

Zbog vode na  kolniku, kako je javio HAK,  prekinut je promet na cesti Omiš - Kučiće.

Komentari 46