Obavijesti

News

Komentari 186

Francuska je poput ratne zone, Macron najavio nove mjere! Spalili 2000 auta, 4000 zgrada

Francuska je poput ratne zone, Macron najavio nove mjere! Spalili 2000 auta, 4000 zgrada
13

Francuski predsjednik Emmanuel Macron sazvao je hitan krizni sastanak zbog nasilnih sukoba i nereda koji su zahvatili Francusku nakon što je policajac ubio dječaka (17)

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Live
Sortiranje događaja
15.30

Oglasio se i francuski predsjednik Macron. Rekao je kako nije proglasio izvanredno stanje, ali kako je trenutna situacija neprihvatljiva i da je najoštrije osuđuje.

Najavio je niz mjera i prijedloga usmjerenih protiv nasilja. Rekao je i kako bi roditelji trebali 'držati djecu podalje od nereda, odnosno ne bi ih trebali puštati u večernjim satima na ulice'.

Sav tramvajski i autobusni promet u Île-de-Franceu regiji koja uključuje Pariz - bit će obustavljen svaku večer nakon 21 sat do daljnjeg, objavila je lokalna prometna uprava.

Macron je također najavio da će na ulice poslati još više policajaca.

Gradonačelnik Nanterrea Patrick Jarry danas se nakon sastanka s francuskom premijerkom i članovima vlade obratio novinarima. Kaže kako će se Nahel pokopati u subotu.

Kaže kako trenutno nema plan uvesti policijski sat, ali da je prioritet deeskalacija nasilja.

 

 

KAO DA JE RAT

U neredima koji potresaju Francusku treću noć zaredom uhićeno je preko osamsto ljudi, ozlijeđeno je više od dvjesto policajaca. Oštećeno je oko petsto zgrada, a spaljeno oko dvije tisuće automobila! Opljačkane su trgovine, podmetnuto je gotovo četiri tisuće požara! Francuska je rasporedila 40.000 policajaca diljem zemlje, ali to nije pomoglo. Neredi su počeli, podsjećamo, u utorak, nakon što je policajac usmrtio 17-godišnjeg mladića alžirsko-marokanskog podrijetla, Nahela M, koji se automobilom pokušao odvesti kad su ga policajci zaustavili. 

24sata
13.10

U neredima oštećena fasada vodenog centra u kojem će se 2024. održati olimpijska plivačka natjecanja

Fasada pariškog vodenog centra u kojem će se 2024. održati olimpijska plivačka natjecanja oštećena je u neredima koji su tijekom noći pogodili glavni grad Francuske, priopćila je u petak tvrtka zadužena za infrastrukturu Igara.

"Zapaljeni su autobusi parkirani u blizini gradilišta vodenog centra Aubervilliers", rekao je SOLIDEO Reutersu. "Fasada zgrade je zbog toga pretrpjela vrlo mala oštećenja."

SOLIDEO je rekao da razmatra poduzimanje dodatnih sigurnosnih mjera na svim olimpijskim gradilištima kako bi se spriječila daljnja šteta.

Policija je tijekom noći uhitila 667 osoba diljem zemlje nakon što je nasilje izbilo i u Marseilleu, Lyonu, Pauu, Toulouseu i Lilleu u trećoj noći prosvjeda koji su izbili nakon što je policija u utorak ubila 17-godišnjaka alžirsko-marokanskog podrijetla u akciji zaustavljanja prometa.

10.32

Izvanredno stanje?

Francuski predsjednik Emmanuel Macron sazvat će svoj kabinet na drugi krizni sastanak u dva dana nakon golemih nereda koji su izbili diljem zemlje. Sastanak će se odvijati u trenucima kad desni i krajnje desni političari zahtijevaju proglašenje izvanrednog stanja.

Izvanredno stanje daje posebne ovlasti vlastima kada se smatra da su institucije zemlje "pod prijetnjom".

To omogućuje vladi da uvede policijski sat, zabrani okupljanja i javne događaje.

Izvanredno stanje proglasio je predsjednik Jacques Chirac tijekom nereda u predgrađima 2005. godine. Tada je ta mjera proglašena prvi put u 50 godina.

9.50

Najmanje 667 osoba je uhićenog nakon treće noći prosvjeda u Francuskoj, rekao je ministar unutarnjih poslova Minister Gérald Darmanin. 

Društvenim mrežama proširile su se i snimke zapaljenog gradilišta olimpijskog bazena u Parizu. Bazen se gradi za potrebe održavanja Olimpijskih igara sljedeće godine. 

Gradonačelnica Pariza Anne Hidalgo će uskoro održati krizni sastanak zbog nereda u glavnom gradu Francuske, javlja Le Parisien.

Komentari 186