Obavijesti

News

Komentari 45

'Kina ne želi trgovinski rat sa SAD-om, ali neće sjediti mirno'

'Kina ne želi trgovinski rat sa SAD-om, ali neće sjediti mirno'
1

Trump je u petak prkosno poručio da su trgovinski ratovi dobri i da ih je lako dobiti, a iz Kine stiže poruka da ne žele trgovinski rat, ali da neće sjediti mirno i gledati kako se ugrožavaju njihovi interesi

VIDEO

Kina ne želi trgovinski rat sa SAD-om no branit će svoje interese, kazao je u nedjelju visoki kineski diplomat nakon što je američki predsjednik Donald Trump objavio plan uvođenja carina na uvoz čelika i aluminija.

Trump je u petak prkosno poručio da su trgovinski ratovi dobri i da ih je lako dobiti, dan nakon što je kazao kako namjerava uvesti carine od 25 posto na uvoz čelika i deset posto na uvoz proizvoda od aluminija.

Trgovinske napetosti između dvije najveće svjetske ekonomije porasle su od Trumpova preuzimanja dužnosti američkog predsjednika 2017. Na Kinu otpada samo mali dio američkog uvoza čelika no industrijska ekspanzija te zemlje izazvala je pad cijene čelika.

Pregovori i uzajamno otvaranje tržišta najbolji su način za rješavanje trgovinskih napetosti, kazao je zamjenik kineskog ministra vanjskih poslova Zhang Yesui na brifingu uoči godišnjeg zasjedanja svekineskog narodnog kongresa.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

"Kina ne želi voditi trgovinski rat sa SAD-om no sigurno neće mirno sjediti i promatrati kako se ugrožavaju kineski interesi", kazao je Zhang, koji je i glasnogovornik kongresa i nekad je bio kineski veleposlanik u SAD-u.

"Ukoliko se politika temelji na pogrešnim odlukama ili pretpostavkama to će naštetiti bilateralnim odnosima i izazvati posljedice koje nijedna zemlja ne želi vidjeti", kazao je.

FILE PHOTO: Labourer works inside an electronics factory in Qingdao

Trump vjeruje da će carine zaštititi američka radna mjesta no mnogi ekonomisti kažu da će utjecaj povećanja cijena za potrošače čelika i aluminija uništiti više radnih mjesta nego što će ih stvoriti uvođenje ograničenja na uvoz.

Unatoč tomu, sve je snažniji konsenzus republikanaca i demokrata u Washingtonu kao i potpora američke poslovne zajednice potezima američke administracije kojima će se odgovoriti na ono što se doživljava kao grabežljiva industrijska politika Pekinga i na tržišne zapreke poslovanju stranih tvrtki u Kini.

Trump već dugo traga za uravnoteženijim trgovinskim odnosom s Kinom te razmatra i potencijalne trgovinske sankcije protiv Pekinga u okviru istrage kineskog odnosa prema intelektualnom vlasništvu i zbog kineskih pritisaka na strane tvrtke da transferiraju tehnologiju.

Njegova je administracija kazala kako je SAD pogriješio kada je podupro kinesko članstvo u Svjetskoj trgovinskoj organizaciji 2001. pod uvjetima koji nisu uspjeli prisiliti Peking da otvori svoje gospodarstvo.

Izvori u diplomaciji i američkom poslovnom svijetu kažu da je SAD učinio sve osim što još nije zaledio formalni mehanizam razgovora o trgovinskim sporovima s Kinom jer nije zadovoljan što Peking nije ispunio obećanja o ublažavanju ograničenja za pristup kineskom tržištu.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 45
VIDEO

Obustavili potragu za Dankom (2) u Srbiji. Djed: 'Bugarska je blizu, bojim se da je oteta...'
JOŠ JE NISU PRONAŠLI

Obustavili potragu za Dankom (2) u Srbiji. Djed: 'Bugarska je blizu, bojim se da je oteta...'

Djevojčicu od jučer traže stotine ljudi. Tu su volonteri, policija, potražni psi, Gorska služba spašavanja, rudari, helikopteri, termovizijske kamere...

Pozlilo je ocu nestale djevojčice, napisao potresne riječi. Policija ispitala i mamu. Curici ni traga
MISTERIOZNI SLUČAJ IZ SRBIJE

Pozlilo je ocu nestale djevojčice, napisao potresne riječi. Policija ispitala i mamu. Curici ni traga

Svi se nadaju kako će djevojčica uskoro biti pronađena i vraćena svojim roditeljima. U tijeku je velika potraga za Dankom (2) na istoku Srbije. Prvi put su koristili i 'Amber Alert'
Tragedija u Njemačkoj: Autobus Flixbusa se prevrnuo, u nesreći poginulo najmanje pet osoba...
FOTO: STRAVIČNA PROMETNA

Tragedija u Njemačkoj: Autobus Flixbusa se prevrnuo, u nesreći poginulo najmanje pet osoba...

U autobusu je bilo 53 putnika te dvoje vozača. Uz pet poginulih više ljudi je teško ozlijeđeno u ovoj nesreći...