Obavijesti

News

Komentari 97

Neredi u Brazilu: Prosvjednici prebili policajca i konja. Oglasio se Lula: To su fanatični fašisti!

Neredi u Brazilu: Prosvjednici prebili policajca i konja. Oglasio se Lula: To su fanatični fašisti!
18

Incidenti, koji su podsjetili na invaziju američkog Capitola 6. siječnja, dolaze samo tjedan dana nakon što je ljevičarski predsjednik Luiz Inácio Lula da Silva položio prisegu 1. siječnja

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Live
Sortiranje događaja
6.08

Bolsonarova stranka osudila upad u Kongres

Stranka bivšeg brazilskog predsjednika Jaira Bolsonara osudila je napad na zgradu Nacionalnog kongresa i druge vladine objekte u glavnom gradu Braziliji.

"Danas je tužan dan za brazilsku naciju", rekao je čelnik Bolsonarove Liberalne stranke (PL) Valdemar Costa Neto u videu objavljenom u nedjelju. "Današnji događaji u Braziliji su sramota za sve nas, oni ne predstavljaju našu stranku, oni ne predstavljaju Bolsonara." "Podržavamo uredne prosvjede. Današnji postupci su sramota."

Prethodno su bijesni pristaše Bolsonara upali u Kongres, Vrhovni sud i predsjedničku palaču Planalto u Braziliji.

Prošlog listopada bivši desničarski predsjednik Bolsonaro izgubio je od ljevičarskog predsjednika Luiza Inacia Lule da Silve u drugom krugu izbora i napustio dužnost na prijelazu godine.

Svoj izborni poraz nikada nije eksplicitno priznao.

23.37

Policija polako preuzima kontrolu nad prosvjedima

CNN Brasil prikazao je u programu uživo slike policije koja privodi desetke prosvjednika u žutim majicama. Čini se da je zgrada ispražnjena od prosvjednika te da je situacija sada pod kontrolom policije.

Također je prikazano kako policija odvodi mnoštvo uhićenih prosvjednika u autobuse, a interventna policija istražuje palaču. Nekim prosvjednicima su ruke vezane na leđima.

23.08

SAD osudio nerede u Brazilu

Oglasila se i Bijela kuća koja osuđuje nasilje u Braziliji. Savjetnik Bijele kuće za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan osudio je nasilje koje su počinili Bolsonarovi pristaše nakon što su upali u nekoliko zgrada savezne vlade.

- Sjedinjene Države osuđuju svaki pokušaj potkopavanja demokracije u Brazilu. Predsjednik Biden pomno prati situaciju i naša potpora brazilskim demokratskim institucijama je nepokolebljiva. Brazilsku demokraciju neće uzdrmati nasilje - napisao je Sullivan na Twitteru.

Glasnogovornik Vijeća za nacionalnu sigurnost rekao je da je Biden upoznat sa situacijom i da će nastaviti primati brifinge. Američki državni tajnik Antony Blinken također se oglasio, rekavši da SAD poziva na trenutni prekid nasilja.

22.59

Blinken:  Osuđujemo današnje napade

Američki državni tajnik Antony Blinken također se oglasio, rekavši da SAD poziva na trenutni prekid nasilja.

- Osuđujemo današnje napade na brazilsko predsjedništvo, Kongres i Vrhovni sud. Korištenje nasilja za napad na demokratske institucije uvijek je neprihvatljivo. Pridružujemo se  u pozivanju na trenutni prekid ovih radnji - napisao je Blinken.

22.55

Bijela kuća osuđuje nasilje u Braziliji, Biden pomno prati situaciju

Savjetnik Bijele kuće za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan osudio je nasilje u glavnom gradu Brazila koje su počinili Bolsonarovi pristaše nakon što su upali u nekoliko zgrada savezne vlade. 

- Sjedinjene Države osuđuju svaki pokušaj potkopavanja demokracije u Brazilu. Predsjednik Biden pomno prati situaciju i naša potpora brazilskim demokratskim institucijama je nepokolebljiva. Brazilska demokracija neće biti uzdrmana nasiljem - objavio je Sullivan na Twitteru . 

Glasnogovornik Vijeća za nacionalnu sigurnost rekao je da je Biden upoznat sa situacijom i da će nastaviti primati brifinge. 

Komentari 97