Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
45 komentara

Na njih pucali pravim mecima, oni su se branili kišobranima...

Policija je u utorak ispalila suzavac na protuvladine prosvjednike u Hong Kongu, a u jednog od prosvjednika ispaljen je pravi metak. Sve se to događa dok ostatak Kine slavi nacionalni praznik.

Foto: Reuters/PIXSELL
45 komentara

Prosvjedi u Hong Kongu ponovno su postali nasilni, a CNN javlja kako policajac ispalio pravi metak u prosvjednika.

POGLEDAJTE VIDEO:

Prosvjednici na policiju bacaju molotovljeve koktele, cigle i kamenje. Jedan od prosvjednika je upucan u prsa u kvartu Tsuen Wan, piše više svjetskih medija. Postoji i snimka muškarca kako leži na podu, ali i video trenutka okršaja s pravim mecima.

U isto vrijeme, policija tjera i uhićuje ljude diljem grada te ispaljuje gumene metke na prosvjednike koji se brane kišobranima. Cijela linija podzemne željeznice Tsuen Wan je u blokadi.

Protests as Hong Kong marks the 70th anniversary of the founding of the People's Republic of China | Autor: TYRONE SIU/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL Foto: TYRONE SIU/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL

Deseci tisuća prosvjednika oglušilo se na policijsku zabranu i marširalo ulicama pozivajući čelnicu Carrie Lam da odgovori na njihove zahtjeve za reformama. 

Njihova ljutnja usmjerena je i na Peking koji je golemom vojnom paradom proslavio 70. godišnjicu uspostave Narodne Republike Kine.

Zbog očekivanih nemira zatvoreno je više od pola stanica podzemne željeznice i veći trgovački centri. Povećana je prisutnost policajaca na ulicama.  Mnogi stanovnici Hong Konga vjeruju da se Peking miješa u hongkonška pitanja. 

Protests as Hong Kong marks the 70th anniversary of the founding of the People's Republic of China | Autor: ATHIT PERAWONGMETHA/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL Foto: ATHIT PERAWONGMETHA/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL

"Borimo se za slobodu i demokraciju koju bismo trebali imati jer se Komunistička partija ne drži obećanja o davanju općeg prava glasa", rekao je 30-godišnji prosvjednik Ramon. 

"Žele nam uzeti slobodu okupljanja i govora, a policijsko brutalno postupanje ima podršku vladajuće stranke", dodao je. 

Prosvjedi u Hong Kongu započeli su 6. lipnja zbog kontroverznog zakona o izručenju u Kinu. 

Protests as Hong Kong marks the 70th anniversary of the founding of the People's Republic of China | Autor: TYRONE SIU/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL Foto: TYRONE SIU/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL

Lam je ranije u rujnu službeno povukla zakon, ali nije suzbila ljutnju jer sada mnogi traže neovisnu istragu policijskog nasilja i izbornu reformu. 

Stotine prosvjednika uhićeni su od lipnja. 

Protests as Hong Kong marks the 70th anniversary of the founding of the People's Republic of China | Autor: JORGE SILVA/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL Foto: JORGE SILVA/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL

"Zakon o izručenju bio je samo okidač, ali način na koji vladaju čini nas još bijesnijima. Ljut sam na pekinšku vladu jer sve kontroliraju. Hongkonška vlada je pod njihovom kontrolom", rekao je prosvjednik Chan. 

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message