Obavijesti

News

Komentari 6

Kim Jong Un krši sankcije, ali zato zarađuje milijune prodajući vrlo traženu robu - pijesak...

Kim Jong Un krši sankcije, ali zato zarađuje milijune  prodajući vrlo traženu robu - pijesak...
1

Sjeverna Koreja u svojim vodama iskopava pijesak i, kršeći sankcije UN-a, zarađuje milijune dolara od njegove prodaje. Pjongjang je uputio u inozemstvo milijun tona pijeska od svibnja do prosinca prošle godine

VIDEO

U okviru svog rada za Centar za unaprijeđene obrambene studije u Washingtonu, Lucas Kuo i Lauren Sung, dvojica analitičara prate promet u vodama Sjeverne Koreje i Sjeveroistočne Azije, piše CNN.

To su počeli raditi nakon optužbi da Pjongjang prodaje ugljen i drugu vrijednu robu, nekad i u veoma velikim količinama na otvorenom moru, kako bi izbjegao carinu.

POGLEDAJTE VIDEO: Zarađuju milijune prodajući pijesak

Pokretanje videa...

Pijesak 01:14

Prije godinu dana primijetili su više od 100 brodova u vodama kod luke Haejua u Sjevernoj Koreji.

Vidjeli su brodove koji misteriozno plove ka Sjevernoj Koreji i otkrili masovnu operaciju navodno vrijednu više milijuna dolara u kojoj je sudjelovalo 279 brodova koji su zaobišli sankcije UN. Brodovi nisu nosili oružje, drogu, novac, a ni ugljen, najprofitabilniji izvozni proizvod Pjongjanga, već su korišteni za iskopavanje i transport pijeska.

Sjevernoj Koreji je zabranjeno izvoziti zemlju i kamenje, pa i pijesak.

U sjevernokorejskim vodama masovno se izvlači pijesak sa dna

No ona je samo prošle godine zaradila najmanje 22 milijuna dolara od izvoza pijeska, rekli su istražitelji UN-a u izvještaju objavljenom u travnju.

Oni tvrde da je Pjongjang uputio u inozemstvo milijun tona pijeska od svibnja do prosinca prošle godine.

UN: Sjeverna Koreja gladuje
UN: Sjeverna Koreja gladuje

Tjednima su pratili brodove dok nisu primijetili obrazac -  svi brodovi u sjevernokorejskim vodama imali su veze sa Kinom, neki su nosili kineske zastave, drugi imali kineska imena.

Dvoje istraživača posegli su i za satelitskim snimcima koji su pokazali oblake pijeska pod desetinama bagera i kopača, što je, tvrde, dokaz da se u sjevernokorejskim vodama masovno izvlači pijesak sa dna.

Sung je analizirala prodaju i iskopavanja pijeska od početka 90-tih godina do danas u Sjevernoj Koreji. Analize pokazuju da ovo nije ništa novo. Sjeverna Koreja je uvijek izvozila pijesak u mnoge susjedne zemlje, a sada to nastoji činiti 'ispod radara'.

Riječni pijesak najbolji za proizvodnju cementa

Moderna civilizacija izgrađena je na različitim tipovima pijeska koji je ključan sastavni dio betona, stakla čak i procesora za elektronske uređaje. Godišnje čovječanstvo potroši 50 milijardi tona pijeska, više od bilo kojeg prirodnog resursa osim vode.

Dok je pustinjski pijesak previše gladak za upotrebu u građevini jer nema dobro vezivno svojstvo, riječni pijesak je obično najbolji za proizvodnju cementa. Dobar je i pijesak sa dna oceana, ali mora biti očišćen od soli prije upotrebe.

Sjeverna Koreja godinama je prodavala pijesak Južnoj Koreji, a samo 2008. zaradila je preko 73 milijuna dolara. Trgovina je potom obustavljena.

People wave plastic flowers and balloons during a military parade marking the 70th anniversary of North Korea

Kina kao najveći svjetski potrošač pijeska, upotrebila je od 2011. do 2013. više pijeska nego SAD u cijelom 20. stoljeću, a i dalje ga koristi više nego ostatak svijeta zajedno, navodi CNN.

Sjeverna Koreja prekida izravne telefonske veze s Južnom
Sjeverna Koreja prekida izravne telefonske veze s Južnom

Peking je uvijek negirao optužbe za kršenje sankcija Sjevernoj Koreji.

Međutim, postoji i mogućnost da je Pjongjang manje zainteresiran za sam pijesak, a više za produbljavanje ili proširenje luke Haeju.

Moguće je da je Sjeverna Koreja angažirala tvrtku sa flotom brodova iz Kine za iskopavanje kojoj zauzvrat plaća pijeskom, piše CNN.

Lucas Kuo je rekao da je i dalje iznenađen što je operacija ostala toliko dugo tajnom, usprkos činjenici da je toliko brodova, a vjerojatno i ljudi, bilo uključeno.
 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 6
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"
Održali govore: Zoran Milanović pozdravio Plenkovića i čestitao svima u nabavci aviona Rafalea
VIDEO: STIGLO ŠEST BORBENIH AVIONA

Održali govore: Zoran Milanović pozdravio Plenkovića i čestitao svima u nabavci aviona Rafalea

Milanović je čestitao svima koji su sudjelovali u nabavi Rafalea. Podsjetio je na Rudolfa Perešina i ostale pilote koji su "dali čudo" u vremenima stvaranja države.