Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se

Katastrofa koja je promijenila svijet: Ovo su laži o Fukushimi

Potres magniute 9 po Richteru zatresao je Japan, a nakon toga uslijedio je tsunami koji je uništio nuklearnu centralu. Sada je postalo jasno da vlada Japana svijetu nije rekla istinu o katastrofi

Autor Ivana Živko

Prošlo je pet godina od tragedije u Fukushimi. Potres magniute 9 po Richteru zatresao je Japan, a nakon toga uslijedio je tsunami koji je uništio nuklearnu centralu. Sada je postalo jasno da vlada Japana svijetu nije rekla istinu i da su skrivali četiri vrlo uznemiravajuće činjenice. 

"Nema žrtava od posljednica zračenja"

To je prva laž koju su japanske vlasti izrekle i na kojoj su inzistirale čak pet godina. Sada su priznali da su žrtve u Fukushimi djelomično posljednice zračenja. U početku su tvrdili da je 8000 ljudi stradalo zbog kaosa tijekom evakuacije, teških okolnosti i psihičke traume. Tek u listopadu prošle godine vlasti su priznale da je jedan građevinski radnik obolio od leukemije zbog izlaganja zračenju. Čovjek star oko 30 godina je u listopadu 2012. i 2013. godine radio u elektrani gdje je bio izložen zračenju četri puta većem od godišnje dozvoljene vrijednosti radnika u nulearnoj industriji. Prave posljednice zračenja u oblasti Fukushima za radnike i stanovništvo tek će biti utvrđene. Kada su Sjedninjene Američke Države bacile atomske bombe na Hirošimu i Nagasaki simptomi akutne leukemije kod preživjelih pojavile su se poslije šest do osam godina.

Foto: Reuters/PIXSELL   

"Nije tako strašno kao Černobil"

Katastrofa u Fukushimi se opisuje kao najveća katastrofa poslije Černobila no istina je da bi ona mogla biti puno gora od Černobila. Na međunarodnoj skali za nuklearne incidente i jedna i druga katastrofa svrstane su među nesreće sedmog stupnja odnosno u kategoriji "velikih havarija". Posljedice Fukushime mogle bi biti znatno gore zbog zagađenja podzemnih voda i broja zahvaćenih reaktora. Černobil je imao četiri aktivna reaktora, a otpila se nuklearna jezgra jednog. Ostali su isključeni. Fukushima je imala šest aktivnih reaktora i u tri je počelo otapanje jezgre dok je četvrti bio u nestabilnom stanju. Samo su dva reaktora isključena. Položaj Fukushime za razliku od Černobila mogao bi biti mnogo opasniji za podzemne vode. Dekontaminacija bi mogla trajati i 100 godina, tvrdi stručnjak za nulearnu industriju Arnold Gundersen. 

Reuters | Autor: Reuters Foto: Reuters

"Nije bilo trovanja djece"

Kako bi se uvjerila javnost da posljedice Fukushime nisu tako strašne u prosincu prošle godine vlasti su objavile kako nema dokaza da su slučajevi tumora raka štitnjače povezani s nuklearnom katastrofom s obzirom da nema zabilježenih slučajeva među djecom koja su posebno osjetljiva na zračenje. No neki se znanstvenici ne slažu s tom tvrdnjom. Na sveučilištu Okajama su napravili studiju koja pokazje da je stopa oboljelih od raka štitnjače u Fukushimi za 20 do 50 puta veća od nacionalnog nivoa te da je u zadnjih 12 mjeseci potvrđeno 16 slučajeva raka štitnjače među djecom mlađom od 18 godina. 

Foto: Reuters/PIXSELL

"Ne zagađuje zemljište"

Prije katastrofe Fukushima je bila četvrto poljoprivredno područje u Japanu. Sada je na sedmom mjestu te se oporavlja zahvljujući naporima japanske vlade da se skine "žig" koji je Fukushima dosad nosila. No 15 posto Japanaca i dalje ne želi kupovati proizvode iz te regije. Vlada provodi i testove radijacije i uvjerava stanovništvo da su razine zračenja u sektoru poljoprivrede, šumarstva i ribolova "prihvatljive". Usprkos tim rezultatima otkrivene su zastrašujuće abnormalnosti uključujući i ribu kod koje je nivo zračenja 258 puta veći od onog koji je siguran za konzumiranje. Blizu mjesta katastrofe otkriveno je i deformirano cvijeće, piše The Japan Times. 

Komentari 44
Komentiraj, znaš da želiš
 • Avatar vidum
  vidum Ponedjeljak, 14.03.2016. u 17:47

  Da je rekla istinu, japanska vlada bila bi prva u povijesti koja je to učinila.

 • Default avatar - Deleted user
  Deleted user Ponedjeljak, 14.03.2016. u 19:26

  Kad sam na ovom portalu komentirao da je to japanska sramota,dobijao sam minuse jer kao japanci su vrijedan narod...ponavljam,do katastrofe je došlo zbog toga jer su ostali bez struje,pa nisu radile pumpe koje hlade reaktore i došlo je do pregrijavanja istih.Ludi japanci izgleda nisu čuli za agregate,glavno da imaju jaku auto industriju,za kojom uzdišu mnogi.Koliko mi je poznato,radijacija curi i dan danas u ocean,a mi jedemo zdravu ribu,prestrašno.Japansko sme*e !

 • Default avatar - jabuka5
  jabuka5 Ponedjeljak, 14.03.2016. u 17:47

  Ne ponovilo se nikada više ,,,,,strašno i prestrašno

Powered by:
Message