Obavijesti

News

Komentari 35

Kaos kraj Vrgorca: 'Zbog EU sad ne možemo do naše crkve'

Kaos kraj Vrgorca: 'Zbog EU sad ne možemo do naše crkve'
3

Prema propisanim granicama, Mijaca i Jabuka su djelomično u BiH, a djelomično u Hrvatskoj. Policija zaustavlja mještane na pograničnom prijelazu i ne mogu dalje

VIDEO

Ne daj Bože da netko umre iz Jabuke, trebat će mu više papira nego Sanaderu da ide u zatvor. S mrtvima će, umjesto dva kilometra, trebati okolnim putevima više od pedeset za opet doći u Mijace gdje je groblje i za nas i  za one iz Jabuke. A ono je iza ugla, rekao je Ante Ivandić iz Mijaca, mjesta na granici s BiH, koje muku muči s pograničnim iskaznicama.

Tvrda pravila: Svakodnevica se pretvorila u noćnu moru

U nedjeljno jutro zvona sa zvonika crkve Velike Gospe u Mijaci kraj Vrgorca pozivala su vjernike na misu. No u crkvi smo ih zatekli tek troje. Tvrđa primjena pograničnog sporazuma s BiH od ulaska Hrvatske u EU pretvorila je svakodnevicu mještanima Mijaca u Hrvatskoj i Jabuke u BiH, stoljećima vezanih naselja, u noćnu moru. 

Niti mi možemo k njima niti oni k nama. Morali bismo ići do pedesetak kilometara udaljenog graničnog prijelazaOrahovlje što je suludo, ljutito će stanovnici Mijaca

Prema propisanim granicama, oba mjesta su djelomično u jednoj, a djelomično u drugoj zemlji. Vrgoračka policija zaustavlja mještane Jabuke iz BiH na pograničnom prijelazu u Mijacima Donjim ne dopustivši im da odu do stotinjak metara udaljene crkve. Unatoč tome što su iz druge zemlje, stanovnicima Jabuke crkva je u Mijacima, baš kao i groblje.

- Nažalost, ne mogu do nje jer nemaju pogranične iskaznice - objasnili su policajci.

- Niti mi možemo k njima niti oni k nama. Morali bismo ići do pedesetak kilometara udaljenog graničnog prijelaza Orahovlje što je suludo - ljutito će stanovnici Mijaca u kojima živi pedesetak ljudi.

Naime, za dobiti pograničnu iskaznicu potrebno je imati prebivalište godinu dana na tom području. No većina stanovnika ovih naselja davno se iselila bliže moru. U rodni kraj dolaze tek vikendom posjetiti roditelje. Ako žele otići na groblje, moraju imati propusnice, no njih ne mogu izvaditi jer ovdje više ne žive.

'Kad idem na njivu, moja žena ne može sa mnom'

- Zamislite, ja živim s obitelji u Makarskoj, prijavljen sam u Mijacima i imam pograničnu iskaznicu. Moja supruga je prijavljena u Makarskoj i nema iskaznicu. I sad kad idem na njivu, koja je katastarski u BiH, ona ne može sa mnom. Pa tko je tu lud - pita se Vinko Roso, koji je kraj stare kuće s druge strane ceste sagradio novu, koja se po starim katastarskim mapama nalazi u BiH.

Kazna i do 10.000 kuna

Pokuša li netko ilegalno prijeći granicu, a policija ga u tome uhvati, platit će kaznu između 2000 i 10.000 kuna.

- Svi ovi policajci znaju da su tu preko naše njive i vinogradi koje ne možemo obrađivati samo zato što nemamo iskaznice - kaže Milan Roso.

Mještani se žale da ih se nemilosrdno kažnjava išli oni na njivu ili u trgovinu, zbog čega moraju krenuti pravim putem.

- Lupaju nam kazne i kad idemo u dva kilometra udaljeni Vojnić po kruh. Onda moramo ići okolnim putevima, preko Miline Zaside i Stilja do 25 kilometara udaljenog Vrgorca. I sve to zbog jednog kruha! - požalio se Alen Roso.

Ogorčeni mještani obratili su se ministarstvu u Zagrebu, ali tamo im je rečeno kako bi policija trebala biti popustljiva dok dvije države ne riješe problem administrativno.

Policija bez milosti: Već napisali 50-ak kazni

Policija, tvrde, nema milosti, napisala je već 50-ak kazni i stoga su u nedjelju odlučili organizirati prosvjed ispred crkve. No do crkve nisu mogli doći jer nisu imali propusnice.

I vrgorački gradski vijećnici navodno namjeravaju poslati otvoreno pismo ministru Ranku Ostojiću i skrenuti mu pozornost na problem.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 35
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.