Kineski predsjednik Xi Jinping predstavio projekt Pojas i put | 24sata
Obavijesti

News

Komentari 1

Kineski predsjednik Xi Jinping predstavio projekt Pojas i put

Kineski predsjednik Xi Jinping predstavio projekt  Pojas i put
1

Xi je u govoru na skupu rekao da je za projekt ključna zaštita okoliša "kako bismo zaštitili zajednički dom u kojemu živimo", prenosi Reuters

VIDEO

Kineska inicijativa 'Pojas i put', mora biti zelena i održiva, rekao je kineski predsjednik Xi Jinping otvarajući u petak summit o svom velikom projektu, dodajući da taj golemi infrastrukturni i trgovinski plan mora rezultirati "visoko kvalitetnim" rastom za sve uključene zemlje, prenose agencije.

Xijev plan izgradnje novog 'Puta svile' koji bi trebao velikim ulaganjima u prometnu infrastrukturu povezati Kinu s Azijom, Europom i drugim kontinentima, postao je sporan u mnogim zemljama zbog visokih troškova projekata. Kinesku incijativu često se kritizira zbog navodne netransparentnosti, nepoštivanja propisa o zaštiti okoliša i korištenja ulaganja kao alata za politički utjecaj.

Kina međutim stalno ponavlja da ne želi nikoga natjerati u 'dužničko ropstvo' i naglašava da ima dobre namjere, te je pet godina otkako je Xi najavio inicijativu organizirala summit u Pekingu na kojem namjerava pokazati kako kani nadograditi plan.

Xi je u govoru na skupu rekao da je za projekt ključna zaštita okoliša "kako bismo zaštitili zajednički dom u kojemu živimo", prenosi Reuters.

- Moramo se pridržavati koncepta otvorenosti, zaštite okoliša, čistoće. Djelujte otvoreno i borite se protiv korupcije uz nultu toleranciju - rekao je Xi.

- Izgradnjom visoko kvalitetne, održive, otporne na rizike, razumne cijene, i inkluzivne infrastrukture, pomoći ćemo uključenim zemljama da u potpunosti iskoriste sve svoje resurse koje su naslijedili - kazao je kineski predsjednik.

Sjedinjene Države i drugi optužuju Kinu da stvara "dužničke zamke" za manje i slabije države. Primjer je Šri Lanka koja je u prosincu 2017. Kini predala svoju luku jer joj više nije mogla vraćati dugove.  

No Kinezi su ostvarili i neke pobjede. Italija je prošli mjesec postala prva država članica G7 koja se pridružila inicijativi, što nije dobro odjeknulo u zapadnoj Europi i SAD-u. 

Malezija je bila odustala od izgradnje željeznice u sklopu inicijative zbog prevelikog financijskog tereta, ali ovaj ga je mjesec ponovno pokrenula uz trećinu nižu cijenu od originalne.  

Inicijativi bi se uskoro trebala pridružiti i Švicarska, a na summitu 16+1 početkom travnja u Dubrovniku, osmišljenom za jačanje kineskih investicija u države srednje i istočne Europe, pridružila joj se i Grčka. 

Očekuje se da će se Kina u petak i subotu tijekom dvodnevnog međunarodnog skupa u Pekingu, drugog foruma inicijative otkako je pokrenuta, pohvaliti svim dobrim vijestima i dosadašnjim postignućima. 

Summitu Pekingu nazoče svjetski čelnici poput ruskog predsjednika Vladimira Putina, talijanskog premijera Giuseppea Contea, malezijskog predsjednika Mahathira Mohamada i pakistanskog premijera Imrana Khana, a Sjedinjene Države, koje se nisu priključile inicijativi, poslale su malo izaslanstvo na niskoj diplomatskoj razini.

Inicijativa Pojas i put otvorit će razvojne mogućnosti za Kinu, kao što je i sama Kina počela sve više otvarati svoje tržište svijetu, rekao je Xi.

"U skladu s potrebom da se otvorimo svijetu, poboljšat ćemo svoje zakone i propise, regulirati ponašanje svih razina vladine administracije glede davanja licenci, nadgledanja tržišta i na drugim područjima, ukinuti nerazumne regulacije, subvencije i prakse koje sprečavaju poštenu konkurenciju i narušavaju tržište", rekao je Xi.

Analitičari su slikovito najavili da će Kina na summitu htjeti predstaviti "Pojas i put 2.0" koji će imati i nove dimenzije poput "polarnog puta" i "digitalnog puta". Xi je isprva predstavio kopneni "pojas" namijenjen izgradnji željeznica, prometnica, mostova i cjevovoda, te morski prometni "put". Najavljena ulaganja trebala su iznositi bilijun dolara. "Peking želi svijetu pokazati da je odgovorna sila i želi iskoristiti 'diplomaciju infrastrukturom' za širenje svog utjecaja diljem svijeta", ističe Tom Miller, autor knjige "Kineski san u Aziji: izgradnja carstva uz novi Put svile".

Kineska vlada će pokušati dokazati da je naučila iz svojih pogrešaka i da planira poslovati transparentnije i profesionalnije, tvrdi analitičar. 

Nakon što su se Italija i nekoliko država srednje i istočne Europe pridružile inicijativi "u Europi se razvija bojazan da Kina razvija politiku podijeli pa vladaj", rekao je Miller. 

Čelnici EU-a izrazili su zabrinutost oko kineskih infrastrukturnih i energetskih projekata koji krše zakone o radu i zaštiti okoliša. Primjerice, Kina u Srbiji i Bosni i Hercegovini gradi termoelektrane na ugljen iako se predstavlja svjetskim predvodnikom u borbi protiv klimatskih promjena. 

Zabrinutost zapadnih država pojačana je i trgovinskim ratom između Kine i SAD-a. Washington se protivi kineskom planu izgradnje 5G telekomunikacijskih mreža diljem Europe i u Australiji i na Novom Zelandu. Američka vlada tvrdi da se oni koji surađuju s kineskim Huaweijem izlažu sigurnosnim rizicima.

SAD, Japan i Europa proteklih su godina najavljivali da će na Pojas i put odgovoriti svojim infrastrukturnim investicijskim projektima.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 1

VIDEO

'Sad će ustaša iz Varaždina sve objasnit': Širi se video Bujanca i čovjeka koji je vozio Bartulicu
VIDEO: 'VRATIT ĆEMO BOSNU'

'Sad će ustaša iz Varaždina sve objasnit': Širi se video Bujanca i čovjeka koji je vozio Bartulicu

Mi smo TikTokeri, Ivko i Bujo! Ovo mora izaći u javnost, govori Bujanec i poteže iz boce na jako bizarnoj snimci na kojoj s čovjekom koji je vozio Bartulicu tvrdi da će vratiti Bosnu Hrvatskoj

Muškarac koji je razbijao aute u Vrapču živio s mrtvom majkom? 'Dotukla ga je isključena struja'
24SATA NA MJESTU STRAVE

Muškarac koji je razbijao aute u Vrapču živio s mrtvom majkom? 'Dotukla ga je isključena struja'

Kako doznajemo od susjeda, muškarac je već duže vrijeme živio s tijelom svoje mrtve majke. Policija je i ranije dolazila na vrata kuće u kojoj je živio, ali im nije otvarao, pričaju susjedi
Strava u Zagrebu: Hodao gol po ulici i sjekirom razbijao aute, u kući mu pronašli tijelo žene
POD NADZOROM POLICIJE JE

Strava u Zagrebu: Hodao gol po ulici i sjekirom razbijao aute, u kući mu pronašli tijelo žene

U kući u kojoj prebiva, pronađeno je tijelo najvjerojatnije starije članice obitelji, za koje u ovom trenutku nije moguće utvrditi uzrok smrti s obzirom na zatečeno stanje tijela, priopćili su iz PU zagrebačke