Obavijesti

News

Komentari 5

Kim Jong Un Lavrovu: Predan sam denuklearizaciji poluotoka

Kim Jong Un Lavrovu: Predan sam denuklearizaciji poluotoka
1

Sjevernokorejski čelnik nada se da će odnosi sa Sjedinjenim Državama i denuklearizacija poluotoka "biti riješeni etapu po etapu" te se "nada da će rješenje problema uznapredovati"

VIDEO

Sjevernokorejski čelnik Kim Jong Un izjavio je ruskom ministru vanjskih poslova Sergeju Lavrovu da je predan denuklearizaciji Korejskog poluotoka, objavila je u petak sjevernokorejska službena agencija KCNA. 

"Kim Jong Un kazao je da spremnost Demokratske Republike Koreje prema denuklearizaciji Korejskog poluotoka ostaje nepromijenjena, cjelovita i čvrsta", izvješćuje KCNA po završetku razgovora između dvojice čelnika  u četvrtak u Pjongjangu. 

Sjevernokorejski čelnik nada se da će odnosi sa Sjedinjenim Državama i denuklearizacija poluotoka "biti riješeni etapu po etapu" te se "nada da će rješenje problema uznapredovati zahvaljujući djelotvornom i konstruktivnom dijalogu i pregovorima. 

Lavrov je upozorio na previsoka očekivanja i zatražio od svih strana da "izbjegnu pokušaj zahtjeva za svime odmah", piše u transkripciji ruskog ministarstva vanjskih poslova. 

Posjeta Lavrova Sjevernoj Koreji ostvaren je istodobno kad i susret u New Yorku između američkog državnog tajnika Mikea Pompea i sjevernokorejskog izaslanika, u cilju pripreme povijesnog summita između Kim Jong Una i američkog predsjednika Donalda Trumpa. 

Sada preostaje odrediti dnevni red summita predviđenog u Singapuru 12. lipnja. 

Trump prima pismo od Kima nakon napretka prema povijesnom summitu

Američki predsjednik Donald Trump ugošćuje u petak u Washingtonu desnu ruku Kim Jong Una koji bi mu trebao predati pismo sjevernokorejskog čelnika, dan nakon rasprava koje su omogućile ostvarenje "istinskog napretka" prema povijesnom summitu. 

Trump je prošli tjedan otvorenim pismom prvom čovjeku Sjeverne Koreje otkazao njihov susret predviđen za 12. lipnja u Singapuru optužujući Pjongjang za "neprijateljstvo" no ipak je vrata za nastavak dijalog ostavio otvorenima pa su pripreme za summit nastavljene. 

Nije poznat sadržaj "zapečaćenog pisma" koje nasljednik dinastije Kim koja vlada već više od 70 godina sjeverom Korejskog poluotoka šalje prvom čovjeku SAD-a.  Glavni pregovarač Kim Yong Chol, najviši sjevernokorejski čelnik koji dolazi u SAD unazad 18 godina trebao bi pismo predati Donaldu Trumpu s kojim će se osobno susresti. 

Mike Pompeo susreo se u srijedu navečer i četvrtak ujutro u New Yorku s generalom Kimom, svojim sjevernokorejskim kolegom u pripremi summita. 

Washington zahtijeva "potpunu, provjerljivu i neopozivu" denuklearizaciju Sjeverne Koreje i spreman je dati jamstva za "sigurnost" režima koji je uvijek smatrao svoj nuklearni program nekom vrstom životnog osiguranja. 

No, Trumpova administracija ne namjerava raditi stvarne ustupke, primjerice ukinuti drastične sankcije nametnute Pjongjangu nakon nizanja nuklearnih i balističkih testiranja, prije nego što se Sjeverna Koreja "otarasi" svojih atomskih bombi. 

Šef američke diplomacije pozdravio je stvarne napretke postignute u zadnja 72 sata.

"Idemo u dobrom smjeru", rekao je Pompeo i priznao "da je izazov vrlo, vrlo težak i da ima još nogo posla". 

"Predsjednik Kim treba dokazati hrabrost svojih odluka ako želimo zgrabiti tu jedinstvenu priliku da promijenimo svijet", rekao je Pompeo, pa zatim dodao "Predsjednik Trump i ja mislimo da je predsjednik Kim tip vođe koji može donijeti takve odluke i sljedećih tjedana i mjeseci imat ćemo prigodu provjeriti je li doista tako". 

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 5
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa