Obavijesti

News

Komentari 323

Zločinac bez kazne: Od tumora na mozgu umro Goran Hadžić

Zločinac bez kazne: Od tumora na mozgu umro Goran Hadžić
2

Bivši predsjednik tzv. Republike Srpske Krajine Goran Hadžić umro je u utorak navečer u Novom Sadu. Haaški sud pustio ga je prije nešto više od godinu dana na slobodu

VIDEO

Bivši predsjednik tzv. Republike Srpske Krajine Goran Hadžić umro je u utorak navečer u Novom Sadu. Haaški sud pustio ga je prije nešto više od godinu dana na slobodu zbog problema sa zdravljem. Hadžić je imao tumor na mozgu, a preminuo je u 58. godini.

Pred Haaškim sudom, kao pripadnik udruženog zločinačkog pothvata na čelu sa Slobodanom Miloševićem, Hadžić je optužen za progon Hrvata, ubojstva, nezakonito pritvaranje, mučenje, nečovječna djela, deportaciju i prisilno premještanje u razdoblju od 1991. do 1995. na području Knina i u istočnoj Slavoniji.

Od prekida suđenja u travnju 2015. živio je u Novom Sadu. Srbijanske vlasti su ga, kao posljednjeg bjegunca kojeg je tražio Haag, uhitile u ljeto 2011. na Fruškoj gori.

Suđenje je počelo u listopadu 2012., a prekinuto je u travnju 2014. nakon što je Hadžiću pozlilo u pritvoru. ICTY ga je pustio na neodređeno vrijeme bez dodatnih uvjetovanja osim što je Hadžićev liječnik bio obvezan sudu redovito dostavljati izvješća o njegovu zdravstvenom stanju.

Njegov odvjetnik Zoran Živanović potvrdio je u travnju ove godine da je suđenje pred ICTY-jem prekinuto "na neodređeno vrijeme" i od tada je Hadžić s obitelji živio u Novom Sadu.

Goran Hadžić rođen je 1958. u mjestu Pačetin pokraj Vinkovaca. Prije Domovinskog rata radio je u pogonu VUPIK-a u Vukovaru. Bio je član Saveta komunista, a i predsjednik Mjesne zajednice Pačetin.

U lipnju 1990. pristupio je SDS-u, a u idućih godinu dana došao je na čelne pozicije u Općinskom odboru i glavnom odboru SDS-a za Vukovar kao i izvršnom odboru za Knin.

U rujnu 1991. proglasio se predsjednikom vlade tzv. Krajine, a od 1992. do kraja 1993. bio je i predsjednik tzv. Republike Srpske Krajine.

Na Županijskom sudu u Osijeku 1999. u odsutnosti je osuđen na osam godina zatvora zbog zločina u Tenji kada je ubijeno 23 ljudi. 

Haaški sud podignuo je optužnicu protiv Hadžića u srpnju 2004. Hadžić je, između ostalih zločina, optužen i za pokolj na Ovčari gdje je ubijeno 250 Hrvata izvedenih uglavnom iz vukovarske bolnice nakon pada grada u studenom 1991.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 323
VIDEO

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti
IZBORI 2024.

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović primio je predsjednika Vlade Republike Hrvatske i predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića u okviru Ustavom predviđenog postupka za davanje mandata za sastavljanje Vlade Republike Hrvatske

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'
INTERVJU ZA 24SATA

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'

Plus+ Ne znam jesu li ljudi svjesni u kakvoj smo situaciji sad, a u kakvoj ćemo tek biti za 10 godina. U medicinske škole se upisuje premali broj učenika - otkriva nam glavna sestra KBC-a Split.
Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'
POGLEDAJTE VIDEO

Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'

Nakon što se sastao s Milanovićem, predsjednik mu je kratko rekao: 'Evo, radi klima'. Predaja potpisa trajala je svega 15-ak minuta, a glasnogovornik Milić je na pitanje 'Jeste li dobili mandate' kratko odgovorio 'Jesmo'.