Obavijesti

News

Komentari 0

Katastrofa na plaži Sri Lanke: Kontejnerski brod gori već tjedan dana, onečišćenje veliko

Katastrofa na plaži Sri Lanke: Kontejnerski brod gori već tjedan dana, onečišćenje veliko

Mornarica vjeruje da je požar izazvala kemikalija koja se prevozila brodom pod zastavom Singapura. Svi članovi posade su evakuirani na sigurno

VIDEO

Požar na brodu s kontejnerima 'MV X-Press' u Negombu u Šri Lanci koji prevozi kemikalije gori već tjedan dana. Požar izmiče kontroli, a zbog jakog vjetra strahuje se da bi mogao napraviti veliku ekološku katastrofu na plažama Šri Lanke. Uz pomoć indijske obalne straže, pet tegljača i brod šrilanske mornarice bore se obuzdati vatru, piše AP. Zapaljeni brod usidren je oko 18,5 kilometara sjeverozapadno od glavnog grada Colomba.

Ulje i krhotine broda s kontejnera zapaljenog uz zapadnu obalu Šri Lanke onečistili su plaže. Krhotine broda proširile su se duž gradova zapadne obale Šri Lanke. Ako brod potone, stotine tona nafte moglo bi procuriti u more što bi imalo nepovoljan utjecaj na život mora, piše BBC

Smoke rises from a fire onboard the MV X-Press Pearl container in the seas off the Colombo Harbour in Ja-Ela
Sri Lankan navy members remove debris washed off to a beach from the MV X-Press Pearl container ship

Mornarica vjeruje da je požar izazvala kemikalija koja se prevozila brodom pod zastavom Singapura. Brod je prevozio 1486 kontejnera, uključujući 25 tona dušične kiseline i drugih kemikalija. Članovi posade, spasioci i vatrogasci evakuirali su brod u utorak nakon eksplozije, a nekoliko kontejnera srušilo se u more i potonulo. Posada broji 25 članova među kojima su državljani Indije, Kine, Rusije, Filipina. 

- Zbog uzburkanog mora i nevremena, brod je sada nagnut udesno - navodi se u priopćenju mornarice, piše AP.

Vlasnik i upravitelj broda, tvrtka X-Press Feeders, je potvrdila da je posada evakuirana na sigurno i da će usko surađivati s hitnim službama i vlasti Šri Lanke kako bi se požar ugasio i spasio brod i teret koji prevozi. 

Predsjednica Uprave za zaštitu morskog okoliša (MEPA) Šri Lanke, Dharshani Lahandapura, rekao je da je posada znala za curenje dušične kiseline u brod i prije nego što je ušla u vode Šri Lanke, a požar se mogao izbjeći da su djelovali odmah, piše BBC. Katar i Indija uskratili su im dozvolu da napuste brod tamo. Dužnosnici su podnijeli policijsku prijavu protiv kapetana broda.

- Naša najbolja opcija je da plažu očistimo, a to bi moglo potrajati nekoliko tjedana, ako ne i mjeseci - rekla je Lahandapura.

Dodala je da su započeli testirati kvalitetu zraka i vode zbog zabrinutosti da bi dim s broda mogao uzrokovati zdravstvene probleme građanima.

Indija je kao pomoć u gašenju požara i kontrolu zagađenja na zahtjev vlasti poslala tri broda, tegljač i zrakoplov Dornier, priopćilo je Indijsko veleposlanstvo na Šri Lanki. Za pomoć je stigla i specijalizirana vatrogasna oprema iz Europe.

- Snažni vjetrovi pojačavaju požar, rekao je rekao je glasnogovornik mornarice Indika de Silva.

Smoke rises from a fire onboard the MV X-Press Pearl container ship off the Colombo Harbour

Osim što je turističko odredište, glavno zanimanje mnogih u Negombu je ribarstvo, što znači da bi veće izlijevanje nafte napravilo veliku štetu građanima.  Vijest da je Šri Lanka dopustila brodu da uđe u vode zemlje nakon što su ga odbile još dvije države dovela je do bijesa na društvenim mrežama. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Uhitili muškarce koji su tvrdili da je Danka kod njih; Na imanju su pronašli podzemne kanale
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Uhitili muškarce koji su tvrdili da je Danka kod njih; Na imanju su pronašli podzemne kanale

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu
Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag