16 i Udruga za sindrom Down 21 Split organizirali humanitarnu akciju | 24sata
Obavijesti

News

Komentari 3

Kavom i čajem na odličnoj lokaciji pomozite splitskoj udruzi 'Sindrom down 21'

Kavom i čajem na odličnoj lokaciji  pomozite splitskoj udruzi 'Sindrom down 21'
8

Uz odličnu kavu ili čaj i foto objektiv u Splitu možete donirati 50 kuna udruzi "Sindrom down 21" te im pomoći da nastave sa aktivnostima za svoje članove

VIDEO

Kako u Splitu to inače i biva svaka akcija ili druženje uključuju more ili kavu ili sunce, a najidealnije je sve zajedno. No, ovaj put kava je u pitanju u svrhu prikupljanja donacija za članove Udruge "Sindrom Down 21 Split" koji broje trenutno oko 60-ak članova. 

Splićani ovaj puta uz ispijanje najdražeg toplog napitka, kave, opale sliku polaroid aparatom, doniraju 50 kuna i uživaju u dvije šalice kave ili čaja u Dominisovoj ulici u Caffe baru D16.

- Naš šef Josip Šlenc došao je na ideju na napravimo nešto lipo za Udrugu "Sindrom Down 21 Split" pa se dosjetio ove humanitarne akcije. Donatorima je na raspolaganju polaroid aparat kojim se mogu fotografirati za 50 kuna, a mi kao D16 častimo ih s dvije kave ili dva čaja. Kada ostave svoje podatke ulaze u bubanj za glavnu nagradu - mokka pot aparat s dvije šalice i besplatnu radionicu obuke o kavi za dobitnika i njegovih pet prijatelja. Ova akcija traje do 6.siječnja kada će netko iz udruge „Sindrom Down 21 Split“ izvući sretnog pobjednika - pojašnjava nam konobar Marko Kardum cijelu humanitarnu akciju.

Split: D16 i Udruga za sindrom Down 21 Split organizirali humanitarnu akciju

Marko nam dodaje kako mnogo ljudi jednostavno odluči donirati bez da sudjeluju u nagradnom izvlačenju i upravo to nam ističe kao čar blagdanskog razdoblja.

Udruga "Sindrom Down 21 Split" redovno organizira mnoge radionice kako bi svojim članovima olakšali dolazak u „život odraslih“. Puno je tu radionica krenuvši od fotografije, glazbe i mnogih drugih. Koliko su one zapravo uspješne svjedoče priče glazbene terapeutice i roditelja.

- Napokon se nešto opet počelo događati. Imali smo dosta praznog hoda otkako je ove korone i dosta to je utjecalo na cjelokupnu udrugu i organizaciju. Djeca su opet osjetila veselje i radost, ali i ono najvažnije integraciju u društvo što njima najviše znači, da ih se prihvati da postoje i da su tu – rekla je glazbena terapeutica Ana Boko koja je šest godina u udruzi.

Najviše su zahvalni svojim volonterima koji svaki svoj slobodan trenutak izdvoje i provedu ga s djecom.

-  Posebno u toj udruzi je što sve prvenstveno počiva na volonterima kojih trenutno ima oko 40 aktivnih, ali kroz udrugu je prošlo preko 150 volontera – rekla je Branka Mitrović, mama 4-godišnje Marijane i 6-godišnjeg Marina.

Dok je to Marinova majka pričala on je zgrabio mobitel kolegice sa stola i uslikao selfie te pokazao koliko su zapravo radionice fotografije bile efikasne ili se ipak radi o genu s obzirom na to da mu je majka fotografkinja.

Istaknuli su jednu od članica Miu Markić koja je kako kažu „probila led“ i zaposlila se u jednoj drogerijskoj trgovini usprkos svemu. Same riječi hvale dolazile su za tu njihovu članicu.

Financije su uvijek jedan od najvećih problema opstanka svih udruga pa tako i ove.

- Mi smo neprofitna udruga te se financiramo iz nekih donacija i projekata. Često su organizirane neke izložbe gdje prodajemo radove naše djece poput slika, a sada evo aktualnih adventskih vijenaca – rekla je Angela Jozić majka 16-godišnje Ane koja isto tako ima Down sindrom, ali živi život punim plućima, osvaja razne medalje, a nekad se i uhvati mikrofona.

Split: D16 i Udruga za sindrom Down 21 Split organizirali humanitarnu akciju

- Udruga postoji da bi potaknula tu radnu intervenciju koja u Hrvatskoj i mnogim nerazvijenim zemljama jako fali. Jako je bitna ta nulta točka od samog rođenja da se pristupi adekvatnim terapijama i vježbama – nastavlja Angela Jozić.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 3

VIDEO

Muškarac koji je razbijao aute u Vrapču živio s mrtvom majkom? 'Dotukla ga je isključena struja'
24SATA NA MJESTU STRAVE

Muškarac koji je razbijao aute u Vrapču živio s mrtvom majkom? 'Dotukla ga je isključena struja'

Kako doznajemo od susjeda, muškarac je već duže vrijeme živio s tijelom svoje mrtve majke. Policija je i ranije dolazila na vrata kuće u kojoj je živio, ali im nije otvarao, pričaju susjedi

Strava u Zagrebu: Hodao gol po ulici i sjekirom razbijao aute, u kući mu pronašli tijelo žene
POD NADZOROM POLICIJE JE

Strava u Zagrebu: Hodao gol po ulici i sjekirom razbijao aute, u kući mu pronašli tijelo žene

U kući u kojoj prebiva, pronađeno je tijelo najvjerojatnije starije članice obitelji, za koje u ovom trenutku nije moguće utvrditi uzrok smrti s obzirom na zatečeno stanje tijela, priopćili su iz PU zagrebačke
A je to kod Vinkovaca: Auto  kao da su vezali Pat i Mat iz crtića!
KRŠ I LOM

A je to kod Vinkovaca: Auto kao da su vezali Pat i Mat iz crtića!

U prometnoj nesreći nema ozlijeđenih, a vozaču je izdan obavezni prekršajni nalog zbog počinjenja prometnog prekršaja