Obavijesti

News

Komentari 26

Kim Jong-un i Trump spremaju senzaciju - denuklearizaciju...

Kim Jong-un i Trump spremaju  senzaciju - denuklearizaciju...
1

Sastanak predsjednika Trumpa s Kimom planira se krajem svibnja ili početkom lipnja, na mjestu gdje će dvojica lidera biti udaljena od očiju javnosti, kako bi odluke mogli donijeti u tišini...

VIDEO

Sjeverna i Južna Koreja su još u ratu koji je započeo 1950. i trajao do 1953., pa je privremeno okončan primirjem, a ne mirovnim sporazumom. Privremenost traje do danas. Sjevernokorejski vođa Kim Jong-un politikom razvoja nuklearnog oružja povećava opasnost fatalnog nuklearnog rata, kako s južnim susjedom, tako i sa Sjedinjenim Američkim Državama...

No u zadnje vrijeme je sjevernokorejski režim, jedan od malobrojnih komunističkih poredaka u suvremenom svijetu, počeo provoditi politiku diskretne promjene smjera. Kim Jong-un je nedavno, u supertajnoj misiji, posjetio Peking, počeo otopljavati odnose s Južnom Korejom, ali i SAD-om. Sa šefovima obje zemlje Kim bi se trebao sresti u dogledno vrijeme, a dogovor oko uklanjanja nuklearnog oružja bio bi veliki dobitak za cijeli svijet, jer bi s dnevnog reda skinuo ozbiljno krizno žarište. U subotu, 27. travnja, prvo će biti održan sastanak lidera dviju Koreja, koji bi trebao dovesti do pretvaranja primirja u trajni mirovni sporazum.

“Primirje koje se vuče već 65 godina trebalo bi završiti”, rekao je Moon Jae-in, predsjednik Južne Koreje, oprezno izražavajući nadu da je mirovni sporazum moguć. Pojasnio je ipak - kako se ne bismo veselili unaprijed - da će mirovni sporazum ovisiti o spremnosti Sjeverne Koreje na denuklearizaciju. “Sjeverna Koreja izražava želju za potpunom denuklearizacijom”, rekao je Moon, no treba pričekati, kako bi rekli sportski reporteri, “posljednji sučev zvižduk”.

Sjedinjene Američke Države zahtijevaju “potpunu, provjerljivu i nepovratnu denuklearizaciju Sjeverne Koreje”. Donald Trump je rekao da će nastaviti s pritiscima na Kima sve dok ne odustane od nuklearnog oružja. No čini se da je optimist.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Mike Pompeo se sastao s Kimom u Sjevernoj Koreji prošlog tjedna - tvitnuo je Trump u srijedu ujutro. “Sastanak je tekao vrlo glatko, odnos dvojice sugovornika je bio vrlo dobar. Sad se razrađuju detalji summita. Denuklearizacija bi trebala biti velika stvar za svijet, ali i za Sjevernu Koreju!”

- Južna Koreja i SAD su u potrazi za modelom koji bi jamčio ‘svijetlu budućnost’ Koreji ako njezin vođa Kim Jong-un da suglasnost na eliminaciju programa nuklearnog naoružanja - rekao je Trumpov savjetnik za nacionalnu sigurnost Pompeo nakon razgovora s Kimom izražavajući nadu da će sastanak na vrhu biti uspješan: “Moramo eliminirati nuklearno oružje, a bilo bi savršeno kad bi to bilo provedeno u svim dijelovima svijeta”.

Sastanak predsjednika Trumpa s Kimom planira se krajem svibnja ili početkom lipnja, na mjestu gdje će dvojica lidera biti udaljena od očiju javnosti, kako bi odluke mogli donijeti u tišini.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 26
VIDEO

VIDEO Frka u Zagrebu, policajci s dugim cijevima izašli na teren! Uhićeno je četvero stranaca
TUČNJAVA U KLAIĆEVOJ

VIDEO Frka u Zagrebu, policajci s dugim cijevima izašli na teren! Uhićeno je četvero stranaca

Veća grupa stranih državljana se pred zatvaranje sukobila s vlasnikom kafića u Klaićevoj ulici u ponedjeljak navečer. U policijsku postaju je privedeno njih četvero, potvrdila nam je zagrebačka policija

Albanka koja je kod Dubrovnika usmrtila brata i sestru jurila je u svom BMW-u čak 170 na sat?!
TRAGEDIJA

Albanka koja je kod Dubrovnika usmrtila brata i sestru jurila je u svom BMW-u čak 170 na sat?!

Albanki Klevisi Ymeri (29) određen je jednomjesečni istražni zatvor
Pogledajte nevrijeme koje stiže u Hrvatsku: Moguće i jače oluje. U Zagrebu je drvo palo na auto
NAGLA PROMJENA VREMENA

Pogledajte nevrijeme koje stiže u Hrvatsku: Moguće i jače oluje. U Zagrebu je drvo palo na auto

Čitatelji su nam poslali fotografije sa Žitnjaka gdje je stablo palo na parkirani automobil. Promjenu vremena prati i velik pad temperature, koja je za 20-ak Celzija niža nego jučer u isto vrijeme na sjeveru zemlje