Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
0 komentara

Kerry: Izrael i Jordan pristali su na smanjivanje napetosti

KORAK NAPRIJED: Američki državni tajnik John Kerry rekao je u subotu da su Izrael i Jordan pristali na korake čiji je cilj smanjivanje napetosti u Jeruzelamu

REUTERS
Foto: REUTERS
0 komentara

Izrael i Jordan složili su se oko mjera na mjestu koje židovi zovu Brdo hrama jer su se nekoć tamo nalazili židovski hramovi, a muslimani Plato džamija. Tamo se danas nalazi džamija Al Aksa, treća po važnosti u islamu.

Izrael je u potpunosti suglasan da se treba "u potpunosti poštivati posebna uloga" Jordana kao čuvara svetih mjesta, po dogovoru iz 1967, rekao je Kerry.

Kerry je pojasnio da mjere uključuju 24-osatni video nadzor te je naglasio da je Izrael obećao očuvati pravila za molitve na tom mjestu.

Kerry je to najavio nakon sastanka u jordanskoj prestonici Amanu s jordanskim kraljem Abdulahom II. te prije toga s palestinskim predsjednikom Mahmudom Abasom, dok se u četvrtak sastao u Berlinu s izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom.

Američki državni tajnik rekao je da će Netanyahu kasnije tijekom dana objaviti pojedinosti mjera koje Izrael namjerava poduzeti kako bi pokazao da je privržen očuvanju "statusa quo".

Palestinski predsjednik Abas od američkoga državnog tajnika zatražio je da se angažira na ponovnoj uspostavi "statusa quo" na Platou džamija u Jeruzalemu, što Izrael, po njegovu mišljenju više ne poštuje.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message