Obavijesti

News

Komentari 118

Kaos u SDP-u: Izabrali su nove šefove, a članstvo im se rasipa

Kaos u SDP-u: Izabrali su nove šefove, a članstvo im se rasipa

SDP je održao unutarstranačke izbore na kojima je članstvo biralo vodstva u svim lokalnim organizacijama. U Zagrebu i Šibensko - kninskoj moraju održati i drugi krug izbora

VIDEO

U subotu je održan prvi krug unutarstranačkih izbora u SDP-u na kojem su birana vodstva u svim lokalnim organizacijama, što je statutarna obaveza jer se u roku od šest mjeseci od održavanja lokalnih izbora u Hrvatskoj moraju održati i stranački.

Na biračkim mjestima u SDP-ovim lokalnim organizacijama, od općinskih preko gradskih do županijskih birala su se nova vodstva, a s obzirom na nedavne unutarstranačke turbulencije mnoge organizacije su dobile novo čelništvo, predsjednike i druga tijela. Među njima su i veliki gradovi poput Zagreba ili Rijeke, u kojima bi se u drugom krugu trebali izabrati predsjednici. Favorit centrale na Iblerovu trgu za šefa zagrebačkog SDP-a je Viktor Gotovac, profesor radnog prava na Pravnom fakultetu, koji je bio bio čelnik Bandićevog gradskog Etičkog povjerenstva. Izbori su i svojevrsni referendum o predsjedniku stranke Peđi Grbinu koji je radikalnim potezima, poput raspuštanja organizacija, ali i isključivanja tisuće članova iz stranke izazvao turbulencije. U brojnim se sredinama, pogotovo u Slavoniji gdje SDP loše kotira, nitko nije kandidirao za vodeće funkcije u svojim organizacijama što će vjerojatno dovesti i do njihova gašenja. U splitskom SDP-u je ovaj tjedan iz stranke izašlo 80 članova, a predsjednik županijske organizacije Ranko Ostojić podnio ostavku zbog spora oko plaćanja članarine njegova protukandidata za županijsku organizaciju Nikše Peronje. Oni koji su napustili stranku razmišljaju o osnivanju nove socijaldemokratske stranke.

Predsjednik SDP-a u Zagrebu birat će se u drugom krugu između Gotovca i Mišića.

VIDEO Incident u Saboru: 'Želim reći nešto o LGBT pravima. Ne mogu? Izbacite me, sramite se!'
VIDEO Incident u Saboru: 'Želim reći nešto o LGBT pravima. Ne mogu? Izbacite me, sramite se!'

Viktor Gotovac očekuje da će SDP u gradu Zagrebu biti novi, bolji, snažniji i da će osvojiti vlast u glavnom gradu i Hrvatskoj.

Gotovac, koji slovi kao favorit aktualnog vodstva središnjice na Iblerovu trgu izjavio je po objavi rezultata: "Mislim da su drugarice i drugovi SDP-ovci jasno pokazali da žele nove ideje, nove ljude i pošteniji rad i očekujem da u drugom krugu upravo to i ostvarimo".

Drugoplasirani Matej Mišić smatra da će članice i članovi zagrebačkog SDP-a u drugome krugu iduće subote donijeti najbolju odluku i očekuje pobjedu.

"SDP je stranka s ljudima, s idejama i vjerujem da ćemo ponovno pronaći svoju poziciju u Gradu Zagrebu u kojem smo zbog određenih grešaka u prošlosti izgubili dobar dio povjerenja. Raspuštanje organizacije nije bila odluka koja nam je pomogla na posljednjim lokalnim izborima, ali moramo se okrenuti budućnosti", istaknuo je Mišić, koji se smatra kandidatom struje Davora Bernardića.

U prvom krugu izabrani su predsjednici gradskih organizacija pa je tako novi predsjednik SDP-a u Rijeci postao riječki gradonačelnik Marko Filipović, u Osijeku Milan Blagojević, a u Splitu Damir Barbir.

Ostojić i Hajdaš Dončić ostaju na čelu u županijama

Nakon prvog kruga unutarstranačkih izbora predsjednik SDP-a u Splitsko-dalmatinskoj županiji ostaje Ranko Ostojić, a u Krapinsko-zagorskoj županiji ostaje Siniša Hajdaš Dončić.

Afera Žalac nije koštala HDZ: I dalje uvjerljivo prvi, Možemo u padu, Milanović gubi potporu
Afera Žalac nije koštala HDZ: I dalje uvjerljivo prvi, Možemo u padu, Milanović gubi potporu

Predsjednik SDP-a u Zagrebačkoj županiji i dalje će biti Mihael Zmajlović, u Varaždinskoj županiji saborska zastupnica Barbara Antolić Vupora, u Istarskoj županiji gradonačelnik Umaga Vili Bassanese, u Požeško-slavonskoj Mitar Obradović, a u Sisačko-moslavačkoj županiji Kristina Ikić Baniček.

Novoizabrani predsjednici županijskih organizacija su Ivica Lukanović u Primorsko-goranskoj županiji, Jure Zubčić u Zadarskoj županiji, gradonačelnik Ploča Mišo Krstičević u Dubrovačko-neretvanskoj županiji i Krešimir Čulinović u Ličko-senjskoj županiji.

Novi predsjednici su i Mario Vučinić u Brodsko-posavskoj županiji, Sanja Bježančević u Osječko-baranjskoj županiji, Goran Heffer u Vukovarsko-srijemskoj županiji, Tomislav Golubić u Koprivničko-križevačkoj županiji i Dalibor Domitrović u Karlovačkoj županiji.

U drugom krugu birat će se i predsjednik u Šibensko-kninskoj županiji između Karla Klarina i Ivana Rajić.

Izbori za vodstvo SDP-a Međimurske županijske su odgođeni zbog ponavljanja lokalnih izbora u toj županiji u nedjelju, 28. studenoga.

Izbori u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji su također odgođeni.

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 118
VIDEO

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag
Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka
VIDEO: CURICA NESTALA U SRBIJI

Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka

BANJSKO POLJE, SRBIJA - Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag. Roditelji djevojčice ponovno su pozvani u policijsku postaju, ali za sada još nema informacija je li to povezano s kopanjem zemljišta oko kuće gdje je malena Danka nestala.