Obavijesti

News

Komentari 74

Italija ipak ne otvara skijališta

Italija ipak ne otvara skijališta
11

Nekoliko popularnih talijanskih skijališta trebalo je biti otvoreno u ponedjeljak ujutro, ali su ih talijanske vlasti u zadnji čas zaustavile

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Live
Sortiranje događaja
21:34

U neočekivanom obratu u posljednji trenutak talijanski dužnosnici zaustavili su otvaranje nekoliko popularnih skijališta koja su bila spremna ponovo dočekati skijaše u ponedjeljak ujutro.

U nedjelju navečer ministar zdravstva Roberto Speranza objavio je da će postojeća zabrana zimskih sportova za rekreativne skijaše biti produljena do 5. ožujka, priopćilo je ministarstvo.

Speranza je rekao da skijališta moraju ostati zatvorena zbog povećanog rizike od novog, zaraznijeg soja koronavirusa.

Vlada je prethodno dala zeleno svjetlo za skijanje od ponedjeljka u žutim zonama Italije, gdje se rizik od zaraze smatra umjerenim.

Visoko zarazan soj prvi put identificiran na jugu Engleske krajem prošle godine čini 17,8 posto svih novih zaraza u Italiji.

Italija je zabilježila 2,72 milijuna slučajeva zaraze i 93.577 smrti povezanih s covidom-19 od početka pandemije u veljači prošle godine, što je drugi najveći broj smrti u Europi nakon Britanije i šesti u svijetu.

18:22

Poljaci su u nedjelju za Valentinovo pohrlili na skijališta i na more, iskoristivši odluku vlasti o ublažavanju restriktivnih mjera, no pritom su zanemarili potrebu nošenja zaštitnih maski i održavanja fizičkog razmaka, kažu lokalne vlasti.

Ublažene restriktivne mjere, koje su na snazi do 26. veljače, omogućile su otvaranje hotela, muzeja, kina, kazališta i bazena uz pola kapaciteta.

Poljska odluka o ublažavanju mjera suprotna je onomu što se primjenjuje drugdje u Europi, posebno u susjednoj Njemačkoj, koja je zatvorila granice prema Češkoj i austrijskom Tirolu, nastojeći suzbiti širenje zaraznijih varijanti koronavirusa.

Desno orijentirana poljska vlada mjere je ublažila pod pritiskom turističkog sektora, uz objašnjenje da će situaciju razmotriti za dva tjedna. Istodobno su sportske dvorane ostale zatvorene, jednako kao i restorani koji smiju nuditi samo hranu za van.

Zabrinut zbog toga što posjetitelji na godišnjem odmoru koji provode na skijalištima u Tatrama ne poštuju obvezu nošenja zaštitnih maski, kao ni odgovarajući fizički razmak, gradonačelnik Zakopana Leszek Dorula u nedjelju je upozorio da bi se hoteli "mogli ponovno zatvoriti".

Policija iz Zakopana kaže da je već imala puno intervencija, osobito s obzirom na to da tisuće poljskih turista odmor provodi u alkoholiziranom stanju, pjevajući i plešući po ulicama, a nerijetko izazivaju i tučnjave.

Dio Poljaka krenuo je pak prema snijegom pokrivenim plažama na Baltiku jer mnogi prakticiraju kupanje na vrlo niskim temperaturama. 

U Poljskoj, zemlji s 38 milijuna stanovnika, do danas je evidentirano 1,6 milijuna slučajeva zaraze koronavirusom i gotovo 41.000 smrtnih slučajeva od posljedica covida-19.

18;21

Češka vlada odobrila je produljenje izvanrednog stanja na još 14 dana zbog lošeg stanja s pandemijom koronavirusa, objavila je u nedjelju češka televizija navodeći potpredsjednika vlade Jana Hamačeka.

Taj je potez vlada poduzela nakon dogovora s regionalnim guvernerima u zemlji.

Oni su zatražili tu mjeru, nakon što je parlament prije dva dana odbacio produljenje sadašnjeg izvanrednog stanja nakon nedjelje.

Time bi, kako ocjenjuje Reuters, došlo do kaotičnog okončanja mnogih mjera uvedenih radi spriječavanja širenja covida-19.

Češki je parlament u četvrtak navečer odbio produžiti izvanredno stanje, odbijajući prijedlog vlade premijera Andreja Babiša da se izvanredno stanje produži nakon 14. veljače, unatoč upozorenjima da bi se zdravstveni sustav mogao urušiti, proširi li se zaraza.

Babiševa manjinska vlada upozoravala je da u slučaju ukidanja izvanrednog stanja više neće moći produžiti ograničenje kretanja unutar zemlje, uključujući i policijski sat i zabranu javnoga okupljanja, kao ni zadržati prodavaonice i uslužne djelatnosti zatvorenima.

Barovi i restorani mogli bi bez izvanrednog stanja ostati zatvoreni, kao i neke druge mjere, ali temeljem drugih propisa.

Oporba je tvrdila da je vlada djelovala kaotično te da je odbijala prihvatiti njihove zahtjeve za donošenjem novih "pandemijskih" zakona, revizijom postojećih mjera, višim kompenzacijama za poduzetnike i osobe u karanteni te jasnijim planovima ponovnog otvaranja škola.

Češka, koja ima 10,7 milijuna stanovnika, imala je različite razine lockdowna gotovo neprekidno od listopada.

Proteklih dana u nekoliko su se regija zbog širenja britanskoga soja koronavirusa bolnice napunile, pa su tamošnje pacijente morali prevoziti do drugih stotine kilometara udaljenih bolnica.

"Bolnice su na rubu već mjesecima", rekao je u četvrtak Babiš. "Potpuno ublažavanje mjera i nekontrolirano širenje zaraze, uključujući i novih mutacija virusa, put je prema preopterećenju bolnica i kolapsu bolničke mreže", dodao je.

17:41

Britanski premijer Boris Johnson opisao je u nedjelju "značajnom prekretnicom" podatke o izvršenih 15 milijuna cijepljenja što je potaklo jačanje poziva na popuštanje mjera. 

Program cijepljenja smatra se rijetkim uspjehom britanske vlade u odgovoru na pandemiju koronavirusa, s više mrtvih i većom gospodarskom štetom u toj zemlji nego u zemljama slične veličine. Ujedinjeno Kraljevstvo ima oko 67 milijuna stanovnika.

Britanska vlada postavila je ambiciozan cilj da do 15. veljače cijepi 15 milijuna štićenika domova za starije, osoblja, zdravstvenih radnika na prvoj liniji, starijih od 70 i onih najranjivijih. 

Johnson je rekao da su sve te skupine obuhvaćene u Engleskoj, ali nije spominjao Škotsku, Wales i Sjevernu Irsku te nije otkrio je li ostvaren ukupan cilj. U nekim područjima cjepiva su dobile i manje prioritetne skupine. 

"Danas smo ostvarili značajnu prekretnicu", rekao je Johnson. "Ali nitko se ne odmara na lovorikama (...) Dug je put pred nama i bez sumnje će biti krivina na cesti, ali nakon onoga što smo postigli, znam da možemo ići naprijed s velikim samopouzdanjem."

Uspješnost programa cijepljenja ojačao je pozive za popuštanje mjera u zemlji. 

No ministar vanjskih poslova Dominic Raab rekao je da je prerano za rasprave o ukidanju mjera. 

"Svi dijelimo ambiciju i želju da izađemo iz ovog zatvaranja, želimo to učiniti odgovorno i sigurno i zato se to treba temeljiti na dokazima", rekao je Raab za Times Radio.

Raab je time odgovorio na pismo 63 zastupnika iz vladajuće Konzervativne stranke koji su zatražili da se do kraja travnja ukinu sva ograničenja.

Johnson će 22. veljače predstaviti planove za izlazak iz 'lockdowna'. Britanski premijer želi da se škole otvore 8. ožujka. 

15.32

Srbija: Novozaraženih 1386, preminulo 16 pacijenata

U Srbiji je u posljednja 24 sata od posljedica koronavirusa preminulo još 16 oboljelih. Od testirana 7.292 uzorka, na koronavirus je pozitivno 1.386.

Na respiratorima su 134 osobe.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je u Srbiji cijepljeno 635.000 građana.

Komentari 74