Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
44 komentara

Karamarku prihvatili tužbu, ali Povjerenstvu ostaju ovlasti?!

Donijeli su odluku u slučaju Tomislava Karamarka, ali će objava biti tek u petak. Postoji bojazan da će tom odlukom Ustavni sud spasiti Andreja Plenkovića i ostale političare od neugodnih odluka Povjerenstva

Foto: Robert Anic/PIXSELL
44 komentara

Sudbina Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa i njihovih ovlasti u rukama je Ustavnog suda i njihove odluke koja je donesena, ali još nije objavljena. Kako saznajemo, Ustavni sud je prihvatio tužbu Tomislava Karamarka koju je podnio protiv odluke Povjerenstva koje je utvrdilo da je u sukobu interesa i da je prekršio načela djelovanja dužnosnika u aferi Konzultantica. Radi se o tome da je njegova supruga Ana radila za Josipa Petrovića koji je istodobno bio lobist MOL-a, a Karamarko se zalagao za nagodbu s njima oko Ine. Zbog toga je pala i Vlada Tihomira Oreškovića.

Međutim, ova odluka nije važna samo zbog Karamarkova slučaja. Postojala je bojazan, o čemu smo ranije pisali, da će Ustavni sud onemogućiti Povjerenstvu da odlučuje o povredama načela za političare, a time bi se spasio i Andrej Plenković i još niz političara.

Neka od načela su prilično samorazumljiva, ali su propisana samo tim zakonom. Primjerice da dužnosnik mora postupati časno, savjesno, odgovorno i nepristrano čuvajući vlastitu vjerodostojnost, ne smiju koristiti javnu dužnost za osobni probitak i moraju odgovarati građanima za ono što rade. Karamarko je odrekao to pravo Povjerenstvu u svojoj tužbi. A isto ga odriče i Andrej Plenković koji bi trebao biti proglašen da je prekršio načela u slučaju donošenja tzv. lex Agrokora koji je sastavila tajna grupa. Plenković je traženjem izuzeća trenutačne predsjednice Nataše Novaković kupio vrijeme i odgodio tu odluku, a već smo pisali da je Vlada čekala odluku Ustavnog suda koja bi mogla biti spasonosna za njihova šefa.

Ako načela padnu u slučaju Karamarka, padaju i za Plenkovića i još 47 odluka, među ostalim i onima za Martinu Dalić, Zdravka Marića, predsjednicu Kolindu Grabar Kitarović, Milana Bandića...

- Nije dovođena u pitanje ovlast Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa da odlučuje o povredi načela djelovanja - rekao nam je upućeni sugovornik iz Ustavnog suda.

Odluka Ustavnog suda će biti prenesena u novi zakon koji je pripremio sad već bivši ministar Lovro Kuščević i koji predviđa rezanje ovlasti Povjerenstva.

No, ako su Povjerenstvu ostale ovlasti, pitanje je onda s kojim je argumentima prihvaćena Karamarkova tužba, pa je njihova sudbina još neizvjesna dok se ne vidi odluka. Odluke Ustavnog suda se moraju provesti. 
Opcija je da je Karamarko dobio odluku u svoju korist samo u u određenom dijelu, npr. ako je riječ o proceduralnoj greški. Možda i odluka Ustavnog suda na neki drugi način izbije ovlasti Povjerenstvu. 13 ustavnih sudaca nije bilo jedinstveno u toj odluci. Sud će odluku objaviti u petak i tada će predsjednik Miroslav Šeparović održati konferenciju za novinare.

Bivša predsjednica Povjerenstva Dalija Orešković je u ponedjeljak za 24sata izjavila da bi bilo koje ograničavanje prava Povjerenstvu na odlučivanje značilo daljnje utapanje nezavisnih institucija.

- Maknulo bi se povjerenstvo kao takvo iako je njihova zadaća nadziranje političara, očuvanje vjerodostojnosti i očuvanje povjerenja građana u institucije - rekla je Orešković.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message