News

Komentari 26

Ki-moon: Školovao sam se u razrušenoj zemlji, pod stablom

Ki-moon: Školovao sam se u razrušenoj zemlji, pod stablom

Specijalno za 24sata piše Ban Ki-moon, glavni tajnik UN-a: "Učinit ću sve što mogu da svako dijete ide u školu, da nauči pisati i kritički misliti. To je imperativ"

Svakog dana od ponedjeljka 3. studenog u tiskanom izdanju 24sata stručnjaci, profesori i učitelji, roditelji i djeca, obični ljudi i znanstvenici upozoravat će na probleme, otkrivati rješenja i objašnjavati slučajeve koji mogu pomoći da imamo bolje obrazovanje za bolju Hrvatsku. 

Obrazovanje je oblikovalo moj život i povijest moje zemlje. Odrastao sam u siromašnom društvu opustošenom ratom. Škole su bile uništene. Nastava se održavala pod stablima. Nismo imali ni stolove ni stolice. Republika Koreja bila je na koljenima, ali obrazovanje je omogućilo zemlji da se ponovno uzdigne. Čak i u najgorim okolnostima obrazovanje pomaže djeci da se suoče s izazovima budućnosti. 

Kao glavni tajnik Ujedinjenih naroda želim da svako dijete, bez iznimke, ima isto pravo i šanse za obrazovanjem koje sam ja imao. Moć obrazovanja da mijenja živote je univerzalna. Kad pitaš roditelje što oni žele za svoju djecu, čak i u ratnim zonama i područjima pogođenim katastrofama, oni prvo traže istu stvar- obrazovanje. Roditelji žele da im djeca idu u školu. Djeca imaju pravo na besplatnu i kvalitetnu osnovnu školu. Države su se obvezale štititi to pravo. 

Duboko sam zabrinut jer obrazovanje više nije najvažnije na međunarodnoj listi prioriteta. A obrazovanje treba biti najvažnije. Zbog toga odlučno podržavam sve roditelje koji traže školovanje za svoju djecu od najranije do odrasle dobi. Oni to zaslužuju. Nema nikakve dvojbe što je važnije- obrazovanje ili druga pitanja. Obrazovanje je najvažnija nit složenog tkanja međunarodnog razvoja. Obrazovane majke imaju veću šansu da će roditi zdravu djecu koja će preživjeti. Obrazovane obitelji su manje osjetljive na krajnje siromaštvo i glad. I obrazovani narodi imaju snažno gospodarstvo, političku stabilnost i ravnopravno društvo u kojem se poštuju ljudska prava. Obrazovanje nije samo moralni imperativ, obrazovanje je pametan izbor. Svaki dolar uložen u obrazovanje vratit će od 10 do 15 dolara. Ipak, u svijetu još oko 61 milijun djece ne ide u školu. 

Naši zajednički ideali su jednostavni. Želimo da sva djeca mogu pohađati osnovnu i srednju školu te zatim steći visoko obrazovanje. Želimo da budu pismena, da znaju računati i da imaju vještinu kritičkog razmišljanja. Kad stavimo obrazovanje na prvo mjesto, imat ćemo bolje i jače društvo za sve. Obrazovanje djece naprosto mora biti najviši prioritet ako želimo graditi bolju budućnost. Moramo ponovno udvostručiti napore kako bi sva djeca išla u školu i imala kvalitetno obrazovanje. Obrazovanje je temeljno ljudsko pravo, a ja ću učiniti sve da to pravo i imaju.

Lajkaj stranicu Bolje obrazovanje, bolja Hrvatska na Facebooku.

Najčitaniji članci