Obavijesti

News

Komentari 15

Kaos u Sarajevu: Nakon struje na tri sata su isključili i plin

Kaos u Sarajevu: Nakon struje na tri sata su isključili i plin
3

Zbog dugova su u sukobu Elektroprivreda i Gradski vodovod čijoj je upravnoj zgradi također isključivana struja, a struja je isključena i Olimpijskoj dvorani "Zetra"

VIDEO

Mnogi koji su preživjeli opsadu Sarajeva tvrde da je stanje u gradu proteklih dana slično tome. Županija je u financijskom kolapsu, što se već počelo odražavati na gotovo sve. U sukobu su i kompanije u vlasništvu različitih razina vlasti.

Tako je 'Elektroprivreda BiH' koja je na razini FBiH u ponedjeljak zbog ukupnog duga od 3,9 milijuna maraka (oko 14,8 milijuna kuna) isključila struju Gradskom prometnom poduzeću GRAS, što je izazvalo potpuni kolaps u glavnom gradu BiH. Tramvajski i trolejbuski promet usred dana je u potpunosti obustavljen, a tek poslije podne struja je uključena nakratko da se vozila maknu s ulice. 

Elektroprivreda je dala ultimatum GRAS-u da neće pustiti struju dok ne uplate tekući dug od 160.000 maraka (oko 600.000 kuna), a ostatak duga su dogovorili isplatiti u 16 rata. GRAS  je uspio pronaći sredstva i u utorak ujutro uplatiti dio duga, pa su tramvaji i trolejbusi u utorak u 10:45 krenuli, ali nitko ne zna do kada, jer kompanija i Županija Sarajevo nemaju novca. 

U sukobu su Elektroprivreda i Gradski vodovod

Zbog dugova su u sukobu Elektroprivreda i Gradski vodovod čijoj je upravnoj zgradi također nekoliko puta isključivana struja, a aktivna je prijetnja da će struju isključiti i postrojenjima za vodoopskrbu što bi dodatno otežalo vodoopskrbu, s obzirom da veći dio Sarajeva nakon ponoći pa do ujutro nema vodu usljed redukcija zbog gubitka u dotrajalom vodosustavu. 

Već je nekoliko puta isključena struja Olimpijskoj dvorani 'Zetra' u vlasništvu tvrtke u državnom vlasništvu 'ZOI 84', a u ponedjeljak je struja isključena cijeloj tvrtki čiji su radnici u štrajku. Nije izvjesno ni da li će se moći održati koncert Severine najavljen za 12. listopada u Zetri, s obzirom da dug nije plaćen, a tvrtka ZOI 84 nema novca ni za isplatu plaća pa razmišljaju da upravnu zgradu stave pod hipoteku kako bi isplatili svoje radnike. 

Obustavili isporuku plina

Došlo je i do sukoba na razini "BH Gas" - "Sarajevogas", pa je u utorak ujutro državna tvrtka koja isporučuje plin županijskoj, obustavila isporuku pa je Sarajevo na tri sata ostalo i bez prirodnog plina. Isporuka je obustavljena zbog nepodmirenih obaveza Sarajevogasa prema BH Gasu u iznosu 39,5 milijuna KM (oko 150 milijuna kuna), a iz Sarajevostana za sve krive gradske 'Toplane' koje njima duguju 80 milijuna KM (oko 300 milijuna kuna). 

- Isključiti struju, isključiti vodu, plin, po meni je ravno terorističkom činu! Tko ima hrabrosti i po čijem nalogu se to odvija? To je produkt demokracije koja je prešla u anarhiju - kazao je premijer Sarajevske županije, Suad Zeljković.

>>> Tramvaji i trolejbusi u Sarajevu ne voze jer nisu platili struju

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 15
VIDEO

Užas u Londonu: Zabio se u kuću pa izašao i sjekao ljude mačem! Među ozlijeđenima i policajci
OPSADNO STANJE

Užas u Londonu: Zabio se u kuću pa izašao i sjekao ljude mačem! Među ozlijeđenima i policajci

Muškarac se prvo autom zabio u jednu kuću, zatim je počeo napadati ljude koji su čekali metro na stanici na sjeveroistoku Londona. Policija je objavila da je više ozlijeđenih, a napadača su uhitili

VIDEO Sutra slavimo Bljesak: Četnici se nisu ni snašli, a već su bježali. Zbrisao im je i general
POTUČENI DO NOGU

VIDEO Sutra slavimo Bljesak: Četnici se nisu ni snašli, a već su bježali. Zbrisao im je i general

U 31 sat četnici su potučeni u vojno-redarstvenoj akciji Bljesak koja je počela 1. svibnja 1995. Oslobođena su okupirana područja zapadne Slavonije, a srbočetnici su zbrisali u Bosnu preko mosta kod Stare Gradiške zajedno sa svojim zapovjednikom. U akciji su poginula 42 pripadnika vojske i policije
Snimka kod Mljeta: Uplašila ih peraja! Pitali smo stručnjake radi li se o velikoj bijeloj psini
POGLEDAJTE VIDEO

Snimka kod Mljeta: Uplašila ih peraja! Pitali smo stručnjake radi li se o velikoj bijeloj psini

Velika peraja kod Mljeta prestrašila je ribare. Odmah su pomislili da se u Jadranu kupa velika bijela psina, ali stručnjak je zaključio da ipak nije ta vrsta u pitanju.