Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
6 komentara

Kineski policajci u Zagrebu: 'Oprostite, može jedan selfie?'

Ming Wei i njezin kolega Shukai Liang kineski su policajci koji patroliraju Zagrebom kako bi pomogli kineskim turistima. U našoj metropoli ostaju do 15. kolovoza...

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
6 komentara

Hrvatska je vrlo lijepa zemlja, a Hrvati su vrlo ljubazni i srdačni, kazali su nam Shukai Liang i Ming Wei.

Policajci iz Narodne Republike Kine u Hrvatsku su stigli sredinom srpnja, kako bi prvi put sudjelovali u MUP-ovu projektu “Sigurna turistička sezona”. Patrolirat će Zagrebom do 15. kolovoza s hrvatskim kolegama iz 1. policijske postaje Centar. Još ih je četvero u Hrvatskoj - po dvoje u dubrovačkom i zadarskom kraju.

U službenim su uniformama kineske policije kako bi ih sunarodnjaci mogli lakše prepoznati, ali nemaju ovlasti hrvatske policije. Policajac Ante Marić kaže da bi im kolege iz Kine trebali pomagati u komunikaciji s kineskim državljanima, primjerice, ako izgube dokumente ili novac, mogu im lakše objasniti što trebaju učiniti. U Zagreb su stigli u ponedjeljak, a s radom su počeli već u srijedu. Radit će od 8 do 16 s pauzom za ručak.

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

- Prvi puta smo u Zagrebu i u Hrvatskoj - govore nam nasmijani Shukai i Ming. Ujutro su bili na Markovom trgu gdje su sreli kineske turiste.

- Svi su se htjeli slikati s nama jer je to prvi put da vide kinesku policiju preko oceana - kaže Ming. U policiji je već 10 godina, a rodom je iz južne Kine.

- Sviđa mi se ovdje i rado bih jednog dana došla u turistički posjet - kaže nam Ming uz osmijeh. Njezin kolega Shukai dolazi iz jugoistočnog dijela Kine blizu Hong Konga. U policiji je već 17 godina.

- Dobri su ljudi, lijepa vam je zemlja, odlično je vrijeme a more je prekrasno - kaže nam Shukai. I on je prvi put u Hrvatskoj. Lani je bio u Madridu. Naša im klima više odgovara od kineske, manje su vrućine. Kaže da su ispred hotela Dubrovnik u kojemu su odsjeli, sreli Miroslava Ćiru Blaževića. Zamolio ga je da se fotografiraju zajedno.

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL - On je vrlo poznat u Kini - govori Shukai. Čestitao je “vatrenima” na srebru, a za kapetana Luku Modrića kaže da u Kini znaju za njega jer je vrhunski igrač. Kinezi vole nogomet.

- Sad će ih sigurno još više htjeli posjetiti Hrvatsku - kaže. Kod katedrale primjećujemo troje ljudi iz Kine. Srdačno su se pozdravili. Supružnicima iz Šangaja, društvo je pravio “pohrvaćeni” Kinez.

- Ovdje živim već deset godina. Oženio sam Ličanku, imamo i dijete - kazao je Bin Han na hrvatskom, pokazujući nam fotografiju supruge i djeteta na mobitelu. I oni kažu da su vrlo sretni i ponosni što u Zagrebu mogu vidjeti kineske policajce.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message